2 juni 2015

Goed voor de economie

Naar aanleiding van een artikel op samenbesparen over het effect van besparen op de economie, heb ik eindelijk het artikel van Mister Money Mustache daarover gelezen.
Ik geef hier mijn versie, zoals gebruikelijk beperkt tot en aangevuld met de zaken die ik begrijp, interessant vind of waar ik achter kan staan.

Is het niet slecht voor de economie om te besparen? De veronderstelling (dat zuinig slecht is voor de economie) ligt voor de hand. Als het over de economie gaat, hoor je vaak dat de consument de motor van de economie is, het gaat over consumentenvertrouwen en hoeveel of hoe weinig er uitgegeven wordt. Als ik en mijn buren en de buren van mijn buren, kortom als alle buren geen pizza meer laten bezorgen, gaat de pizzeria waarschijnlijk failliet. Dan hebben de mensen van de pizzeria geen inkomen meer en geven zij ook bijna niets meer uit en dan gaat de winkel waar zij altijd hun boodschappen deden failliet, enzovoorts.
Gelukkig hoeft het niet zo te gaan. Niet iedereen stopt van de ene op de andere dag met pizza’s laten bezorgen. Maar de pizzeria merkt wel dat er minder verkocht worden. Het zijn ondernemers en dus bedenken ze iets nieuws om geld mee te verdienen: verkopen van echte Italiaanse ingrediënten, workshops pizza maken, enzovoort.

Meer algemeen: omdat dit een geleidelijk proces is, kan de markt zich aanpassen. Echte ondernemers verzinnen nieuwe dingen die beter bij de doelgroep van besparende mensen passen. Maar nieuwe dingen verzinnen en ontwikkelen kost geld, het vraagt om investeringen. En laat dat nou net iets zijn, wat de vrije levensstijl, de snelmetpensioenlevensstijl bij uitstek faciliteert. Het geld dat bespaard wordt, gaat op een spaarrekening of wordt belegd, en kan gebruikt worden om investeringen te financieren. Supergoed voor de economie dus.

Als we echt allemaal gaan besparen, allemaal minder dingen gaan verbruiken, hoeft er minder geproduceerd te worden en hebben de producenten ook minder geld nodig om van te leven (want die besparen immers ook). Zolang dat proces geleidelijk gaat, en dat gaat het vooralsnog, kan de economie als geheel dat gewoon opvangen. Individueel zal het zo zijn dat sommigen er wel bij varen en anderen minder, maar dat geldt ook voor de consumptiemaatschappij, en ik denk dat het makkelijker overleven is in een wereld waar het gebruikelijk is om minder te consumeren.

3 opmerkingen:

  1. Hmm zo had ik het nog niet bekeken! Mooi om te vertellen als ik weer eens iemand hoor dat "wij" slecht zijn voor de economie ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja als iedereen tevreden is met bijvoorbeeld de helft minder goederen en geld is er nog steeds niks aan de hand voor de economie, behalve dat deze dus op halve kracht draait. Beter voor het milieu, de aarde, mens en dier. Maar omdat er nog steeds zoveel mensen zijn die zoveel willen zal dat helaas niet gaan lukken. Maar groei is dus nergens voor nodig behalve dat de portomonee van sommigen nog meer zou vullen. Meer tevredenheid en een lagere economomie zou ook beter kunnen zijn voor de derde wereld als we hen meer gunnen, in de zin van wat hogere prijzen betalen voor on ze producten en dat hoeft niet eens veel te zijn om daar de levensstandaard te verbeteren. Datzelfde gaat op voor het welzijn van dieren als we wat minder van die producten gebruiken en er iets meer voor betalen.

    We gaan ervoor. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. O ja en duurzame energie, ook goed voor mens, dier en aarde.

    BeantwoordenVerwijderen