16 januari 2018

Kleine besparing

Ik drink best veel. Gelukkig meestal thee. Soms bier soms champagne. Dat ik gewend ben veel te drinken – toen ik nog op kantoor zat, dronk ik gemiddeld drie keer zoveel koppen thee als mijn collega’s, en nee ik heb geen diabetes – is lastig als ik bier of champagne drink. Ik probeer dan altijd te letten op het tempo van de mensen om me heen. Want als je aan het einde van de avond drie keer zoveel bier hebt gedronken als de rest, is er iets niet goed. Kost ook een hoop, maar ik wilde het eigenlijk toch over de thee hebben.


Sinds een tijdje weet ik namelijk precies hoeveel water ik moet koken voor een goed gevuld potje thee. Of eigenlijk een voor driekwart gevuld potje thee, want als ik mijn theepotje helemaal vul, lekt hij vervolgens bij het inschenken. Ik heb ook de oude gewoonte afgeleerd om de waterkoker nog een keer aan te zetten nadat hij is afgeslagen. Ooit aangeleerd omdat er een advies was om het water een paar minuten door te laten koken voor je er thee van maakt. Volgens mij is dat echt niet (meer) nodig. Ik proef het verschil in ieder geval niet.

Ik kook dus nooit meer te veel water. Ik denk dat het een besparing is die zo klein is, dat het zelfs op jaarbasis niets uitmaakt. Toch voelt het wel goed. Ik zou misschien een grotere theepot moeten kopen. Dat scheelt theezakjes. De thee die ik lekker vind, kost 4,4 cent per zakje. Moet ik ruim 225 zakjes besparen om een nieuwe theepot van een tientje te kunnen bekostigen. Wacht ik nog even mee, want ik ben verder wel blij met mij theepotje.


Hebben jullie ook wel eens besparingen die niet opschieten, maar wel goed voelen?

8 opmerkingen:

  1. Wat ik me afvroeg. Overweeg je weleens om toch een aantal dagen via een uitzendbureau of iets dergelijks te gaan werken. Zodat je wat verdient en je buffer minder hoeft aan te spreken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, overweeg ik wel eens. Soms scan ik 'zelfs' vacatures. Tot nu is het er nog niet van gekomen.

      Verwijderen
  2. Ik hergebruik water uit de keuken. Na het stomen bij verkoudheid, giet ik het in de gieter voor de planten (niet als het heet is natuurlijk) Het kleine restje water wat soms over is uit de isoleerkan (voor de thee) giet ik bij de honden in de waterbak. Het zet geen zoden aan de dijk, maar het houdt me bewust van waterverspilling. Ik kook ook precies voldoende water en giet dat dus in de isoleerkan, zodat er niet nogmaals water gekookt hoeft te worden en ik drink meer thee sindsdien, omdat het "klaar" staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik weet natuurlijk niet welke thee je gebruikt, maar sommige theezakjes kun je doormidden knippen. Je knipt dan bijv. een eenkopszakje onderin doormidden (even goed kijken of hij is doorgestikt ;)) Aan de bovenkant scheur je ze van elkaar. 1 heeft dan nog een touwtje, 1 heeft geen touwtje. Die doe je of even zelf met je hand erdoor of je gooit het erin en vist het met een lepel eruit. Zo komt je nieuwe theepot nog iets sneller in beeld :P... Of verse thee zelf maken? Ik droog munt uit onze postzegel-tuin voor muntthee, mmm lekker! En bosbessenbladthee drink ik vaak, ook heerlijk... En nog zonder rommel ook ;)...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Doorknippen zou kunnen, zie ik mezelf niet doen. Zou in mijn geval meer dan tien cent per dag opbrengen. Niet eens zo slecht. Verse muntthee vind ik heerlijk, maar mijn groene vingers (hum) krijgen het zelfs voor elkaar om muntplantjes dood te laten gaan. Eens in de zoveel tijd koop ik weer een nieuwe.

      Verwijderen
  4. Wij koken theewater in een elektrische theekoker. De elektriciteit komt van onze zonnepanelen. Hierbij maakt het dus eigenlijk niet/nauwelijks uit hoe lang die aan staat. Hooguit dat we minder KWh over hebben om te salderen aan het einde van het jaar.

    Voor wat betreft de thee zetten wij thee van losse blaadjes. Hoeveel dit per kop kost weet ik niet, maar ik denk dat ik gemiddeld €18 per jaar aan thee uitgeef waarvan ik ongeveer 4x per week thee drink. 1x thee drinken staat dan gelijk aan 2-3 koppen thee.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Losse thee, ik koop groene thee met limoen gras bij de gezondheidswinkel per kilo voor plm 23 euro, toen mijn man nog leefde deden we daar plm 7 maanden mee ( 2x per dag elk 3 koppen thee), nu dus langer maar ik geef ook wel eens wat thee weg. En "zwarte" thee ( Ostfriesische Mischung, ) lekkere sterke thee)koop ik of iemand anders voor mij in Duitsland plm 7 tot 8 euro. Of dat goedkoop is weet ik niet want ik gebruik nooit zakjes. Wat ik ook altijd automatisch doe is de mengkraan in de keuken direct na het afnemen van heet water weer in de koude stand zetten. Doe je dat niet en je doet de kraan aan voor snel een beetje water of omspoelen dan slaat wel mijn verwarmingsketel aan. Bij het wachten op heet water voor de afwas doe ik het nog niet warme water in de waterkoker en spoel de vuilste vaat voor.Dan kan ik gaan afwassen.

    BeantwoordenVerwijderen