2 februari 2018

Hoop van 100 of 1-10-100-1.000?


Meneer Money Wenkbrauw en ik verschillen van oorsprong in één ding behoorlijk: ik was altijd iemand die, zeker zakelijk, geneigd was om klein te denken en risico’s te zien. Meneer Money Wenkbrauw denkt groot en vindt dat risico’s er zijn om te beheersen. Dat zat waarschijnlijk altijd in hem en in vijftien jaar ondernemen heeft hij die houding verder ontwikkeld.

H100 of X10

Dus als ik vertel dat ik wat kleingeld bijverdiend heb door het schrijven van reviews of het invullen van een enquete vraagt hij zich af hoe dat te vertienvoudigen is, en daarna nog een keer. Ik denk dat de reeks 1 – 10 – 100 – 1.000 – etc. zijn lievelingsreeks is. Eventueel vindt hij 1 – 2 – 4 – 8 – etc. ook nog oké, maar liever toch die factor 10 (X10). En hoewel ik er nog steeds in geloof dat je met een hoop van 100 (H100) een boel kunt bereiken, krijg ik toch ook steeds meer waardering voor de vermeningvuldigingsvisie. Het is nog altijd niet mijn natuurlijke houding, maar ik word er ook niet meer verlegen van. Mijn ‘Dat kan toch nooit!’ is veranderd in ‘Dat is interessant, (hoe) zou dat kunnen?

Risico's zijn kansen

Tijdens mijn werk en Meneers ondernemingen heb ik steeds meer over risico’s en hoe je daarmee om kunt gaan geleerd. Bijvoorbeeld dat als je riscio’s gaat benoemen het slim is om álle kansen te benoemen. Dus niet alleen de negatieve kansen, maar ook de positieve, én de omvang van de bijbehorende gevolgen. Hoe erg of hoe leuk is het als iets werkelijk gebeurt? Wat kun je eraan doen om de kans kleiner of groter te maken? Als je dat allemaal in beeld hebt, kun je veel beter kiezen.

SWOT

We maken nu bij het huizenverhuurplan dankbaar gebruik van mijn oude, nog steeds wel aanwezige, neiging: Het is een prima manier om een uitgebreide sterkte-zwakte-kansen-bedreigen-analyse (of met de engelse afkorting: een SWOT) te maken. Ook de hoop-van-100-gedachte helpt en komt samen met de vermenigvuldigingsvisie: We gaan beginnen met één huis, als dat goed gaat, is dat op zichzelf al mooi en een flinke bijdrage aan de hoop van 100. Als het echt heel goed gaat (en waarom zou dat niet?), kunnen we die inkomsten weer inzetten om steeds meer huizen te kopen.

1 opmerking:

  1. Leuk dat je elkaar zo aan kunt vullen. Ik ben van nature ook meer risico-avers dan mijn man, maar in de loop van de tijd begin ik wel meer risico's te accepteren. Een wat groter risico kan namelijk inderdaad ook een hoger positief effect opleveren!

    BeantwoordenVerwijderen