Nou in eerste instantie was er van achteroverleunen geen sprake en stroomde er van alles naar binnen (rekeningen, water, ...) behalve geld.
Kopen
Er was het kopen van het huis. Zoeken, selecteren, bezichtigen, rekenen, bieden, naar de notaris. Dat doe je niet op een achternamiddag in je luie stoel, zeker niet in de huidige markt.Klussen
Er waren de klussen. Ingecalculeerd: ja, passief: nee. Bovendien blijkt klussen voor onbekenden minder leuk dan aan je eigen woning. Als klap op de vuurpijl bleek een klus die we uitbesteed hadden, niet goed uitgevoerd te zijn. Niet lang nadat het nieuwe dak was gelegd, belde de huurder. "Het water komt net zo hard naar binnen als het uit de hemel komt vallen: met bakken." Ze overdreef geen spat.Regelen
Er was het regelen. De verzekering regelen viel tegen. Onbetaalde rekeningen van vorige bewoners zijn ook een dingetje. Zeker als ze met de noorderzon vertrokken zijn en zich niet hebben uitgeschreven. Je wil je huurders (en jezelf) niet opschepen met deurwaarders of zelfs afsluitingen door wanbetaling in het verleden.Huurders
Er waren de huurders. Of eigenlijk waren die er niet. Dat betekende adverteren, wachten op serieuze gegadigden, het huis laten zien, uit de geïnteresseerden een goede huurder selecteren, dat soort dingen. Dat kostte nog best wat tijd. Al die tijd stroomde er geen geld binnen, het stroomde er alleen maar uit.En nu?
Dat was allemaal in de beginperiode. De afgelopen maanden konden we behoorlijk achteroverleunen. Een keer nog kwam de huur te laat; dat kostte een telefoontje. Meneer ging een keer langs om een nieuwe thermostaat te installeren. Dat hoefde hij niet te doen, maar het was een goed contactmoment.Conclusie
Het is misschien nog iets te vroeg om de balans op te maken; van een van de verhuurhuizen is het eerste jaarcontract nog niet afgelopen. Een tussenstand dan. Er zijn inmiddels meer passieve dan actieve maanden verstreken. De huur komt elke maand binnen.Mijn voorlopige conclusie is dat na een aanvankelijke investering van tijd, energie en geld, een verhuurhuis inkomen oplevert dat behoorlijk passief is.
hé, wat kwam jouw blogje hierover goed van pas! Ik heb een linkje naar jouw berichtje gedaan in mijn eigen blog over passief inkomen. (De real stuff, zeg maar)
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat onze posts zo goed bij elkaar aansluiten. Dankjewel!
Verwijderen1 ding begrijp ik niet: het stukje over de vorige bewoner die met de noorderzon is vertrokken. Dat is precies zo in mijn huurhuis, en het enige wat daar aan energie van mij in is gaan zitten, is het terugsturen van de post aan deurwaarders, nadat ik erop schreef dat de woning nu van mij is en de vorige bewoner naar land X is vertrokken. Na een paar weken geen post meer voor de vorige bewoner ontvangen. Ging dat bij jou dan anders?
BeantwoordenVerwijderenDat deden wij ook. Toen we merkten dat de post niet ophield, belden we de afzenders en kregen meerdere keren te horen dat het niet op zou houden zolang meneer nog ingeschreven stond op dit adres. Er stonden inmiddels behoorlijk dwingende teksten op de enveloppen.
BeantwoordenVerwijderenDat betekende dat we een adresonderzoek bij de gemeente aan moesten vragen. Dat is niet verschrikkelijk veel of moeilijk werk; wel weer even iets wat uitgezocht en uitgevoerd moest worden. Je moet er fysiek voor naar de gemeente. Dat was voor ons toch weer een ritje van een half uur heen en een half uur terug. Vervolgens moet je heel consequent post terugsturen naar de gemeente. Ook niet onoverkomelijk, maar het moet wel gebeuren, ook als je eens een poosje niet in je leegstaande verhuurhuis komt.