Stappenplan (Nieuw!)

Hoe begin je?

Wil je ook wel vervroegd met pensioen kunnen gaan? Of geld over houden voor dingen die je echt heel gaaf lijken, en onbetaalbaar voor je zijn?

Dat doe je door ervoor te zorgen dat er voldoende geld binnen komt om leuk van te leven zonder dat je daar nog iets voor hoeft te doen. Dat klinkt mooi en ver weg. Het zou ver weg kunnen zijn, maar misschien is het iets bereikbaarder dan je denkt. En het mooie is dat elke stap die je zet, je al voordeel oplevert, je leven beter kan maken.

Het maakt overigens nogal uit waar je begint. Houd je elke maand geld over of kom je tekort? Heb je schulden?

Stap 1: Los je schulden af

In deze stap telt je hypotheek even niet als schuld. Een betalingsachterstand aan je hypotheekverstrekker wel, dus als je achterloopt met de afgesproken aflossings- of rentebetalingen heb je een schuld. Als je geen schulden hebt, ben je lekker snel klaar met deze stap, goed gedaan.

Heb je wel schulden? Hoe klein ook, zet ze op een rij met in ieder geval antwoord op:
  • Vraag 1: Aan wie heb je de schuld?
  • Vraag 2: Hoe hoog is de schuld?
  • Vraag 3: Hoeveel rente of andere bijkomende kosten moet je betalen?

Bij vraag 1: Heb je een schuld/betalingsachterstand bij a) je huisbaas (huur) of hypotheek; b) gas/water licht (energie), of c) ziektekosteverzekering? En kun je die niet direct afbetalen? Zoek dan hulp, bijvoorbeeld bij Schuldhulpmaatje. Geen discussie met jezelf of wie dan ook, zoek hulp. Bij twijfel, zoek hulp. Punt. Ik wil je hier pas terugzien als je hulp geregeld hebt.


(Vraag 2 is gewoon handig om te weten, daar heb ik verder geen toelichting bij.)

Bij vraag 3: Sorteer je schulden op rentepercentage. De schuld met het hoogste rentepercentage of met (dreigende) hoge bijkomende kosten ga je als eerste aflossen, daarna de volgende, tot er geen schuld meer over is.

Stap 2: Zorg dat je geld overhoudt

Het klinkt als een open deur, het ís een open deur; en dat is het niet voor niets. Als je elke maand* je inkomen opmaakt, blijf je dat inkomen nodig hebben en kun je nooit andere dingen doen.
*Ik schrijf elke maand, maar dit geldt ook als je spaart voor bijvoorbeeld een vakantie en dat geld dan ook helemaal opmaakt aan die vakantie. Je moet geld overhouden, geld waar je niets anders mee gaat doen dan wat in Stap 4 staat. Misschien moet je eerst stap 4 lezen, dan weet je waar je het voor doet.

Hoe houd je geld over?

Je kunt besparen.

Er zijn allerlei praktische tips te vinden. Ik ga hier nu even in op de mindset. Er is vast een tijd geweest dat je minder inkomen had dan nu. Bijvoorbeeld voor je laatste promotie, of toen je net een baan had, of toen je nog studeerde. Toen gaf je minder uit.
Kijk op welke punten je terugkunt naar dat niveau (of ergens tussen wat je nu uitgeeft en toen). Je kunt vast allerlei redenen verzinnen waarom dat niet kan. Daar heb je niets aan als je iets wil veranderen. Bedenk dus wat er wel kan. Hieronder staat de tip van een goedkoper huis, dat gaat heel ver, dat hóeft gelukkig niet. Laat je niet afschrikken.

Je kunt meer inkomen genereren

Meer uren werken, promotie, een andere baan, inkomen uit je hobby, passief inkomen, online bijverdienen, spullen verkopen. Misschien niet allemaal makkelijk voor je, of misschien zelfs allemaal niet. Maar, het kan bijna altijd wel. Het is aan jou om de verandering wel of niet in gang te zetten. En ook hier mag je klein beginnen.

Beschouw al het geld wat er binnen komt als inkomen. Vakantiegeld, een dertiende maand, een (onverwachte) bonus, een erfenis, een schenking, … Zie het als (eenmalig) inkomen. De verleiding is groot om er ‘iets leuks’ van te doen. Bedenk dan ook hoe leuk het is als je eerder met pensioen kan.

Stap 3 Leg een buffer aan

Zorg ervoor dat je een buffer hebt om narigheid op te vangen. Narigheid als het verliezen van je baan voordat je met pensioen kan. Of narigheid als dure noodzakelijke apparaten die het begeven. Meestal wordt aangeraden een buffer aan te houden van zes keer je maandinkomen. Ik denk dat je een buffer aan moet houden van zes keer je maandelijkse uitgaven.

Stap 4 Laat het geld dat je over hebt renderen

Investeer het geld dat je over hebt. Regel een rendement van ten minste 7% (op de lange termijn).
Je geld op een spaarrekening of in een deposito zetten, is niet je geld laten renderen. Tenzij je meer dan 6,9% rente krijgt.

Hoe dan wel?

Beleg in indexfondsen. Investeer in vastgoed dat je kunt verhuren. Lees je in in dit soort dingen. Je hoeft geen top-expert te worden, maar je moet ervoor kunnen kiezen en daarvoor moet je er iets vanaf weten. Bedenk of je kunt en wil investeren in goud, olie en/of (startende) bedrijven.

Voor beleggen moet je geld over hebben. Je hoeft er niet rijk voor te zijn. Beleggen kan al met een klein bedrag, vanaf 150 euro. Het geld moet echt over zijn (zie stap 2), want er bestaat een kans dat je het kwijtraakt, allemaal. Dan moet het enige gevolg zijn, dat je vervroegde pensioen niet doorgaat (dat is al kl#te genoeg). Het moet dus niet zo zijn dat je in de problemen komt als je al je belegde geld verliest, omdat het bedoeld was voor een verplichting die je hebt, bijvoorbeeld om de hypotheek van je huis af te lossen of om van te eten.

Voor beleggen moet je tijd hebben. Niet zozeer omdat je er veel mee bezig moet zijn, juist niet. Wel zozeer omdat er tijd moet zijn voor je geld om te groeien, en er moet tijd zijn om verlies (want dat kan ook op de beurs) ‘goed te maken’. Denk aan een looptijd van minimaal 15 jaar.

Voorwaarden: Houd het leuk en wees goed voor de wereld

Deze pagina is 'under construction'. Ik ga komende weken dingen verduidelijken, linkjes plaatsen en nog meer van dat soort dingen, zodat je echt concrete handvatten krijgt. Als je je hieronder abonneert, krijg je een seintje wanneer ik een update plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten