30 mei 2016

Afronden / strategisch je betaalmiddel kiezen

Ik verwacht geen wereldbedragen, en het lijkt me nogal een gedoe, en toch vraag ik het me al een tijdje af: wat het scheelt als je strategisch kiest tussen cash-betaling of pinnen.

Vanaf 1 september 2004 mogen winkeliers in Nederland bij cash-betaling afronden op 0 of 5 cent (een afrondingsregel die ik nooit op school heb geleerd, maar dat terzijde). Dat kost je soms 1 of 2 cent, en soms levert het 1 of 2 cent op.

Wat zou het opleveren als je met cash betaalt als het bedrag naar beneden afgerond wordt, en pint in de andere gevallen? Ik heb voor de gein even gekeken hoe dat zat met de boodschappen die wij in mei hebben gedaan:

  • We gingen in mei 23 keer naar de supermarkt (weekboodschappen zit niet in ons systeem).
  • We kochten voor 330,29 aan boodschappen, en pinden dat steeds.
  • We hadden 14 cent kunnen besparen door op de goede momenten met cash te betalen.
  • Als het andersom was geweest, dus als we standaard met cash betaalden en nu strategisch voor pin zouden kiezen, hadden we 10 cent kunnen besparen.
Ik denk niet dat ik strategisch mijn betaalmiddel ga kiezen. Ik vind contant betalen zo'n gedoe, nog even los van dat je steeds zou moeten beslissen hoe je betaalt op het moment dat je het bedrag hoort. Het scheelt me minder dan 1 promille, dat is het me niet waard. Maar ik vind het wel leuk om te weten.

7 opmerkingen:

  1. Zoiets loont inderdaad niet. Als je elke dag boodschappen zou doen zou je maximaal 7,30 per jaar kunnen besparen (365x0,02 euro). Ik doe, juist om te bezuinigen, twee keer boodschappen per week. Dat betekend dat ik maximaal 104 x 0,02 euro zou besparen, 2,08 euro. Natuurlijk helpen alle kleine beetjes maar je moet ook naar de moeite kijken. Pinnen heeft dat zeker mijn voorkeur!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik terug krijg pin ik en als het naar boven word afgerond dan betaal ik cash.
    En als je echt op de kleintjes moet letten dan telt elke eurocent.
    Want als jij 5 eurocent te weinig bij je hebt krijg je het product niet mee.
    Verder is het per huis houden misschien tussen de 2 en 7 euro
    reken maar eens uit met zoveel miljoen Nederlanders wat de grote zaken binnen krijgen!
    Maar dat is mijn mening en ik moet echt op elke euro cent kijken!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je zou zelfs producent apart kunnen afrekenen, als je echt op de centen moet letten. bv 52 cent wordt 50 cent, maar 2x52=104 cent wordt 105 cent. Als je maar één euro hebt (helaas vroeger een bekende situatie), is het de moeite waard even goed te rekenen in de winkel.
    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk dat ik er ook gek van zou worden, en dat voor een heel klein bedrag. Maar ja, voor sommigen maakt dat net het verschil tussen wel en niet haalbaar. Dan neem je de moeite.
    Ik denk overigens niet dat de grote winkelketens hiervan profiteren. Het gaat immers twee kanten op. Ze profiteren er alleen van doordat het minder gedoe is met kleine muntjes. Bovendien: als ik het voor mezelf te veel moeite vind, vind ik het zeker te veel moeite voor het iemand anders (zelfs een groot winkelbedrijf) niet te gunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. mijn vader was een echte krent, de melk kostte toen per liter 1 gulden en 1 cent. hij fietste 2 keer, ieder keer voor 2 liter, want dan had hij ipv 4,05 gulden maar 4 gulden betaald voor 4 liter.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als ik in Nederland ga winkelen probeer ik er wel wat op te letten. Gewoon omdat ik het een stomme regel vind. Munten die niet geldig zijn, dat klopt toch niet? Als ze die 1 en 2 centjes zo'n gedoe vinden moeten ze hun prijzen maar aanpassen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De muntjes zijn nog wel geldig hoor. Ze mogen ze volgens mij ook niet weigeren. Ze hoeven het alleen niet terug te geven. Dus ze mogen afronden ook als jij met muntjes van 1 en 2 cent betaalt.

      Verwijderen