21 februari 2020

Uitgestelde betaling (zorgkosten)

Gisteren moest ik naar de apotheek. Gelukkig hoef ik dat niet zo vaak en weet ik dus niet precies hoe dat gaat. Stond ik daar een beetje te stuntelen. Niet zozeer in het begin, hoewel ik even twijfelde of het erg was dat ik de '19' uit het jaartal van mijn geboortedatum wegliet. Maar dat ging goed.

Het stuntelen was meer aan het einde. Kon ik het doosje zomaar van de toonbank pakken? Moest ik betalen of niet? De apotheekmedewerkster dook weer in haar computer en daaruit maakte ik op dat ik niet hoefde te betalen. Dus pakte ik, met een kleine vertraging, het doosje en stopte het in mijn tas.

136 dagen later

Thuisgekomen zag ik dat op het etiket stond "Eigen bijdrage loopt via de verzekeraar." Prima, eigenlijk wel zo handig voor iedereen. Maar toen herinnerde ik me weer wat er vorig jaar gebeurde. Meneer Money Wenkbrauw was op 14 juli voor een onderzoekje naar het ziekenhuis geweest. Op 27 november - dat is 136 dagen later - kreeg ik een bericht dat het bedrag voor het eigen risico dat hiermee gemoeid was, binnenkort afgeschreven zou worden. Daar hadden we niet meer op gerekend.

Buffer

Voor ons was dat niet zo'n probleem. Hoewel, november en december zijn ook voor ons dure maanden (vandaar dat we halverwege november vorig jaar onze eigen challenge hielden). We betaalden het uit onze buffer. Maar wat nou als je buffer niet zo groot is?

Wanneer komt ze?

Ik weet uit mijn ervaring als schuldhulpmaatje dat voor mensen die het niet breed hebben, bijna niets zo vervelend is als onverwachte afschrijvingen. En ik kan me voorstellen dat je na ruim vier maanden niet meer op je netvlies hebt dat de rekening van het ziekenhuis nog moet komen. Of, en dat is misschien wel erger: dat je dus ruim vier maanden stress hebt over die afschrijving: wanneer komt ze, hoe hoog is ze? (Ja, 'afschrijving' is vrouwelijk.)

Schandalig

Ik vind het echt schandalig dat zoiets zo lang kan duren. Er valt nog heel wat te genezen in die sector. Ze rekenen dan wel geen rente, handig is anders.

6 opmerkingen:

  1. Dat is idd zo. Ook rot is dat je een rekening krijgt van iets wat je helemaal niet verwacht. Heb tig keer urine in moeten leveren, 'even' op kweek zetten, kreeg wel 1 hele grote rekening daar voor :(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk blog is dit! Afgelopen week ontdekt, en bij het begin begonnen, dus ik heb nog wat te gaan :) Maar ik lees ook de nieuwe bijdragen meteen natuurlijk.

    Het probleem met de late afschrijvingen voor eigen risico hebben wij als volgt opgelost: Wij hebben een aparte betaalrekening voor alle vaste lasten. De vaste lasten worden dus alleen daarvan afgeschreven, en nergens anders van. Op die rekening staat als buffer een bepaald bedrag, waarvan we in elk geval een maand alle lasten kunnen betalen, zelfs als we er geen geld op zouden storten. Elke maand storten we daar een bedrag op dat gelijk staat aan onze vaste lasten gerekend over een jaar, gedeeld door 12. Zo zijn je vaste lasten nooit een verrassing, ook niet de lasten die maar 1 of 2 keer per jaar voorkomen.

    Voor het eigen risico storten we maandelijks ook 1/12e deel van het maximale jaarbedrag. Mochten we dat aan het eind van het jaar niet (helemaal) verbruikt hebben, dan hebben we een klein spaarpotje over :) En als de rekening van het oude jaar pas in het nieuwe jaar verschijnt, is dat door het buffertje niet zo erg. Er staat dan alsnog voldoende geld op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Overigens ben ik het helemaal met je eens dat het schandalig is dat dit zo lang moet duren. Niet iedereen heeft zo'n buffertje ter beschikking idd.

      Verwijderen
  3. Ik kreeg net een rekening van september en oktober 2019, eigen bijdrage hulp...prima, maar he, het is gestopt,ik dacht dat alles betaald was, maar vier maanden later moet ik ineens nog dokken.Ik weet zeker dat ze geen genoegen nemen als ik over vier maanden pas betaal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook een puntje: controleren van rekeningen en afschrijvingen wordt lastiger met dit soort termijnen.

      Verwijderen
  4. Ik doe aan gespreide betaling van het eigen risico. Van februari t/m november betaal ik iedere maand 1/10 deel van het eigen risico. Mocht ik wat overhouden, dan wordt dat te veel betaalde bedrag na verloop van tijd weer teruggestort. Daardoor geen verrassingen, iedere maand een vast bedrag en niet een groot bedrag ineens.
    Overigens maak ik mijn eigen risico, doordat ik 3 chronische ziektes heb, altijd in de eerste 3 maanden van het jaar al op. Voor mij is het dus een soort gespreide betaling van het eigen risico.

    BeantwoordenVerwijderen