13 september 2017

GDP en blauwe zones

Ik lees ergens een bericht dat de economie van Nederland flink zou groeien als niemand met vervroegd pensioen zou gaan en ik voel me schuldig. Ik ben niet alleen vroeg met pensioen gegaan (ook al is het misschien maar tijdelijk), ik promoot dat ook nog eens actief. Ik bedoel, ik vind dat iedereen daarin zijn eigen verstandige keuzes moet maken. Ik vind dat je niet zomaar moet stoppen met werken, en ik vind dat je niet zomaar door moet gaan met werken. Ik vind dat je erover na zou moeten denken. Maar door enthousiast over het stoppen te zijn, over hoe het voor mij uitpakt, promoot ik het denk ik toch wel een beetje.

Als ik dan zo’n bericht lees, denk ik "Oei, ik ben slecht voor de economie. En dus slecht voor andere mensen." Teer puntje, ik wil juist graag goed zijn voor mensen. Maar gelukkig herinner ik me vervolgens dat ik laatst een filmpje heb gezien, iets met blauwe zones, en daarin zei de spreker iets over een GDP waarboven het geluk van inwoners van een land niet meer significant toeneemt.

Ik heb het filmpje opgezocht. Dat valt nog niet mee als je je in eerste instantie niet meer herinnert dan 'iets met blauw'. 'Blue GDP' leverde niet het gezochte resultaat op. Ik wilde het toch graag vinden. De 'zones' kwamen erbij in mijn hoofd en toen dacht ik ook nog aan mijn browse-history.
Zo vond ik het fimpje terug. Daar zat alleen een stuk chinees in (er ging iets mis het geluid van een vertaling of zo, een klein stukje maar, maar toch). Speciaal voor jullie vond ik een andere publicatie van hetzelfde filmpje, zonder chinees en zonder inleidende spreker dus meer to the point. Ik heb het hier over een specifiek fragment, maar het hele filmpje is het kijken waard, vind ik.

Dit is wat Dan Buettner zegt in het filmpje van 7 augustus 2017 van het World Economic Forum (vertaling door mij, fragment start ongeveer op 20 min.):

"GDP is een grof instrument. GDP is belangrijk voor arme landen. Maar nadat je een GDP van ongeveer 25.000 dollars per jaar (per capita, [MMW]) hebt bereikt, levert meer GDP niet echt veel meer geluk op.

Nadat je land genoeg heeft verdiend, zouden leiders als ze echt begaan zijn met welzijn en geluk zich moeten focussen op en hun bronnen in moeten zetten voor andere zaken (dan de economie, [MMW])."


Eigenlijk is dit natuurlijk helemaal niet zo gek. Geld maakt, als eenmaal aan de eerste basisbehoeften plus wat extra’s is voldaan, een mens niet gelukkig. Dus dat geldt ook voor landen (dat gaat uiteindelijk natuurlijk ook over mensen). Ik had het met alleen niet zo expliciet gerealiseerd.

Het GDP per capita van Nederland was in 2016 ruim 52.000 dollar. Waarom dan toch die enorme focus op groei van de economie? Natuurlijk, er zal zoiets zijn als ‘stilstand is achteruitgang’ en misschien is het wel zo dat als je er geen aandacht aan besteedt het steeds harder achteruit kan gaan. Maar we hebben wat marge, als het ons tenminste om welzijn en geluk gaat. Mij wel. Ik hoop de formerende heren (het zijn allemaal heren op het moment toch?) ook.

Nog even over dat schuldig voelen: ik schreef al eerder een blogje over waarom je je niet hoeft te schamen voor een levensstijl die gericht is op snel met pensioen gaan.

8 opmerkingen:

  1. Ik vind het wel onaardig van je dat je zo weinig rekening met de gehele Nederlandse economie. Niet sparen maar uitgeven!

    😜
    (Sowieso zijn alle consuminderaars slecht voor de economie. Maar hopelijk goed voor hun eigen geluk!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als iedereen zou consuminderen is het ook helemaal niet erg dat de economie wat krimpt....
      We hebben met z'n allen niet zo veel nodig dan....

      Verwijderen
  2. Inderdaad is dat slecht voor de economie, conclusie: het systeem klopt niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooie uiteenzetting MMW. Was voor mij, tot nu toe, nooit bekend dat een GDP vanaf $25.000 niet extra "Gelukstoevoegen" is.

    Dan zien we toch dat sommige berekeningen meer uitleg behoeven en we ons niet alleen maar moeten focussen op bepaalde waarden.

    En, zoals je al zei, we hebben gelukkig wat marge als Nederland wat betreft het GESP.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het doet me denken aan dat een paar jaar geleden iemand had berekend hoeveel economische groei er zou zijn als we allemaal ook op zaterdag zouden werken. Hij wilde blijkbaar terug naar de jaren 60. Minder werken is toch juist een vervorvenheid?
    En het doet me ook denken aan het verhaal van een jongetje dat wilde weten wat BBP is. Vader legt uit dat hoe harder we allemaal werken, hoe beter dit is voor de economie. Vervolgens trapt de jongen een bal door de ruit, want dat veroorzaakt werk, en is dus goed voor de economie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In Buthan spreken ze naast het BBP ook van Bruto Nationaal Geluk. Wikipedia schrijft daarover: Bruto nationaal geluk is een door koning Jigme Singye Wangchuk verwoord systeem van denken waarbij de welvaart in een samenleving niet slechts beschreven wordt in economische termen (bruto nationaal product) maar ook in termen van geluk en geestelijke en sociale ontwikkeling.
    Als alles gaat zoals het zou moeten ben ik over een jaar of 4 ook zo'n zelfbenoemd pensionado die dus lekker met een zelf betaald vroegpensioen gaat (a la Gerhard Hormann). Misschien slecht voor de economie maar lekker voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als mensen minder gaan werken kunnen ze meer vrijwilligerswerk gaan doen, dat is ook wat waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Geeft wel aan hoe idioot het systeem is. Hoe harder we werken hoe eerder we de aarde om zeep hebben geholpen. Maar ondertussen gaat het wel onwijs goed..yeah right!

    BeantwoordenVerwijderen