24 november 2019

Dingen waar ik blij van word

  • Volgende week gaan we op vakantie naar Marrakech. Dat is sowieso al een heel fijn vooruitzicht. Nu laat de weersvoorspelling ook nog eens alleen maar negens zien. Daar word ik extra blij van.

  • 'We' dat zijn in dit geval mijn ouders, mijn zus en ik. Ik ben heel dankbaar we nog met mijn ouders op vakantie kunnen.
  • Vandaag is het ook hier gewoon een mooie, zonnige dag. Ik heb er al een korte ochtendwandeling en wat plantenbanktuinierwerk met mijn neus in de zon op zitten. Heerlijk.
  • O, en terwijl ik dit stukje zit te tikken, begint de robotstofzuiger aan zijn werk. Eigenlijk wilde ik maar drie puntjes noemen, maar dit is even een klein blij momentje erbij: fijn dat ik niet zelf hoef te stofzuigen.

23 november 2019

CDO's en saaie sokken

CDO's schijnen gevaarlijk te zijn. Erover bloggen terwijl je ze nog niet helemaal doorgrondt is ook gevaarlijk. Toch doe ik het, omdat ze een grote rol speelden in de crisis van 2008 en ik ze probeer te begrijpen, én omdat Meneer en ik vanochtend een leuke analogie bedachten.

Grijze sokken

Dat kwam zo: Meneer Money Wenkbrauw trok egaal grijze sokken aan.
"Saaahaai," zei ik.
"Waarom heb ik ze dan?" reposteerde hij.
Hij heeft een punt. Ik ben als gevolg van mijn milde sokkenfetisj verantwoordelijk voor de sokkenvoorraad in huize Money Wenkbrauw.

Bundel sokken

Sokken verkopen ze vaak in bundeltjes van vijf. De buitenste twee zijn leuk met een kleurig motiefje; binnenin zitten de saaie. Toch koop ik ze als de prijs voor vijf ook prima is voor drie paar leuke sokken. "En dan kun je die saaie aan als je twee paar sokken over elkaar aan wil trekken," denk ik dan. (Ik ben een koukleum.)


CDO's

Nu naar de CDO's. CDO staat voor collateralized debt obligation. Ik moet steeds denken aan 'bijkomend', net als in collateral damage, maar dat is het dus niet (hoewel ze wel 'damage' kunnen doen). Colleteral betekent hier onderpand. Het is dus een obligatie (kort door de bocht: een lening) met een onderpand. Klinkt veilig; so far so good.

Hypothekenbundel

Het onderpand bij een CDO bestaat vaak uit een bundeling van hypotheken. Je hebt een boel hypotheken, doet er een strik omheen en tadaa, je hebt een CDO. Dat is waar het - simpel gezegd - mis is gegaan. De eerste bundels waren gevuld met betrouwbare hypotheken. Langzamerhand kwamen er steeds meer onbetrouwbare hypotheken in. Allesbehalve saai, wel lelijk.


Ingewikkeld

Een bundeltje met vijf sokken is goed te analyseren (leuk - leuk - saai - saai - leuk) Een bundeltje van vijf hypotheken is al iets ingewikkelder; een bundel met veel hypotheken is behoorlijk moeilijk te analyseren. Dat gebeurde dan ook niet zo nauwkeurig. Het optimisme was groot; met hypotheken kon niets misgaan was het idee, en dan waren er ook nog de ratingbureaus die een dubieuze rol schijnen te hebben gespeeld.

Recipe for disaster

Kortom: men dacht een obligatie met veilig onderpand te kopen, maar het onderpand was helemaal niet zo veilig. Er zaten wel wat hypotheken in waarvan het redelijk zeker was dat ze terugbetaald zouden worden, maar er zaten er ook heel veel in met een behoorlijk terugbetaalrisico. Dat is, in combinatie met een neergaande huizenmarkt, een 'recipe for disaster'.

Kennishonger

Mijn honger naar kennis over de economie en de financiële wereld komt en gaat met vlagen. Op het moment zit ik in een hongervlaag, die ik probeer te stillen door onder andere het luisteren van boeken (nu: Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk) en het kijken van films (vorige week: Big short) en filmpjes (vandaag: Kahn academy over CDO's).


Als je je afvraagt waar dit plaatje op slaat óf op een best vermakelijke manier meer te weten wil komen over de de crisis van 2008, raad ik je Big short aan. Die gaat overigens nog wel wat verder dan CDO's. Ik ga me nog meer inlezen, en dan bekijk ik hem nog een keer.

22 november 2019

De angel is terug in de challenge

Stank

Ik wilde eigenlijk niet nog een update schrijven. Dat zou namelijk weer een jubelverhaal worden: ons saldo was zelfs een beetje gestegen.
Hoera voor ons, schouderklopje voor ons, wat zijn we toch goed met geld.
Blabla, voor je het weet, stinkt je blog (niet naar geld maar naar eigendunk).

Onverwachte afschrijvingen

Nou niet dus. Vandaag werd er geld afgeschreven voor de opstalverzekering, het water en internet. Geen schouderklopje dus, maar:
Gibbsgifje van giphy

Excuus

Idioot dat ik dat niet wist. Ik ga er zo een excuus voor schrijven, en daarbij komt dat ik deze challenge had ingezet om saldo over te houden voor iets anders dan boodschappen. Maar toch. Als je jezelf Mevrouw Money Wenkbrauw noemt, mogen dit soort verrassingen je niet overkomen.

Rond de 25e

Waarom wist ik niet dat de opstalverzekeringspremie vandaag werd afgeschreven? Simpel, ik heb me nooit zo in hun afschrijvingsritme verdiept. Ik had 'rond de 25e' in mijn hoofd en omdat de 25e van deze maand op een maandag-kantoordag viel, had ik aangenomen dat ze wel tot maandag zouden wachten. WRONG!

Een vrijdag aan het einde van de maand

Ze blijken altijd op vrijdag te innen: vrijdag 22 november, vrijdag 25 oktober, vrijdag 20 september, vrijdag 23 augustus et cetera. Het is mij niet duidelijk welke vrijdag. Niet de laatste van de maand, niet de derde. Ook niet die het dichtste bij, of de laatste voor de 25e (in april inden ze de 26e). Gewoon een vrijdag aan het einde van de maand.

IQ-test

Bij Evides maken ze het minstens zo bont: vrijdag 22 november, maandag 28 oktober, maandag 23 september, vrijdag 30 augustus. Het lijkt wel zo'n opgave uit een IQ-test en ik weet het antwoord niet.
Ik snap de aversie van een van mijn schuldhulpcliënten tegen automatische incasso's nu wel beter. Het is een stuk lastiger te voorspellen wanneer ze innen dan ik me realiseerde.
(We zijn pas overgestapt van internetprovider dus daar heb ik nog geen reeks van.)

Ik ben wel benieuwd of jullie de logica kunnen ontdekken, én of jullie alle data van je afschrijvingen op je netvlies hebben.

17 november 2019

Geld vinden

De angel is uit de challenge, dankzij gevonden geld (zie manier 4). Dat is enerzijds een opluchting, anderzijds wel een beetje jammer, want het was een goede stimulans. Niks weerhoudt me om door te gaan, maar ik ken mezelf een beetje en vrees dus dat het fanatisme wat minder zal zijn.

Geld vinden

Je kunt gewoon geld vinden. Soms ligt het op straat, in de vorm van een muntje of een leeg statiegeldflesje. Soms zit het in een jas- of broekzak. Meneer vond ooit een spaarrekening op zijn naam die zijn oma nog voor hem had geopend. Later was daar een alternatief voor gekomen. Deze rekening en het saldo erop waren uit beeld verdwenen, maar waren er nog wel :)

Dat is nu al een tijdje geleden. Wij hebben in het kader van onze challenge deze week geld gevonden op de volgende plekken / manieren:

1. In de auto

In ons zwarte monster (aka onze auto) slingeren altijd wat muntjes voor boodschappenkarretjes en dat soort dingen. Dat is best handig, maar eigenlijk is een keer 50 cent wel genoeg. We haalden €4,70 aan muntjes uit de auto en lieten er één 50-centmuntje in liggen.

2. In lades en rommelbakjes

Wij hebben ze nog: de verfoeide rommellades en -bakjes. Zoals je weet, zit daar van alles in, dus ook muntjes. Het was niet zo heel veel, maar toch ruim twee euro.



Overigens kun je ook zegeltjes zoeken die je kunt inleveren voor geld. Ik denk eigenlijk dat wij in andere lades nog wel wat van die zegeltjes hebben liggen. Ik realiseer me nu dat ik blijkbaar verschillende categorieën rommel en bijbehorende lades heb. Toch een beetje georganiseerd. Met die zegeltjes moet ik echt weer eens wat gaan doen.

3. Statiegeld

We hadden nog een vol leeg kratje staan. Dat stond er al een tijdje. Losse pet-flessen brengen we wel enigszins regelmatig weg. Kratjes blijven veel langer staan. Met zo'n kratje door de stad banjeren vind ik toch altijd net onhandig. Dat kwam nu wel goed uit. Het leverde €3,90 aan extra boodschappengeld op.

4. Declaratie

Verreweg de grootste klapper maakte ik door er even voor te gaan zitten en een declaratie in te dienen. Er was eerder iets misgegaan met deze declaratie en ik had echt geen zin om uit te zoeken wat precies en wat ik dan nog moest declareren, en dat dan allemaal weer in te vullen.
Ik praatte die luiigheid voor mezelf goed met het argument dat het geld bleef bij een goede organisatie die het geld voor een goed doel gebruikt. Dat is waar, maar we geven al tijd en energie aan deze organisatie en als ik er bewust voor zou moeten kiezen en handelen, zou ik niet daarnaast nog 150 euro doneren.

Hatseflats, honderdvijftig euro is een grote klapper in dit verband; het is meer dan een verdubbeling van ons oorspronkelijke budget. Het is inmiddels op onze rekening gestort en daarmee is de angel dus wel een beetje uit de challenge.

5. Cadeaubonnen

We kopen eigenlijk altijd iets leuks voor onszelf van boekenbonnen, vvv-bonnen en dat soort dingen. Je krijgt ze toch als een cadeautje en dan vind ik het minder leuk om er bijvoorbeeld vaatwasserzout van te kopen. We hebben nog wel een paar bonnen liggen dus als het nodig was geweest had het gekund.

Puntje is wel dat je niet met je vvv-bonnen naar de supermarkt kunt. Je moet dus online eten bestellen of uit eten gaan als je geen geld meer hebt voor eten, maar nog wel vvv-bonnen. Dat is best gek, maar dan gebruik je het wel meer als een cadeautje. Andere optie is om te kijken of iemand in je omgeving geld wil geven voor een vvv-bon. Praktische huishoudzaken kun je wel kopen met zo'n bon.

We hebben één bon gebruikt. Dat was niet echt een cadeautje, maar een compensatie van iemand die heel zacht tegen onze auto aan was gereden. Er was geen schade te onderscheiden dus wij hadden voorgesteld het te laten zitten. De ander stond er echter op ons een cadeaubon van de dikke internetwinkel te sturen.
Vrijdag was ons tienerneefje jarig en we hebben zijn cadeautje betaald van deze cadeaubon. Overigens was het een graphic novel over economie, Supercrash van Darryl Cunningham. We hopen zijn interesse een beetje aan te wakkeren. (De link is uiteraard niet naar de dikke internetwinkel, maar naar onze lokale boekhandel, die ook bezorgt in heel Nederland.)

6. Collectepotje

Ook wij hebben een collectepotje. Omdat ik een hekel heb aan muntjes in mijn portemonnee, zitten er vrij veel muntjes in: (2 van 2, 5 van 1 euro; 7 van 50, 10 van 20, 14  van 10, 16 van 5 cent) € 16,70 bij elkaar. Veel meer dan we op korte termijn nodig hebben voor collectes. Een goede tip dus van Mom4life (wel meer vindplaatsen uit deze blog stonden tussen haar tips, waarvoor dank). Ik denk dat ik binnenkort een keertje boodschappen met deze muntjes ga doen, ook al is het niet (meer) strikt noodzakelijk.

7. En verder

... vroeg ik vandaag een uitbetaling van Klezzer aan. Ik verwacht morgen of overmorgen een tientje op mijn rekening bijgeschreven te krijgen. Het is min of meer toevallig dat mijn saldo juist nu boven de € 10,- komt en ik die uitbetaling kan aanvragen.
Ik heb ervoor gekozen Euroclix nog niet uit te laten betalen. Als ik nog een tijdje doorspaar, krijg ik meer per clix en kan ik €325,- uit laten betalen. Ik had eigenlijk nog nooit zo naar Euroclix gekeken, maar je kunt het dus ook als noodspaarpotje gebruiken.




16 november 2019

Instantaan geld verdienen

Om binnen de regels van onze challenge te blijven, moeten we snel wat geld verdienen. Anders verhongeren we. Ik ging dus op zoek. Ik begin met een methode die lang niet voor iedereen van toepassing is, maar wel opmerkelijk. Daarna wordt het wat degelijker (en effectiever).

Verkoop je haar

Als je al lang haar hebt en je bent er niet aan gehecht, kun je wat verdienen. Wel zelf knippen natuurlijk! Heel veel levert het niet op, maar als je een goede dikke staart (minstens 20 cm lang) inlevert, kun je misschien een tientje verdienen. Langer haar, vanaf 50 centimeter, levert meer op: 50 tot 150 euro.

Grijs haar van de geldzorgen?


Heb je grijs haar van de geldzorgen? Dat is in het algemeen balen (van die zorgen), maar grijs haar levert wel meer op.

Dit kan niet elke week. Het duurt normaal zo'n 16 tot 24 maanden voor er weer 20 centimeter is aangegroeid. Je schijnt dat te kunnen versnellen. Er zijn allerlei middeltjes op de markt, maar het lijkt me niet rendabel om daarin te investeren.

Er zijn ook gratis manieren: borstelen, sporten, de zon, én als klap op de vuurpijl: op je kop masseren. Haren masseren is altijd 'op je kop', maar ik bedoel dat je je hoofd naar beneden laat hangen en dan masseert. Elke dag 5 minuten op-z'n-kopmasseren schijnt 2,5 centimeter per week op te leveren. Ik weet niet of dat eeuwig doorgaat - hier houdt mijn research op; ik ben geen beautyblogger - maar als het echt werkt, heb je binnen 8 weken weer 20 centimeter.

Mijn haar is nog niet lang genoeg en ik denk dat ik m'n haar liever zou doneren, maar als je geld nodig hebt en lang haar hebt, kun je het overwegen.

Marktplaatsmethode 1: je spullen verkopen

Spullen verkopen op marktplaats kan snel wat opleveren. Je moet wel een koper vinden. Als je haast hebt, kun je niet wachten op de beste deal. Je kunt heel even aankijken of die ene liefhebber direct opduikt en meteen een heel goede prijs wil neerleggen. Maar als hij niet komt, moet je je prijs wat laten zakken, zodat het een echt koopje is.


Ik klom op onze zolder en vond wat spullen die we konden verkopen. Isolatiemateriaal nog in de verpakking bijvoorbeeld. Ik zette het voor 50% van de goedkoopste nieuwwaarde op marktplaats. Dat lijkt me een goede deal. Al snel kreeg ik een bieding: 50% van mijn prijs! Dat vind ik raar laag. Maar: ik had bieden opengelaten en dan mag je het proberen.
Uiteindelijk wordt het spul straks opgehaald voor 46% van de goedkoopste nieuwprijs; €17 in de pocket.

Je schijnt trouwens ook je mobieltje (en andere elektronica) te kunnen verkopen, zelfs als het kapot is. Ik ben er nog niet in gedoken, maar als je een oude telefoon hebt, zou ik er eens naar zoeken.

Marktplaatsmethode 2: andermans spullen verkopen

Heb je zelf geen spullen om te verkopen, vraag dan eens rond bij familie of vrienden. Misschien hebben zij nog wel spullen die eigenlijk een beetje in de weg in staan. Bied aan om ze te verkopen. Met een beetje geluk mag je de hele opbrengst houden, misschien deel je de opbrengst. Hoe dan ook: het levert je geld op.

Een andere optie is om spullen te zoeken die gratis af te halen zijn. Dat kan op marktplaats zelf, maar ook op bijvoorbeeld facebook. Haal ze op, poets de boel een beetje op, zet het goed op de foto en wie weet, kun je het verkopen.

Ik keek voor deze post even wat er bij ons in de buurt gratis af te halen is. Ik zag best wel wat mooie spulletjes waarvan ik denk dat ik er wat mee zou kunnen verdienen. Omdat ik vandaag en morgen verder de hele dag afspraken heb, heb ik er nog geen werk van gemaakt. Ook een beetje omdat ik denk dat er mensen zijn die het beter kunnen gebruiken dan ik. Deze challenge is per slot van rekening een keuze. Maar ik houd het in mijn achterhoofd.

Marktplaatsmethode 3: verhuur jezelf

Geen spullen gevonden om te verkopen? Verzin iets anders. Bied jezelf aan op marktplaats om boodschappen of klusjes te doen, als oppas, koerier of taxichauffeur, om de hond uit te laten, te koken of iemand gezelschap te houden. Dat soort dingen.
Ik weet niet hoe snel het gaat, maar als je geld nodig hebt en tijd over, zou ik zeggen: probeer het eens en experimenteer wat met het tarief. Overigens zijn hier ook gespecialiseerde sites voor zoals werkspot en rentafriend.com.
Ik kan in de laatste categorie wel Nederlandse sites vinden die vrienden aanbieden, maar niet hoe je je daarvoor op kan geven als vriend (je kunt het via de contactpagina proberen). Bij rentafriend.com is dat wel makkelijk te vinden en ze werken ook in Nederland.

Zoek een bijbaantje

Je kunt natuurlijk ook 'gewoon' een bijbaantje zoeken. Als je echt op korte termijn geld nodig hebt, is de horeca een goede branche. Met een beetje geluk krijg je op je eerste dag al wat fooi en je kunt vast ook wel regelen dat je per week uitbetaald wordt. Ik zie bij ons in de buurt best veel koffietentjes, restaurants en bars waar ze mensen zoeken.

Nou is het niks voor mij. Ik word al zenuwachtig bij de gedachte, zie mezelf hete koffie over mensen heengooien en totaal verkeerde bestellingen brengen. "O, u had een kip-sandwich besteld in plaats van een gin-tonic?" Van mij heb je dus geen concurrentie als je op horecabaantjesjacht gaat. Waar wacht je nog op ;)

Vind geld

Het geld ligt misschien niet op straat, op een enkel muntje na, maar wij hebben afgelopen dagen toch best wat geld gevonden. Ik tik er binnenkort een apart blogje over.

15 november 2019

Bodem in je portefeuille

Ik hoop dat alle wethouders weten dat ze een bodem in hun portefeuille hebben.


14 november 2019

Onze eigen challenge

Drie dagen hebben we het volgehouden zonder vals te spelen. We zijn er min of meer per ongeluk in gerold: onze eigen challenge. Dat kwam zo:

Verzekering

Net toen ik eind vorige maand bedacht had dat we misschien wel wat geld over zouden houden op onze gezamenlijke rekening, moest de autoverzekering worden betaald. O ja. Voor het hele jaar, ineens. Weg overschot, sterker nog: we teerden een beetje in, dus begon november met een achterstand. 

Het geld was op

Deze maand 'moesten' we onze oudejaarsvakantietickets betalen. Dat is natuurlijk een keuze en daar kan ik lang over uitweiden. Dat doe ik wel een andere keer. We willen dit graag en dus betaalden we die tickets. En toen was, terwijl voor mijn gevoel de maand pas net begonnen was, het geld al bijna op.

Bijstorten

We hadden nog €137,62 voor 14 dagen. €9,83 per dag. Op zich moet je daar met z'n tweeën prima van kunnen eten. Maar veel ruimte voor iets anders is er niet. En er komt wel een periode van extra uitgaven (cadeautjes!) aan. Ik had geen zin om bij te storten en van Meneer wist ik dat hij daar zo mogelijk nog minder zin in had.

Tering naar de nering

Dus besloot ik afgelopen zondag dat we het saldo op onze gezamenlijke rekening vanaf dat moment  niet meer mocht dalen. Nou mag je natuurlijk nooit meer uitgeven dan er binnenkomt, maar meestal bekijken we dat over een wat ruimere periode. Nu moest de tering per dag naar de nering gezet worden.

3,43

Gelukkig had ik net weer eens wat dingen op marktplaats gezet, en gelukkig kwam er maandag een deal rond: €7,50 in de pocket. We deden boodschappen voor €4,07 en daar konden we twee keer van eten. Hoppa: €3,43 over. Maar gisteren waren de kwark, en de kaas en de ham én de cola op, en we moesten 's avonds ook nog iets eten.

Valsspelen

Ik vond dat we best zonder die cola konden; Meneer niet (iedereen heeft zo zijn eigen zwakheden). Hij haalde tijdens zijn hardlooprondje kwark, kaas, ham en cola. Hij doet anders nooit boodschappen tijdens het hardlopen, maar ik denk dat hij wel wist dat het zonder overleg moest, want anders was de cola niet door de ballotagecommissie gekomen. Schuldbewust betaalde hij met zijn persoonlijke pas. Maar dat is dus wel valsspelen!

Gedesillusioneerd

Voor het avondeten moesten we nog boodschappen doen. We pakten de tas statiegeldflessen en een vol leeg kratje; samen goed voor €7,20 bleek in de winkel. We deden voor €4,60 boodschappen (kip met ster in de bonus en groenten in de 35%). Best netjes, maar er bleef opgeteld bij de €3,43 toch net niet genoeg over om Meneer terug te betalen voor de kwark, kaas en ham. Een beetje gedesillusioneerd zat ik op de bank.

Pas later op de avond realiseerde ik me dat we wel genoeg hadden binnen onze eigen regels. Meneer had zondag namelijk de auto schoongemaakt, troep uit de auto gehaald. Schoon is de auto nog steeds niet, maar het leverde bijna vijf euro aan rondslingerend muntgeld op.

We're still in the race!


Hebben jullie nog tips om instantaan wat geld te verdienen? Ik heb nog wel een paar dingetjes die misschien een beetje ruimte bieden, maar het einde van onze challenge (23 november) is nog best ver en ik vrees dat we het niet halen.

11 november 2019

Nieuwe auto

Het blijft een beetje knagen: dat we rondrijden in een benzineauto. De gassen die uit dat ding komen zijn dodelijk. Letterlijk. Dat is toch raar?! Zeker omdat er een prima alternatief voorhanden is. Er reed laatst weer zo'n stinkende diesel langs en toen dacht ik: "Dit kan echt niet meer. Ik wil het niet meer." Nou is ons benzinemonster minder vies dan die diesel, maar nog steeds wel heel vies.


Lievelingschinees

Ooit waren we een van de eersten in Nederland met een elektrische auto. Toen waren er nog vrijwel nergens openbare laadpalen. Je moest dingen regelen met verlengsnoeren en zo. Ik kan me nog een telefoongesprek herinneren met de lievelingschinees van oma. We gingen daar eten voor haar verjaardag. Oma (en dus de chinees ook) woonde zo ver weg dat we op een volle accu nèt niet op-en-neer zouden kunnen. We belden om te vragen of we een verlangsnoer in mochten pluggen om zo onze auto op te laden. Het Nederlands van de medewerker aan de telefoon was toegespitst op het aannemen van bestellingen. Hij kende een boel extra's maar 'auto opladen' zat daar niet bij. We zijn toch maar gaan rijden. Uiteindelijk is het ter plekke goed gekomen.

Laadpalen

Het kwam altijd goed. Tegenwoordig zijn er zoveel laadpalen dat we ons echt geen zorgen maken: alle ritten binnen Nederland kunnen we gewoon maken. Voor die ene keer dat we naar het buitenland willen, kunnen we makkelijk een oplossing verzinnen (ruilen met ouders bijvoorbeeld). Dus dat houdt ons niet tegen.

Private lease

Het punt is dat we nu heel goedkoop rijden. Als we alles meerekenen, kost rondcrossen in ons zwarte benzinemonstertje ons € 225,- per maand. We hebben, naar aanleiding van een reclame (ze werken toch), even gekeken wat private lease van een elektrische auto ons zou kosten. Als we de goedkoopste variant nemen, zijn we € 333,- per maand kwijt.  Honderd-en-acht euro meer. Maar dan rijden we wel stukken schoner én in een gele auto. Dat laatste doet er natuurlijk niet toe en is niet eens mijn lievelingskleur. Maar wel leuker dan zwart.

Tweedehandsje

Eerder keken we al naar de kosten van een tweedehands elektrische auto. Dat zou € 275,- per maand kosten. Nog altijd € 50,- per maand meer om elektrisch te rijden.
Meneer dreunt nu ook op wat een Tesla Model S en de Roadster zouden kosten, maar dan moeten we de verdubbelaar inzetten, dus dat ga ik niet eens intikken.

Financieel onafhankelijk

De vraag is of we elke maand € 50,- willen neerleggen voor een schonere auto. Het past helemaal niet in het idee van zuinig leven om financieel onafhankelijk te worden. We kunnen dat geld niet investeren en we hebben elke maand vijftig euro meer passief inkomen nodig. Rode vlaggen dus.
Tegelijkertijd voelt het bijna misdadig om iets wat zo slecht en vies is te blijven doen, alleen maar vanwege het geld.

10 november 2019

Minder passief dan we dachten

Naïef 

Het was ook te mooi om waar te zijn. Het was duidelijk naïef om te denken dat we met het aanleveren van de gevraagde zes documenten* en een persoonlijke toelichting in de commissie voor welstand en monumenten een vergunning zouden krijgen voor het plaatsen van vanaf de straat nauwelijks zichtbare zonnepanelen.

Formulier

Ondanks dat er al een positief advies van de genoemde commissie ligt, moet er nu, vijf weken nadat we de aanvraag hebben ingediend, toch een 'aanvraagformulier voor het wijzigingen van een monumentaal pand' komen. Het zal volgens de regels zijn, en daar voldoe ik met liefde aan, maar het was fijn geweest als ze ons dat verteld hadden toen we belden om te vragen wat er nodig was voor het aanvragen van de vergunning.

Puberdochter

De aanzichten en ingetekende luchtfoto die we aangeleverd hebben, laten volgens mij niets niet te raden over. Laat ik het zo zeggen: als ik een puberdochter had, zou ik haar niet zo de deur uit laten gaan. Toch vragen ze plattegronden van het dak. Een plattegrond van een dak??

Zonnepaneleninvestering

Ik zal jullie niet vermoeien met de overige dingen die ze vragen die we volgens mij al hebben aangeleverd c.q. niets toevoegen. Bottomline is dat wij aan de slag moeten en de zonnepaneleninvestering nog even op zich laat wachten. De panelen kunnen nog even op vakantie. Jammer van al die zonnige dagen.

 Rugzak met zonnepaneel

* aangeleverde documenten: aanzichten met maatvoering, luchtfoto met ingetekende panelen, een productblad met alle technische specificaties + geïllustreerde uitleg over de montage.

9 november 2019

Dingen waar ik blij van word

  • Een gratis boek van de bibliotheek. Van de bibliotheek, en toch hoef je het niet terug te brengen.
  • Ik wilde een tekeningetje maken voor een project. Van tevoren dacht ik: 'Dat zal wel niets worden.' Het werd wél wat en het ging nog snel ook.
  • Ik fietste van Den Haag naar Schiedam, nam een verkeerde afslag die de goede bleek te zijn want niet veel later zag ik dit:

6 november 2019

Everlasting passief inkomen

Quit your dayjob 

Stel je voor: je hebt voldoende passief inkomen om van te leven, je houdt zelfs nog wat over. Hoera! Gefeliciteerd, je bent financieel onafhankelijk. You can quit your dayjob.

Of toch niet?

Want stel dat je passieve inkomen voor een deel bestaat uit, ik noem een hypothetisch voorbeeld, een paar huurhuizen. En stel dat, om wat voor reden dan ook, de huurhuizenmarkt inzakt. Dan houd je aan het einde van je passieve inkomen dagen over. Dan heb je je dayjob te vroeg opgezegd.
Of, en dat is misschien hetzelfde: je hebt je passieve inkomen niet goed genoeg ingericht. Ik denk dus dat het belangrijk is je passieve inkomen uit verschillende componenten op te bouwen.

Niet zo hypothetisch

Dat voorbeeld van die huurhuizen was natuurlijk niet hypothetisch. Mijn passieve inkomen bestaat voornamelijk uit huurinkomsten, en er zijn best wel wat redenen te verzinnen waarom de huurhuizenmarkt significant minder op gaat brengen, niet zo hypothetisch allemaal.

Duurzaam financieel onafhankelijk

Met duurzaam bedoel ik in dit geval dus: everlasting. Dat is ook het hele idee van Mr. Money Mustache en zit geloof ik ook al in de definitie. Soms moet je het weer even op je netvlies krijgen. Je begrijpt: ik wil graag meer passief inkomen. Meer specifiek: ik wil dat er meer geld binnenkomt (want ik houd nu nog 75% van mijn dagen over aan het einde van mijn passieve inkomen) en dat het uit meerdere bronnen komt, en dat allemaal terwijl ik er niets voor hoef te doen. Nou ja, een initiële investering van geld en/of tijd heb ik er natuurlijk wel voor over.

Lastig

Ik vind dat nog best lastig, want ik ben heel enthousiast over mijn verhuurhuisinkomsten, en eerlijk gezegd vind ik het moeilijk om andere manieren van passief inkomen te verzinnen die op kunnen tegen die verhuurinkomsten. Er is natuurlijk beleggen (wordt aan gewerkt), de zonnepanelen (wordt aan gewerkt) maar verder?

Hoop van honderd

Misschien is de kunst juist om niet nog een grote te verzinnen, maar meerdere kleintjes erbij. Daar heb ik er ook wel een paar van, maar dat zijn echt hele kleintjes (Euroclix, Klezzer en nog wat andere dingen). Van die omvang moet ik er dan echt wel heel veel hebben. De hoop van 100. Als het echt passief is, dan maakt het natuurlijk niet uit dat het er veel zijn. Ik moet ze alleen nog wel vinden en activeren. Doorzoeken dus!

3 november 2019

Mijn spaarrekening

Mijn spaarrekening had het de afgelopen jaren en maanden flink te verduren.

Krater

Een enorme krater werd geslagen door de twee en een half jaar dat ik niet werkte. Vierendertigduizend euro, schrijve € 34.000 gaf ik uit. Daar kreeg ik een heleboel voor terug, maar niet direct passief inkomen. Het geld verdween van mijn spaarrekening en er stond geen investering tegenover.

Verbouwing en feest

Ik durf bijna niet te vertellen hoeveel ik afgelopen maanden van mijn spaarrekening heb gehaald voor de verbouwing en het feest. Ik beken het toch maar: achtduizend euro, schrijve € 8.000. Ook daar kregen we een heleboel voor terug, waaronder een stuk isolatie; dat kun je zien als investering, maar zoals al eerder gezegd is dat isolatie van een ruimte die we tot nu toe niet gebruikten.

Vet

Toch heb ik nog best een vet spaarvarken. Er staat meer op mijn spaarrekening dan meestal wordt aangeraden om als buffer aan te houden (zes keer je maanduitgaven), ook als ik rekening houdt met reserveringen voor spullen (laptop, telefoon, fiets, cv-ketel, wasmachine) die ik direct wil kunnen vervangen als ze stuk zijn.

Een beetje dom

Een groot bedrag op je spaarrekening is dood kapitaal, eigenlijk is het een beetje dom, zeker met de huidige rente. Het helpt je niet op weg naar financiële onafhankelijkheid. Het doet niets voor je passieve inkomen.

Financieel-onafhankelijkwens

Toch heeft het te maken met mijn wens financieel onafhankelijk te zijn. Een achterliggende wens is namelijk dat als mijn werk me niet meer bevalt, ik ermee kan stoppen. Dat is me de vorige keer erg goed bevallen. Daar wil ik graag wat geld voor beschikbaar houden.

Veilig

Bovendien zit er ook een risico aan al dat investeren. Je kunt er ook geld mee verliezen. Geld op m'n spaarrekening geeft me een veilig gevoel. Mijn gevoel negeert het feit dat het minder waard wordt, of eigenlijk doet het dat af met: maar je verliest het in ieder geval niet allemaal in een keer. Het lukt mij niet dat stemmetje helemaal het zwijgen op te leggen.

Interen

Desondanks wil ik misschien toch wat meer gaan investeren en zo interen op mijn spaargeld. De zonnepaneleninvestering komt eraan, tenminste dat hopen we. Dat is een goed begin. Daarna maar weer eens verder kijken en ondertussen hier goed over nadenken.