5 februari 2018

Hoop van 100

Wat bedoel ik eigenlijk met de 'Hoop van 100'? Het betekent natuurlijk ongeveer iets als 'vele kleintjes maken een grote'. Ik kwam erachter dat ik die term al wel lang gebruik, maar eigenlijk nergens heb uitgelegd wat ik nou bedoel. Mijn invulling is in de loop van dit project ook wel wat verruimd. Hoewel het allemaal geen raketgeleerdheid vergt, toch maar even mijn toelichting. De Hoop van 100 bestaat inmiddels uit 2 delen:

Kleine besparingen

Simpel: veel besparingen maken samen bij elkaar opgeteld een grote besparing. Bijvoorbeeld: je koopt pasta van het basis-merk in plaats van het 'Grote-Italië'-A-merk, scheelt 60 cent. Én je neemt een wat vaker de fiets in plaats van de bus, kan zomaar 1,50 per ritje schelen. Én je bestelt een pilsje in plaats van een gin-tonic, scheelt al gauw 2 euro. Én je koopt wc-papier in bulk als het in de aanbieding is, zou zomaar eens vijf euro kunnen schelen.

Ook al lijkt een besparing van 60 cent je financiële onafhankelijkheid geen stap dichterbij te brengen, toch is dat wel zo. Je kunt al deze besparingen bij elkaar optellen, en het zijn vaak ook nog eens potentieel structurele besparingen. Daarmee bedoel ik dat je als je twee keer per week pasta eet, je dus élke week 1,20 kunt besparen. Als je elke werkdag een busrit heen en terug uitspaart, dan kom je op 15 euro per week. Ga zo maar door, en natuurlijk tellen de incidentele besparingen ook mee (alleen niet 52 keer). Uiteindelijk kunnen vele kleintjes aan het einde van het jaar een behoorlijk bedrag betekenen. En als je dat geld dan ook nog eens gebruikt om je hypotheek af te lossen, of te investeren, maak je er ook nog rendement op. Moet je eens kijken wat dat in 10 jaar bij kan dragen, én hoeveel minder je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn.

Kleine inkomensstromen

Het tweede deel van de Hoop van 100 bestaat uit de kleine inkomensstromen. Ook hier geldt: kleine stroompjes mag je bij elkaar optellen. Je hoeft dus niet met alleen één baan of alleen één klus of alleen één investering in je levensonderhoud te voorzien. Dat mag ook best op verschillende manieren naast elkaar. Graag zelfs, want dan ben je niet meteen in de aap gelogeerd als er iets wegvalt. Dus als je wat verdient met het schrijven van reviews, beleggingen, een parttime baan, airbnb, verkopen op marktplaats, online enquêtes, opppassen en het schrijven van een blog dan hoeven dat niet allemaal enorme bedragen te zijn. Je kunt het gewoon allemaal bij elkaar optellen.


Hoop van 100

Ik heb het Hoop van 100 genoemd omdat het er wel veel bij elkaar moeten zijn. Honderd staat voor veel. Ik had het ook de hoop van honderdmiljoenmiljard kunnen noemen. Dat klinkt wel leuk voor een keer (en is leuk voor wie van Kabouter Wesley houdt; niet op klikken als je niet van grofheden houdt), maar het bekt en typt niet zo lekker. 100 dus, als beeld voor veel. En het moet allemaal bij elkaar komen, op één hoop. Het heeft niets te maken met de hoop dat het werkt. Want het werkt gewoon. Als je er maar genoeg hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten