28 februari 2015

Snel met pensioen

Je kunt waarschijnlijk sneller met pensioen dan je denkt. En dan bedoel ik hier niet: op je 62e of zo. Nee, gewoon over vijftien* jaar. Je moet er wel wat voor doen en hoewel het op het eerste gezicht onmogelijk lijkt, kan het echt als je een modaal inkomen (of hoger) hebt (en als je inkomen nog onder modaal zit, kun je vast een mooi beginnetje maken, en wordt het later alleen maar makkelijker).

Dit is het idee: Als je minder geld uitgeeft dan er binnenkomt, houd je geld over. Als je dat geld laat renderen, groeit je vermogen. Als je vermogen groot genoeg is, kun je van het rendement leven.

Het vraagt een andere mindset, want je moet best wel flink minder uitgeven dan er binnenkomt: 55% van je inkomen moet je sparen. Dat lijkt ondoenlijk, maar het kan echt als je er de tijd voor neemt. Op dit blog, en heel veel andere, staan voldoende tips. Bij elke tip waarvan je denkt "ja, maar" moet je bedenken hoe en wat het wel kan. Gun jezelf ook de tijd om hierin te groeien, en bedenk dat wat je ervoor terugkrijgt echt geweldig is. Houd het ondertussen wel leuk.

Het volgende wat je moet doen is 'geld voor je laten werken'. Als je je geld op een spaarrekening zet, krijg je rente. Dat is in ieder geval iets, maar te weinig voor je snel-met-pensioen-plan, zeker in de huidige tijd. Dus je moet meer rendement maken. Dat kan bijvoorbeeld door conservatief te beleggen. Natuurlijk zijn daar risico's aan verbonden, maar het idee is dat je het vermogen zelf niet nodig hebt, alleen het rendement op de lange duur. En eigenlijk alle adviseurs zijn het erover eens: als je conservatief belegt voor een langere periode, dan zijn de risico's heel klein en het rendement prima.
Maar misschien weet je een betere methode dan beleggen. (Let op: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het vaak te mooi om waar te zijn. Houd de risico's van wat je doet met je geld goed in de gaten.)

Na ongeveer 15 jaar zou je vermogen groot genoeg moeten zijn, om met pensioen te kunnen. En als je er echt goed in wordt en dus harder spaart kan het sneller.

*De grote inspiratiebron voor dit blog claimt inderdaad dat het nog sneller kan, maar ik zit nog niet op dat tempo en wil het hier realistisch houden, Sneller (tien jaar) is nog steeds wel mijn doel. Zodra ik wel op het tempo zit, volgt een update met de gouden tip.

6 opmerkingen:

 1. Volgens mij ben je minimaal de tweede MMM-apostel in Nederland, zie econowiser

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben er idd nog meer tegen gekomen. Ik vind het leuk dat het blog waar je naar verwijst ook echt een heel duidelijke link legt met MMM. Jammer dat het in het Engels is. Ik ben eerlijk gezegd een beetje te lui om nog een blog in het Engels te volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik ben ook MMM volger, maar leef al langer volgens dat principe (al ben ik niet zo strak in de leer als hij, en heb ik niet zo'n hoog salaris). ALtijd fijn gelijkgezinden te treffen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk, nog meer jonge mensen die niet tot hun 71e door willen met werken! Alleen het idee al... Ik gooi je bij de bookmarks!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi MMW, ik zou graag contact met je opnemen voor de rubriek Fijn leesvoer, maar ik kan geen mailadres vinden. Wil je mij mailen op info@simpelrijkleven.nl?

  Hartelijke groeten,

  Janine

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hello, I tried to find your contact information to offer you a cooperation but couldn't. Can you please contact me directly or share the email with me? Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen