2 oktober 2015

Doggie bag

"Wat doe je niet om te besparen?" Ik las de vraag deze week op een ander blog*. Eén van de antwoorden was de doggie bag. "... want ik wil niet gierig lijken" was volgens mij de motivatie.

Ik snap dat ergens wel. Mijn reden zou net iets anders zijn: ik zou het vervelend vinden als mensen denken dat ik uit eten gaan eigenlijk niet kan betalen, en er daarom twee keer van moet eten. Ik ben die gedachte los aan het laten.
Ten eerste omdat dat soort eventuele gedachten van mensen me steeds minder doen. (Bovendien: Stel nou dat het zo is? Dan is het toch alleen maar slim van me dat ik op deze manier wel een keertje uit eten kan, zonder me daarvoor in de schulden te steken?)
Ten tweede om andere vervelende gevoelens te voorkomen. Ik vind het altijd lullig voor de koks om een halfvol bord terug te geven. De kok heeft hard zijn best gedaan om dat eten zo lekker mogelijk te maken en dan eet ik het niet op. Ik leg altijd uit dat het aan de hoeveelheid (eten / trek) ligt, maar goed voelt het niet. Ook al vanwege de verspilling, niet onbelangrijk.

Onze plaatselijke Italiaan heeft me het laatste zetje gegeven. [Stel je een kleine pittige Italiaanse voor en lees met Italiaanse intonatie:] "Ai, jij hebt niet op. Is zond. Wacht, ik doe in een doosje. Heb jij morgen ook nog lekker." Nu is het andersom: ik durf daar bijna niet meer weg te gaan zonder te vragen of ze wat ik over heb in een doosje willen doen.
Ik doe het nog lang niet overal, maar steeds vaker vraag ik om het in te pakken als ik een substantiële hoeveelheid over heb. "Niet voor de hond, maar voor mezelf, want het is zo lekker en zonde om weg te gooien." Lijkt me leuker voor de kok om te horen. En ik ben er de volgende dag blij mee, omdat het lekker is, makkelijk, en niks extra kost.

*Zodra ik me herinner waar precies zal ik een linkje plaatsen, of als je jouw blog herkent wil je dan even reageren?

En totaal off-topic: naar aanleiding van dit blog strijden twee liedjes in mijn hoofd om voorrang: 'Ik zou je het liefste in een doosje willen doen' en 'How much is that doggie in the window?'

7 opmerkingen:

 1. Wat sympathiek van die Italiaan! Een doggiebag wordt geloof ik ook wel gewoner. Er is zelfs zo'n speciale lepel die je op je tafel legt kunt leggen ten teken dat je wat je over hebt wel wilt meenemen. Ik weet alleen niet meer hoe het heet. Ik heb er ooit over geblogd.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja graag de doggybag. Zo zonde om goed bereid en lekker eten weg te gooien.

  Ik ga weinig uit eten, maar heb wel altijd een paar plastic zakjes inmijn tas. Ga vaker lunchen en dan zit er vaak teveel op broodje of in salade, dat neem ik mee voor later op de dag of soms ook echt voor de hond.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier met die doggybag. Gêne overwinnen, het is 1 van mij goede voornemens. En wees maar zeker dat de kok liever de rest meegeeft, dan dat hij het moet weggooien. Kost het restaurant alleen maar geld aan afvalverwerking, en de kok een identiteitscrisis. Neenee, hier altijd een doggybag als er over is, en ik schaam me er niet voor, integendeel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Afgelopen maand bij de Griek viel het ons zelfs op zoveel mensen dat een bakje eten meenamen. Het is inmiddels steeds meer gebruikelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik neem het ook graag mee, eten weggooien is zonde. Alleen bij all you van eat willen ze het niet doen. Zo gek. ;p

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik ging een tijdje geleden met een paar collegas uit eten, nu vind ik uit eten gaan heel gezellig maar ik ben geen grote eter en meestal kan ik niet op wat ik bestel ,in het verleden durfde ik niet te vragen of ik het overgebleven eten mee mocht nemen, maar deze keer dacht ik, wat kan mij het schelen wat anderen ervan vinden en vroeg of ik de rest mee mocht nemen, schijnbaar was het in dit Italiaanse restaurant heel normaal en pakte men het netjes voor mij in, ook nog eens in een handig bakje wat ik eventueel zo in de magnetron kon zetten. mijn collega s vonden het raar, maar ik zag dat enkele eigenlijk ook graag mijn voorbeeld wilden volgen ,maar dat niet deden vanwege de collega s die aangaven dat ze mijn actie maar vreemd vonden

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zeker niet raar om een doosje te vragen maar ik zelf zou het nooit doen/durven ook al vind ik het nog zo zonde, dat ze het anders weg zouden gooien.
  Anders is het inderdd als ze zelf vragen of je het mee wil nemen, dan zou ik het niet afslaan.

  BeantwoordenVerwijderen