3 juni 2016

De rente

Op de dag dat ik de eerste keer rood stond afgelopen week chatte ik met iemand van de bank. Of ik over die paar uur rente moest betalen? Ja dat moest. Of ze dan meteen een dag rente zouden rekenen of wordt er per uur gerekend? Daar was een formule voor, maar ze kon niet zeggen welke.

Wacht even. Dat ik voor rood staan moet betalen, oké, maar dat ze me vooraf niet vertellen hoeveel, dat vind ik niet kunnen. De medewerker gaat het voor me navragen. Het blijft lang stil. Uiteindelijk komt ze terug met dat het 'per dag naar rato per uur' wordt berekend en dat het rentepercentage 14% is. VEERTIEN procent. Ze haast zich om erbij te vermelden dat dat voor ongeoorloofd rood staan is. Als je krediet op je rekening hebt, dan is het percentage 12,9%. Oooo, dat valt het mee. Nee! Dat is nog steeds bijna DERTIEN procent. 

Dus de bank die 0,5% rente geeft op een spaarrekening, durft 12,9% rente te vragen. Ik snap dat er een verschil is, maar dit vind ik toch echt behoorlijk grof. Joris Luyendijk probeert ons al langer duidelijk te maken hoe deze wereld in elkaar zit, en dat heb ik op hoofdlijnen gevolgd, maar het is alsof het nu pas tot me doordringt. Wat een boeven. Toch dat boek van Luyendijk maar eens lezen. 
Ik vind het verschil tussen de rente die je krijgt (blauw) 
en de rente die je moet betalen (rood) schrikbarend groot.

Voorlopig vind ik het gemak van een betaalrekening te groot om op te zeggen. Ik denk dat het niet realistisch is om in deze tijd zonder bankrekening door het leven te gaan. Ik neem me voor om vooral nooit meer rood te staan. Des te stommer is het, dat het me binnen een week nog een keer is overkomen. Ik dacht overigens dat ik alleen maar rood kon staan door een incasso of door kosten die de bank in rekening brengt en niet door een overboeking. Maar dat maakt het eigenlijk alleen maar erger: dat ik niet goed op de hoogte ben van hoe het zit.

Dus ik pak mezelf even bij m'n nekvel: koppie drbij!

10 opmerkingen:

  1. Je kunt ook de roodstand uitzetten voor je rekening. Je kan dan niet in de min komen. Door akkoord te gaan met de voorwaarden voor je bankrekening ben je ook akkoord gegaan met deze mogelijkheid van "tijdelijk geld lenen".

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet niet bij welke bank dit is. Bij ING betaal ik voor kortdurend een beetje rood staan nooit rente. Heb dit al zeker 10 keer gehad en nog nooit iets betaald. Het kan ook dat ze bijvoorbeeld een minimumbedrag hebben. Dat ze rente onder bepaald bedrag niet innen. Mascha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hun site laat je denken dat je gewoon voor elke dag en elk bedrag rood staan betaalt.
      https://www.ing.nl/particulier/lenen/rood-staan/kwartaallimiet/index.html#tab=rekenvoorbeelden
      Maar misschien zijn t zulke kleine bedragen, dat je die niet merkt als je maar heel weinig roodstaat.

      Verwijderen
  3. het salaris van bankmedewerkers moet wel betaald blijven worden.... Anders gaat t komen van hoger pakketkosten. Nu betalen de mensen die slordig met hun geld omgaan meer, dan mensen die t (meestal) netjes doen. Dat voelt op zich nog wel rechtvaardig.
    En idd: je kan zorgen dat je rekening niet rood kan komen te staan. Even vragen bij je bank, zou in 5 minuten geregeld moeten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat je het niet eerlijk vind om zoveel rente te moeten betalen bij rood staan, ja daar kan ik nog best wel inkomen.

    Maar zoals iedereen wel weet (mede door de reclame spotjes) geld lenen kost geld, rood staan valt daar ook onder.

    Je moet zorgen dat je helemaal niet meer rood kan staan, nergens meer voor. Dan kunnen bv je automatische incasso's ook geen doorgang vinden. De meeste bedrijven zijn daar soepeler in en geven je nog een kan om die automatische incasso wel te betalen (lees genoeg geld je rekening te hebben om te kunnen innen). Dan kost het je niets extra's.

    Zelf zorg ik dat er altijd genoeg geld op de rekening staat om de automatische incasso's gewoon door kunnen gaan, al hoewel het 1 keer voorgekomen is dat er niet genoeg geld op de rekening stond. Toen kreeg ik een mailtje met het verzoek het geld voor een bepaalde wel op de rekening had staan zodat het alsnog doorgang kon vinden.
    Verder heb ik mijn pas ook zo ingesteld dat ik maar tot maximaal 100 euro kan pinnen bij de kassa en maar 100 euro bij een geldautomaat zodat als mijn pasje gestolen of geskimd wordt er niet al te veel geld gestolen kan worden. Tevens heb ik contactloos betalen uitstaan omdat er dan al helemaal makkelijk geskimd kan worden.

    Overigens hebben we zelf gezorgd dat de banken zo machtig zijn geworden. Vroeger was geld gewoon een ruil middel wat in het leven was geroepen omdat appels moeilijk te vergelijken waren met peren. En op de een of andere manier is geld een stuk machtiger geworden. Maar goed dat is zo'n lang verhaal waar ik je niet mee lastig ga vallen :)

    Groetjes Sas

    BeantwoordenVerwijderen
  5. bij sparen geld: hoe korter sparen, hoe lager de rente. Bij lenen geldt: hoe korter lenen, hoe hoger de rente.
    Bij heel kort rood staan vs. heel kort sparen is het verschil dus zeer extreem.
    Daarentegen: 30 jaar lang geld lenen of 30 jaar lang geld sparen levert nagenoeg evenveel rente op.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oplichters blijven het, maar zou er door het tijdsverschil nog winst te behalen zijn? Van tijdzone naar tijdzone, zodat je net geen dag rood staat maar wel de rente blijft trekken?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jaren geleden heb ik eens ingesteld dat ik niet rood kon staan. Toch was ik verbaasd dat ik rente moest betalen vanwege roodstand. Bleek het dat incasso's gewoon doorgedrukt werden ongeacht het saldo. Tja, meneer het staat in de kleine lettertjes...

    Sindsdien zorgen we er voor dat het saldo op de lopende rekening altijd ruim voldoende is om eventuele verrassingen op te vangen. Ook al gaat het maar om een paar cent per keer.

    Ach ja principes, wie heeft ze niet gekregen met het groot worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Laat gewoon een basisbedrag op je rekening staan, bv €500,-. Op de spaar brengt het toch niets op en heb je nooit een probleem. K.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik moest pas 3 cent boeterente betalen, terwijl ik voor zo ver ik wist niet rood had gestaan. Ik heb er niet over gebeld (zo zuinig ben ik dan ook weer niet, 3 cent...), maar ik snap nu hoe het komt. Zou het andersom ook werken? Dus als je maar een paar uur gespaard hebt? Niet dat je dat merkt met 0,5% rente, maar toch.

    BeantwoordenVerwijderen