2 oktober 2018

Huurders

"Flat volledig uitgewoond" "Huisbaas het haasje bij hennepteelt" "Huurder met drankprobleem zorgt voor ellende" "Vijf gezinnen in een driekamerflat" "Vertrokken met de noorderzonder-te-betalen"


Zoals ik gisteren schreef: ik ben in staat allerlei nare scenario's levendig op mijn netvlies te toveren. Ook als het gaat om wat er allemaal mis kan gaan met huurders. Daar helpen bovenstaande koppen en uitspraken niet bij. Of wel. Want we hebben ons best gedaan om het risico te beperken.

Een te dure auto is een alarmbel


Meneer laat potentiële huurders een vragenlijst invullen. Hij vraagt naar inkomen, telefoonnummers van werkgevers en vorige huisbazen, wat voor auto mensen rijden (een te dure auto is een alarmbel), en zo nog wat dingen. Best wel veel. Maar hij geeft de uiteindelijke huurders ook de beschikking over iets waar hij ruim honderdduizend euro in heeft geïnvesteerd. Dat is ook best wel veel.

Even zweten

Je moet trouwens wel potentiële huurders hebben. De eerste maand dat de flat op de verhuursite stond, liep het nou niet bepaald storm. Dat was ook wel spannend. Want geen huurders betekent zeker geen overlast, maar ook geen inkomen. Dus toen de reacties uitbleven was het even zweten. En toen de eerste geïnteresseerden na toesturen van de vragenlijst niet meer reageerden, was de verleiding groot om die vragenlijst dan maar te laten zitten. Toch maar niet gedaan. We waren nog aan het klussen en schoonmaken. Als dat klaar is zien we wel.

Vakantie

In augustus kwamen onze toekomstige huurders blijkbaar terug van vakantie. De aanvragen stroomden binnen. Niet allemaal vulden ze de vragenlijst in. Dat was meteen de eerste selectie. Er kwamen er genoeg terug, en daarvan waren er ook genoeg met de 'goede' antwoorden. Een paar bezichtigingen gepland en toen huurders geselecteerd, contract getekend, geholpen met aanvragen van energie en water, en sinds 1 september heeft Meneer huurders.

17 opmerkingen:

  1. En dan is het nog een gok wat je in je huis haalt, maar zo'n vragen lijst is wel een hele slimme actie!
    Heel veel succes met de huurders.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te lezen voor een hopelijk toekomstige verhuurder als ik. Zou er wel wat meer over willen weten. Hoe is jullie (juridische) voorbereiding geweest? Hebben jullie rechtsbijstandverzekering hiervoor.. Werken jullie met een-, tweejaarscontracten of contracten voor onbepaalde tijd? Ikzelf zou denk ik het liefst werken met tijdelijke contracten, omdat ik dan het risico indek voor slechte huurders en meer vrijheid blijf houden mbt. de verkoop van de woning etc etc

      Verwijderen
    2. Huurders zijn vaak niet gebaat bij 'tijdelijke'contracten. Ben jij soms een van die potentiële huisjesmelkers? Helaas is de woonmarkt op dit moment in het voordeel van deze praktijken.

      Verwijderen
    3. Ooit van expats gehoord of mensen die in een scheiding zitten en een tijdelijke woonruimte zoeken? Zelf woon ik in de randstad en er is hier wel degelijk vraag naar tijdelijke woonruimte. Heeft niks met melken te maken, gewoon wederzijds goed vinden.

      Verwijderen
    4. @ LeLe Huurders hebben een hele goede bescherming volgens de Nederlandse wet en regelgeving. Expats is het enige voordeel dat ze de regelgeving niet goed kennen en vaak een aardig budget voor huisvesting genieten. Vergis u niet in de zorg die je er aan hebt, het blijft niet bij een contract maken en de huur incasseren.

      Verwijderen
    5. Dankjewel Eurominderen. Het blijft een gok inderdaad, maar we hopen zo de kans op goede huurders vergroot te hebben.

      Verwijderen
    6. Ik schrijf er binnenkort meer over, LeLe, dankjewel voor je vragen.

      Verwijderen
  2. Ik zelf zou gaan voor een brandweervrouw/man, iemand bij de politie, onderwijs of ziekenhuispersoneel. Deze groep komt vaak niet meer in aanmerking voor sociale huurwoning omdat ze teveel verdienen of te lang op een wachtlijst staan. Ook zijn het mensen die zich in zetten voor de maatschappij. Wij hebben deze mensen hard nodig, natuurlijk verdient iedereen een goed dak boven zijn hoofd ongeacht haar of zijn beroep.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zijn inderdaad (doorgaans) mensen die zich inzetten door de maatschappij, en die op sommige fronten wel wat hulp verdienen. Ik vind het eerlijk gezegd praktisch en commercieel wel lastig om die dan zonder meer voorrang te gaan geven, maar als zo iemand hoog eindigt in ons lijstje potentiële huurders is het wel een goede om voor zo iemand te gaan.

      Verwijderen
  3. Mag dit wel zo'n vragenlijdv in het kader van de privacy?
    Inkomens gegevens ok, ze moeten het kunnen betalen, maar die auto slaat nergens op. Ik rijd ook een dikke BMW met mijn minimum inkomen. Overgehouden uit de periode dat ik wel veel verdiende. Werkgevers, vorige huisbazen, volgensij schending je de privacy wetgeving aan alle kanten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor zo'n lijst mag wel. Je hoeft hem niet in te vullen. Wat we niet mogen is de gegevens bewaren. Dat doen we dan ook niet.
      En de te dure auto is een alarmbel, dus een reden tot verder kijken, niet meteen een no-go.

      Verwijderen
  4. Wat goed dat er een huurder gevonden is. Mocht je het interessant vinden, zo eens per half jaar ongeveer is er een vastgoed bijeenkomt in NL voor mensen die hier geïnteresseerd in zijn. Zelf ben ik er nooit geweest, maar er schijnen daar mensen met veel kennis te komen als het gaat om vastgoed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel. Weet je hoe die bijeenkomst heet? Gewoon Vastgoedbijeenkomst?

      Verwijderen
  5. Fijn dat het is verhuurd en hopenlijk blijven al die nare scenario's je bespaard

    BeantwoordenVerwijderen
  6. je kunt de kandidaat huurder ook vragen naar een verhuurdersverklaring van zijn vorige verhuurder. daarop staat of er huurachterstand is en/of procedures vanwege overlast.
    doen corporaties ook

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O, dat is ook wel een goede. We doen zoiets dus al, maar als het een standaard-begrip is, is dat handig.

      Verwijderen