9 augustus 2015

De gezamenlijke rekening

Meneer en Mevrouw Money Wenkbrauw hebben ieder hun eigen inkomen en dat komt op onze eigen bankrekeningen binnen. We maken maandelijks geld over voor het huishouden aan een gezamenlijke rekening. Daar betalen we alleen echt gezamenlijke dingen van:
 • Energie en water (250)
 • Verzekeringen huis en aansprakelijkheid (80)
 • Auto, excl aanschaf (250)
 • Belasting (lokaal) (160)
 • Netflix en Internet (30)
 • Boodschappen (300)
 • Schoonmaakster (70)
 • Samen uitgaan (100)
We dragen bij naar rato van inkomen. Beslissingen met betrekking tot uitgaven van de gezamenlijke rekening drukken dus even zwaar op onze inkomens. Het zijn meestal relatief kleine of min of meer onvermijdelijke uitgaven dus daar overleggen we niet steeds over.

Totaal storten we 1.400 euro in de maand op de gezamenlijke rekening. Voordat Mevrouw Money Wenkbrauw haar intrede deed, teerden we ongemerkt in op onze gezamenlijke rekening. Er stond flink wat klusgeld op en dat vulden we regelmatig aan omdat we ook flink aan het klussen waren. En zo merkten we niet dat we meer geld opmaakten dan we stortten buiten het klussen. We aten ons klusbudget heel langzaam op. Dat is nu anders.

Van die 1.400 euro houden we gemiddeld 160 euro per maand over, waarbij ik moet opmerken dat we de laatste twee maanden onder het gemiddelde zitten. Eerder deed ik al de veronderstelling (gebaseerd op zelfwaarneming) dat dat aan het goede weer ligt.

Ik ben wel benieuwd wat mijn geachte lezers van die 1.400 euro vinden. Veel? Weinig?

11 opmerkingen:

 1. Goh, best wel veel, wij komen met ons gezin met 3 kinderen toe met 2000€. Daar betalen we ook onze lening voor het huis van. Dus dan is 1400€ voor een koppel in verhouding toch echt niet weinig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zitten met zijn tweeën rond 1500. Maar, dat is incl. de huur van 700 euro en reservering voor vakantie, buffer, huisdieren.

  De verschillen zitten in schoonmaak, uitjes, energie en boodschappen. Vooral van de energie sta ik te kijken, wij hebben nl. naar mijn idee al een vrij onzuinig huis en een stroomslurpende hobby en komen toch zo'n 100 euro lager uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. He goed nieuws lijkt me, MMW! Zo te zien kun je vrij makkelijk besparen op energie etc vergeleken met andere koppels en gezinnen hieronder. Het is misschien een idee om eens uit te zoeken waar jullie relatief hoge energiebedrag vandaan komt. Ik gok uit gas, en in dat geval kun je veel rendement behalen door de isolatie te verbeteren. En natuurlijk elk jaar overstappen van aanbieder, maar dat deed je denk ik al.

   Verwijderen
 3. Pfff, ik woon alleen en betaal voor energie 12 euro per maand. Water kost bijna niks. Jullie betalen voor met zijn tweetjes echt een megabedrag aan energie! Daar is best nog heel veel op te besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nu je het zegt: wij geven met ons vijven plus energieslurpend bijberoep minder uit aan energie gas en water

  BeantwoordenVerwijderen
 5. voor 2 personen veel.. wij betalen 125 aan energie en per kwartaal 57 aan water.. maar wel weer ruim 500 per maand aan boodschappen (ook nog voor in totaal mn 4 opvangkinderen, kan een deel opgeven bij mn belastingaangifte, maar t zijn dus wel uitgaven elke maand) wij zitten op 1880 echt vaste lasten/boodschappen/auto etc en vaak nog wel 2/300 aan overige uitgaven (of meer...)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank voor jullie reacties. Inderdaad zoals SenS al min of meer zegt: goed nieuws, er lijken nog besparingsmogelijkheden te zijn. In ieder geval food for thought. Dit gaat vast nog een keer terug komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt mij inderdaad dat je daar nog een hele slag kan maken. Ik geef voor alleen mij zelf aan energie + water 60 euro per maand uit, inclusief de vaste kosten. Ik heb hier nog wel een stroommeter voor je liggen. Daarmee kun je per apparaat bekijken hoeveel stroom het verbruikt.

   Verwijderen
  2. Dankjewel voor het aanbod, echt lief dat je dat zomaar aanbiedt. Meneer Money Wenkbrauw is een heuse elektrotechneut dus we hebben zelf ook allerlei meters waarmee we verbruik kunnen testen.

   Verwijderen
 7. Oh, en die boodschappen, dat lijkt mij een prima bedrag. Netjes als je het daarmee kunt doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi MMW,

  Leuk dat je de wegen van Mr. Money Mustache volgt. Deze volg ik zelf ook in meer of mindere mate. Besef wel dat indien je binnen 10 jaar financieel onafhankelijk wilt zijn dat je dan minstens 65% van jullie inkomen moet sparen en investeren. Wil je het in 7 jaar doen zit je nog hoger.

  Ik heb je blog verder niet helemaal door gelezen maar wat ik hier voornamelijk mis zijn de kosten voor jullie huis. Ik schat dat een huur of koophuis je ook al snel 600 euro per maand kost. Dat brengt het totaalplaatje op 2000 euro per maand aan vaste lasten. Dan heb je de andere verzekeringen zoals de zorg nog niet eens meegerekend.

  Om je vraag te beantwoorden, volgens mij betaal je veel te veel aan:

  - energie

  Jullie energie rekening is absurd hoog. Daar kun je minstens de helft op besparen.

  - verzekeringen

  Je moet echt goed je best doen om 40 euro p.p. kwijt te zijn aan verzekeringen per maand. Zijn jullie niet over verzekerd? Jullie betalen bijna 1000 euro per jaar aan verzekeringen.

  - boodschappen

  300 euro aan boodschappen is aardig veel. Met zijn tweeën kun je het prima doen met 60 euro per week. Ga je echt besparen op boodschappen kan dat zelfs nog een stuk minder. Maar ik moet er wel bij vermelden dat hoe goedkoper het eten hoe minder goed het voor je lichaam is. Besparen op eten zou mijn laatste stap zijn. Gezondheid gaat voor alles, zelfs voor financieel onafhankelijk worden.

  - schoonmaakster

  Indien je financieel onafhankelijk wilt worden moet je de schoonmaakster per direct ontslaan. Tenzij je een hele goede reden hebt om zelf niet schoon te maken :)

  - samen uitgaan

  1200 euro per jaar om samen uit te gaan is ook behoorlijk veel of is dat een schatting? Heb je daar ook vakanties bij gerekend?

  Ik denk dat je in totaal minstens 300 euro kan besparen op bovenstaande kosten. Wij zijn met ons tweeën kwijt aan alle bovengenoemde kosten: 585 euro

  Toevallig heb ik vandaag een blog geschreven over MrMoneyMustache. Wees er wel bewust van dat MMM een jaarinkomen had van rond de 100.000 dollar per jaar. Dat hij binnen enkele jaren financieel onafhankelijk is geworden is dus niet zo heel gek :) Blog: http://financieelonafhankelijkworden.nl/blog/mr-money-mustache-financieel-onafhankelijk-voor-zijn-dertigste/

  Hopelijk heb ik je een beetje op weg geholpen!  BeantwoordenVerwijderen