19 augustus 2015

Gas

Onze energiekosten zijn dus hoog. Om precies te zijn gebruiken we:
Gas
70% meer gas dan een gemiddeld huis, dat is nogal wat. Eerst maar even de ‘smoesjes’:
We hebben geen gemiddeld huis, in geen enkel opzicht. Het is een hoekhuis, het is groot voor 2 personen (240 m2 woonoppervlak, ong. 930m3), en het is oud en heeft een monumentenstatus. Dat betekent heel veel enkelsteens geveloppervlak, heel veel enkel glas, en heel veel tochtende kozijnen. Milieucentraal schat ons gebruik op basis van ons woningtype en de grootte op 3.500m3. We gebruiken 2.600m3. Als je het zo bekijkt, doen we het misschien niet slecht. Maar absoluut gezien is het nog altijd veel.
We zijn koukleumen en stellen ons eigen comfort boven energiebesparing. Dat wil niet zeggen dat we niet proberen om zuinig met energie om te gaan, zie de lijst hieronder, maar het moet wel leuk blijven.

Wat hebben we al gedaan?
 • Vloer voorhuis geïsoleerd waar mogelijk.
 • Zijgevel voorhuis geïsoleerd waar mogelijk (op de begane grond en 1e verdieping zeer beperkt mogelijk in verband met monumentale betimmering).
 • Zijgevel achterhuis 2e verdieping geïsoleerd.
 • Nieuwe zuinige ketel aangeschaft
 • Verwarmingssysteem waardoor we selectief kunnen verwarmen (dus geen centrale thermostaat, maar per kamer een thermosstaat die apart programmeerbaar en op afstand bestuurbaar is. Komen we onverwacht later thuis dan zetten we de verwarming lager met onze mobiele telefoon. We hebben hem ook niet zo ingesteld dat het al 20 graden is als we thuiskomen, maar wel al 17 graden. Tijdens het koken warmt het dan verder op. In de zomer laten we de verwarming niet aanspringen, ook al is het nu bijvoorbeeld in de bibliotheek 14,5 graad).
 • Vloerverwarming aangelegd.
 • Dikke gordijnen opgehangen (ook voor het trapgat op de 1e verdieping, maar nog niet overal).
 • Deuren en wanden geplaatst zodat we kleinere ruimtes hoeven te verwarmen.
 • Tochtstrips aangebracht.
 • Open haard op begane grond bruikbaar gemaakt.
 • Open haard op 2e verdieping gemaakt. We stoken de open haarden voor de gezelligheid en ook als het net te kil is om behaaglijk te zijn, dan hoeft de verwarming niet aan.
 • Truien-regime: als we het koud krijgen, trekken we eerst een (extra) trui of vest aan en dikke sokken voor we de verwarming hoger zetten. Ook liggen overal dekentjes. Ik zit regelmatig met een capuchon op te werken. Voorbijgangers denken mogelijk dat ik gek ben, maar het scheelt echt veel, ik vind het heerlijk.

Wat kunnen we nog doen?
We hebben een plan voor achterzetramen voor het achterhuis op de 2e verdieping. Dat gaan we hopelijk op niet al te lange termijn uitvoeren. En ook meer dikke gordijnen ophangen zouden we op niet al te lange termijn kunnen doen. Tot slot zit er nog ten minste één deur in de planning.

Verder zouden we toch eens kunnen gaan kijken naar isolerend monumentenglas, maar dat wordt een duur (de ramen zijn heel heel groot) en waarschijnlijk langdurig traject (ivm vergunningstraject), dus dat zit niet concreet in de planning. We hebben wel eens gekeken naar isolerend folie, maar ondanks beloftes van de producenten en verkopers (‘je ziet het verschil niet’) houden die folies nog steeds licht tegen. We worden juist zo vrolijk van licht dus dat weegt voor ons nog niet op tegen de kleine besparing die dat op zou leveren.

We zouden ook nog kunnen overwegen om de gevel en de bgg-vloer van het achterhuis te isoleren. En natuurlijk zonne-collectoren of iets dergelijks. Dat staat op de lijst met (maybe-)nice-to-haves, met een heleboel andere (maybe-)nice-to-haves. Eerst maar eens de achterzetramen en gordijnen regelen.

(Het dak was al redelijk geïsoleerd dus daar hoeven we niets aan te doen.)

We koken trouwens niet op gas dus wat dat betreft zouden we juist minder gas moeten verbruiken, maar dat scheelt jaarlijks maar 37m3 volgens de consumentenbond of 60m3 volgens de site energievergelijken.

Komende winter is de eerste volledige winter dat we kunnen profiteren van een aantal van de uitgevoerde maatregelen. We gaan kijken hoe dat loopt en we gaan natuurlijk proberen om de verwarming zo min mogelijk aan te zetten op een comfortabele manier.

In een volgend blog meer over ons elektriciteits- en waterverbruik.

7 opmerkingen:

 1. Openhaard is wel echt heel slecht rendement verwarmen en ook enorm veel fijnstof.

  Koken op gas is echt voordeligst je moet echt als een dolle koken wil je boven de 35 M3 uitkomen hebben hier ieder dag de 6 pits aanstaan met de ruim 100 liter gasoven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdd een boel gas, maar je gaat ook niet zitten blauwbekken :-/ wij hadden een ooit ook een ontzettend koud huis, de eerste jaren toen we er net woonde kochten we doorzichtig dik plastic vellen bij de doe het zelf winkel dat maakte we voor grote ramen in de winter maanden, later kochten we plexie platen en dat hielp behoorlijk om het stoken in de hand te houden.
  We wonen nu in een woning met de huiskamer op het zuiden dus ieder zonnetje is voor ons wat echt scheelt met stoken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn zus heeft allesbranders in de open haard gezet, van de lange smalle. Ze komen een heel eind naar voren en zo gaat het grootste deel van de warmte niet de schoorsteen in. Ook ik heb een heel koud huis, het tocht en de ramen lijken niet goed geplaatst in de sponningen. Ik stook niet meer hoog want dat heeft geen zin. Vind het wel jammer want ik ben ook een echte koukleum. Droom van volgend (huur)huis tochtvrij en lekker warm te stoken in de winter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die voorzet/achterzet ramen gaan echt schelen hoor, die hadden wij ook (voor onze kozijnen werden vervangen). Anders waaide het gewoon naar binnen.
  Sowieso is het aanpakken van tocht iets dat weinig investering vraagt (tochtstrips, kit etc.) en vrij snel verbetering geeft. Wel een gedoe en ik weet niet hoe het zit met monumenten.
  Heel ander idee, aangezien jullie zo groot wonen en in een mooi authentiek pand: is het geen idee om een deel via AirBnB ofzo te verhuren voor een paar weekenden per maand? Dat kan een leuke bron van inkomsten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat als je 'Mr Money Mustache' wil toepassen je de discussie over het huis moet gaan en niet zozeer over het isoleren ervan. 240m2 is gewoon verschrikkelijk groot voor 2 personen. Deze kosten komen niet alleen terug bij het verwarmen, maar ook onderhoud en belastingen gaan veel harder. Ik denk dat het MMM-style is om daar slimme keuzes in te maken en niet zozeer over hoe je het rijtje besparingen af kunt vinken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal eens met bovenstaande reactie. Als je werkelijk zuinig wilt leven, dan moet je niet in zo'n geldverslindend huis wonen. Dan kun je veel beter in een kleiner en eenvoudiger huis wonen. Maar het is natuurlijk jullie keuze en je schrijft dat het je droomhuis is, het wonen in dit huis helpt evenwel niet in jullie streven om jong met pensioen te gaan.
  Dit huis verklaart wel jullie hoge energielasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik snap de opmerkingen over Mister Money Mustache. Strikt genomen hebben jullie gelijk. Ik heb een blogje geschreven om uit te leggen hoe ik dat toepas.

  En over de open haarden: voor ons is dat meer een aanvulling dan een vervanging, lekkere, gezellige warmte. Dus de nadelen hebben niet zo'n groot effect.

  BeantwoordenVerwijderen