17 februari 2016

Vermogensrendementsheffing

In een advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad staat dat de belastingheffing op vermogen in Nederland in strijd is met het recht op eigendom. De belastingheffing gaat uit van een fictief rendement (4%) en daar betaal je belasting over. Als het werkelijke rendement lager is dan de belasting en je daardoor inteert op je vermogen is er sprake van 'onteigenlijke ontneming'.
In het advies wordt voorgesteld om de overheid een termijn te geven om dit aan te passen.

Het gaat hier om een advies en het kan nog even duren voor de Hoge Raad een uitspraak doet, en als er dan iets moet veranderen duurt dat ook nog weer een tijdje.

Ik weet niet of dit potentieel goed nieuws is. Het is wel enigszins relevant voor mijn plan. Dat gaat er namelijk van uit dat ik kan leven van het rendement op mijn vermogen. Hoe meer belasting ik betaal over het rendement, hoe minder er over blijft om van te leven.
Op het moment (en in het afgelopen jaar) is de kans groot dat je inteert op je vermogen door de vermogensrendementsheffing.
Het idee is dat de rendementen weer gaan stijgen. Als het fictieve rendement dan gelijk blijft en dus het rendement waarover je belasting moet betalen niet meestijgt met het werkelijke rendement is dat een voordeel.
In 2017 verandert de regeling sowieso, maar ook die regeling gaat uit van fictief rendement.

Ik heb dit stukje gebaseerd op een artikel in het Financieel Dagblad. Daarin staat ook:

"Zolang dat [aanpassing/vervanging van de huidige belastingheffing] niet is gebeurd, kan de rechter beslissen dat de heffing niet mag worden opgelegd in gevallen waarin belastingplichtigen verlies lijden op hun vermogen."
Misschien toch eens uitzoeken of ik een bezwaar kan indienen, ook al is mijn vermogen nog niet zo groot.

1 opmerking:

  1. Het zou zo goed zijn als ze dit eens een keer aan passen aan de huidige tijd. Maar het zal dan ergens anders vandaan gehaald moeten gaan worden. Eerst maar eens kijken wanneer het echt verandert.

    BeantwoordenVerwijderen