1 juni 2015

Spaarrente (2)

Mevrouw Money Wenkbrauw vroeg aan de lezers wanneer zij met hun spaargeld schuiven. 6 geachte lezers antwoordden, en wel eensgezind: niet. Duidelijk verhaal.

Er wordt niet geschoven, omdat er rendabelere dingen zijn om met je geld te doen of omdat het toch bijna niets uitmaakt.

Ik snap allebei de argumenten. Toch schuif ik met mijn spaargeld als het renteverschil tussen mijn spaarbank en een andere spaarbank oploopt. Die andere spaarbank wordt dan mijn spaarbank. Als die andere bank tenminste voorwaarden heeft die voor mij aanvaardbaar zijn. Ik schuif sowieso alleen naar banken die onder het garantiestelsel vallen. 
Ik schuif met mijn buffer en reserveringen. Dat is geld dat ik niet wil gebruiken om te beleggen en aflossen hoeft niet meer. Buffer + reserveringen zijn gemiddeld net iets onder de 20-duizend euro (hangt van de stand van de reserveringen af). Als de hoogste rente die ik kan vinden dit jaar niet meer wijzigt, levert het schuiven me zo'n 90 euro op aan het einde van het jaar. Dat is niet zo veel, maar vind ik toch de moeite (omdat het niet zo veel moeite is).
Bovendien schuif ik ook een beetje uit principe. Als mijn bank de rente onder de 1% laat zakken terwijl andere banken (meervoud, dus niet één gekke-henkie-bank) nog 1,5% geven, dan ga ik schuiven. Ik denk namelijk dat de bank die de laagste rente geeft, iets niet goed doet. Ik vind het prima als er niet te veel risico's genomen worden en de rente dientengevolge niet al te hoog is. Maar de allerlaagste rente terwijl je één van de grootste banken van Nederland bent? (Ik heb het over Rabo) Dan denk ik dat je arrogant bent en dan haal ik mijn spaargeld bij je weg.

2 opmerkingen:

  1. Het is natuurlijk niet leuk om een lage rente te ontvangen. Maar Ik wil naar aanleiding van je artikel het wel opnemen voor de Rabobank. Met name de term arrogant vind ik misplaatst.

    Wanneer we teruggaan naar 2008 en 2009 heeft iedere bank in Nederland staatssteun ontvangen omdat ze anders failliet gingen, behalve de Rabobank. Jouw bank, Argenta, stopte accuut met het verstrekken van hypotheken. Bestaande klanten, al dan niet onder water en dus geen mogelijkheid te switchen naar een concurrent, waarbij de rentevast periode verliep ontvingen rentevoorstellen van 6-7% voor 10-jaar vast. Dit terwijl bij de concurrentie nieuwe hypotheken 10-jaar vast de rente 4,5% was. Bedenk daarbij dat de kosten voor het oversluiten van je hypotheek ongeveer 5000 euro aan overdrachtsbelasting, notaris, taxatie en advieskosten betekend.

    Bij de Rabobank ontvangen nieuwe en bestaande klanten hetzelfde tarief en is er ook in economisch mindere tijden voor haar klanten. En er worden minder grote risico's genomen met de spaargelden van klanten, de keerzijde is dat er daardoor een lager rentetarief geldt.

    Verandert dit je beeld over arrogantie?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor je opmerking, altijd goed om een andere mening te horen. En misschien is de term 'arrogant' ook wel wat zwaar. Wat ik nog steeds denk, is dat je als je één van de grootste banken bent en je de allerlaagste spaarrente geeft, dat je dan je positie op de klantenmarkt gebruikt in je eigen voordeel, dat je dan gebruik maakt van het feit dat mensen niet zo snel van bank switchen. De andere optie is dat Rabo in vergelijking met andere banken veel minder rendement maakt met spaargeld. Dan zetten ze het m.i. niet goed in, terwijl dat hun vak is. Zoals ik al schreef: 'prima als er niet te veel risico's genomen worden en de rente dientengevolge niet al te hoog is', maar als je uitkomt op de allerlaagste rente dan doe je het niet goed en gaat mijn spaargeld ergens anders heen.
    Wat je over Argenta schrijft in relatie tot hypotheken is zeker niet netjes (netjes uitgedrukt). Volgens mij heeft Argenta overigens nooit staatssteun gehad.
    Maar ik schuif met mijn spaargeld op basis van hoe spaargeld behandeld wordt en niet omdat ik alles wat de oude of nieuwe bank doet heb afgewogen. Dat is een tikje kortzichtig, maar wel behapbaar.
    Ik kan van Rabo echt wat nare dingen opnoemen (individueel en algemeen), waarom ik geen klant bij ze zou willen zijn, en tegelijk zie ik ze ook, zonder me daarin verdiept te hebben, goede dingen doen (zoals het steunen van gehandicaptensport). En zo is het ongetwijfeld ook voor andere banken. Dus het is niet zo zwart-wit, maar ik vind dat uit hun spaarrente te weinig respect voor mij als sparende klant spreekt, en dus wil ik niet meer hun sparende klant zijn.

    BeantwoordenVerwijderen