23 augustus 2015

Water

Onze energiekosten zijn dus hoog. Om precies te zijn gebruiken we:
70% meer gas dan een gemiddeld huis,
20% meer elektriciteit dan een gemiddeld tweepersoonshuishouden en
20% minder water dan een gemiddeld huishouden.

20% minder water dan gemiddeld dus. Nou zet dat voor de kostenbesparing geen zoden aan de dijk, want water is goedkoop, maar ik ben er toch wel blij mee. Ik ben er ook een beetje verbaasd over. Natuurlijk letten we op ons waterverbruik, ook voor het milieu, maar we hebben geen extreme maatregelen genomen of zo. En soms staan we best wel lang onder de douche, vind ik.
Meneer Money Wenkbrauw is voor zijn werk 5 dagen van huis, Mevrouw Money Wenkbrauw 3. Misschien dat het daar in zit, op die dagen gebruiken we overdag het toilet van onze werkgever, maar belangrijker zal wel zijn dat Mevrouw Money Wenkbrauw die drie dagen ook doucht op haar werk (kort, na een fietstochtje van 23km).

Wat doen we om ons waterverbruik laag te houden?

  • Bewust douchen. We hebben geen zandloper of wekker in de douche, maar we letten wel op ons gebruik. Dus kraan dicht tijdens het inzepen, kraan niet altijd wagenwijd open, en niet eindeloos genieten van die lekkere stralen op je rug, maar wel even. 
  • WC-spoeling met spaarknop (boven) en spoelonderbreking (beneden). De wc boven hebben we ruim een jaar geleden geïnstalleerd. We hebben hem toen zo zuinig mogelijk afgesteld. Dat hebben we inmiddels bij moeten stellen omdat het niet helemaal schoon werd. Toen ik zojuist aan het googelen was over dit onderwerp kwam ik onderstaande zinnen tegen op een belgische site. Ik moest lachen om de droge slotopmerking dus ik deel het citaat even: "Let er wel op dat de waterspoeling voldoende blijft. Anders krijg je poepaanslag in je WC die kan verstenen. Om die laag weg te halen heb je een beitel nodig."
  • Bewust (vaat)wassen: programma's zo kort mogelijk, vaatwasser altijd zo vol mogelijk, wasmachine houdt automatisch rekening met de hoeveelheid was, maar ook die draaien we zo veel mogelijk met een goed gevulde trommel.
  • Niet met de hand voorspoelen voor de vaatwasser (alleen met 'opgevangen' water). We 'schrapen' wel de etensresten er zo veel mogelijk af, maar spoelen is vrijwel altijd overbodig.
  • Water dat anders wegspoelt tijdens het wachten op warm water, vang ik regelmatig op (maar ook niet altijd) voor de plantjes of ik spoel er wat vaat mee voor.
  • Kraan dicht tijdens tandenpoetsen en inzepen handen.
  • Verder wassen we onze auto niet zo vaak en wordt er hier in huis ook niet dagelijks gedweild (understatement, Rob Geus van dat tv-programma over hygiëne zou hier niet langs moeten komen). 
  • Buitenplantjes krijgen water dat we met een emmertje uit de gracht halen.



Wat zouden we nog meer kunnen doen?

  • Korter douchen. Toen we hier pas woonden, was de enige warmwatervoorziening een keukenboilertje. We konden maximaal 4 minuten douchen met warm water. Dat gaat heel prima. Toch douchen we nu, nu het kan, meestal wat langer. Niet overdreven lang, maar het zou beter kunnen.
  • Regen- of grijs water gebruiken voor doorspoelen toilet. Dit vergt een investering en wat kluswerk. We hebben het tot nu toe niet serieus overwogen, misschien toch maar eens even kijken naar wat hier kan, en wat dat kost (aan klustijd en -gedoe, en geld).

6 opmerkingen:

  1. Nu heb ik geen flauw idee wat een gemiddeld water gebruik is van iemand, zelf letten we ook goed op het water gebruik.
    Wij gebruiken met 3 volwassenen (maar ik draai wassen voor 5 volwassenen) vorig jaar 83kub en dit jaar zal dat (vermoedelijk) iets hoger zijn zo rond de 90.

    Wat is jullie verbruik, dat zag ik niet in je verhaal?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Investeren in regen- of grijs water is niet economisch! Een kubieke meter kost maximaal ongeveer € 1,50 incl. btw. Voor je die m3 met regenwater gevuld hebt, zal het heel vaak en heel lang moeten regenen op een dak van een gemiddelde woning.
    Bovendien moet het leidingwerk gescheiden blijven van het drinkwatersysteem.
    Veel installatiewerk, groot voorraadvat, pompkosten, onderhoud aan filters, enz.
    Wel doen: vloer-, muur-, leiding isolatie, CV optimailseren, (warmwitte ledlampen).
    Op internet staat elk onderwerp uitvoerig uitgelegd! Veel succes! Harm

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat slim om water uit de gracht te halen eigenlijk! We hebben hier geen gracht, maar wel een beek! Ik ga dit eens in gedachten houden.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij gebruiken met z'n tweeën 42 m² per jaar. We hebben een regenwaterpomp voor de wasmachine en de wc beneden, maar die werkt vaker niet dan wel. We moeten erg lang wachten op warm water omdat de afstand tussen de badkamer en de geiser +/- 15m is. Daardoor wassen we ons in de zomer veel vaker met koud water. Dat scheelt waarschijnlijk ook. En ik douche niet elke dag: de huidarts zei dat maximaal drie keer per week veel beter is voor mijn huid.
    Ik denk geregeld aan het opvangen van water, maar geef het snel op: de wastafel is te klein om een teiltje in te zetten, en de badkraan staat zo dicht tegen de rand dat een emmer er niet onder past. De doucheslang beweegt dan weer zo veel dat de emmer omslaat. En mijn man vindt dat ik overdrijf wanneer ik zuinig wil zijn.

    Blijkbaar is water in Nederland veel goedkoper dan in België. Gemiddeld €4.3/m². Dat is weliswaar niet enkel voor het water zelf, maar inclusief (boven)gemeentelijke bijdragen en taksen.
    Katrien

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gemiddeld gebruik voor een 2-persoonshuishouden is 93m3. Wij gebruiken iets minder dan 75m3.
    Investeren in regen- of grijs water blijkt inderdaad niet economisch te zijn. We hebben het zondagmiddag tijdens een wandelingetje even grof berekend en je verdient het niet terug. Meestal is dat een teken dat het ook voor het milieu niet beter is (als je tenminste naar gebruiks-/levensduur hebt gekeken).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb drie grote regentonnen. Daar gooi ik wel eens mijn mans hobbyboeken in. Een van die hobbies is met zijn broers en neven in een bos/ moerasgebieden banjeren. Uitkleden speciekuip vullen met regenwater, kleren erin, biotex erin. Gieter vullen heren zich laten inzepen en afspoelen voor ze naar de badkamer mogen. Mijn hemel wat een putlucht hangt er dan om ze heen.
    Verder zomers een voetenbadje en planten water geven. En buiten de ramen lappen. Daar is het ideaal voor. Wat ik bespaar? Ongeveer 20m3 water. En mijn winst is dat het niet op straat blijft staan als het regent. ( alle buren hebben samen zo'n 300m3 wateropslag als de tonnen leeg zijn, en als we grote buien verwachten zorgen we dat ze leeg zijn, het heeft hier al zo vaak tot aan de drempel gestaan dat het pas spanend wordt als het tot de metalen strip staat) en het loopt niet het riool in om gezuiverd te worden.

    Die paar euro water kost me de kop niet. Maar de zuivering kost zo minder. En waarom zou ik het niet zo doen.
    Ik moet het halve pand verbouwen om met regenwater te douchen, wc door te spoelen of de wasmachine erop aan te sluiten. Die drie tonnen vereenvoudigen het leven.

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen