29 december 2015

Nabestaandenpensioen

Als ik overlijd voor mijn 65e krijgt Meneer Money Wenkbrauw bijna 900 euro netto per maand van mijn pensioenfonds. Daar hebben we niet voor gekozen, het is standaard zo geregeld. Ik gun het hem van harte, maar Meneer Money Wenkbrauw heeft dat geld niet nodig. Hij heeft een eigen inkomen om in zijn levensonderhoud te voorzien, inclusief de woonlasten en rekening houdend met het feit dat alleen leven doorgaans duurder is per persoon dan samen. Andersom is dat ook zo. Ik ben niet afhankelijk van het inkomen van Meneer Money Wenkbrauw om onze (dan 'mijn') levensstijl vol te houden.

Ik vind het eigenlijk een beetje vervelend dat ik er niets in te kiezen heb. Ik vind het ook niet meer van deze tijd. Vroeger was het misschien logisch, maar anno 2015? Zo'n nabestaandenpensioen is nodig als er een kostwinner is of een groot verschil in inkomen. Als je er samen voor kiest dat er één kostwinner is, dan kun je ook een verzekering afsluiten voor als dat inkomen door overlijden wegvalt.

Ik neem aan dat pensioenfondsen hiervoor een reservering aan moeten houden. Zou het niet beter zijn om mensen de keuze te geven? Of zie ik iets over het hoofd?



9 opmerkingen:

  1. Ik ben er blij mee. Mijn man verdient meer dan het dubbele van wat ik verdien. Ik ben bezig met omscholen, maar ik ga er vanuit dat ik tot mijn pensioen maximaal 1500 euro per maand verdien.
    Momenteel hebben we een auto van mans werk, een goede laptop die we prive mogen gebruiken voor kleine dingen, een telefoon met onbeperkt abbonement dat we voor een kleine vergoeding in het buitenland ook prive mogen gebruiken.

    Mocht mijn man vroegtijdig overlijden dan kan ik huis, zorg en levensonderhoud wel betalen. Maar zit dan zonder auto, telefoon, laptop, zonder cent voor onderhoud, de dieren, langdurig uit de running zijn..
    Ik zal het huis te koop zetten, maar moet ook elders rekening houden met 500-750 euro woonlasten. Over 5 jaar betalen we voor ons koophuis minder dan een huurhuis dat half zo groot is.. Deels door de stijgende huurprijzen, deels door de extra aflossingen.

    Daarbij, we mogen niet kiezen of we pensioen afdragen. Als mijn man vroegtijdig overlijdt ontvang ik een gedeelte van die inleg. Liever hadden we het geld zelf in handen gehad. We hebben afgelopen jaar evenveel afgelost op de hypotheek als pensioen afgedragen. Van die inleg is 300 euro opgelost in het administratieve niks van een pensioenfonds, met de extra aflossingen in de hypotheek hebben we dit jaat al 100 euro verdient. Over 28 jaar is dat 2800 euro. Datzelfde rendement verwachten we niet van de pensioenpot.

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kreeg er vorig jaar mee te maken, mijn partner overleed op 43 jarige leeftijd. En ik heb dus een nabestaandenpensioen. Ik was 51 toen ik alleen kwam te staan. Had een kleine slecht betaalde parttime baan en zou het zonder het nabestaandenpensioen van de werkgever van mijn partner niet redden.
    Vergeet niet dat mensen die veel te vroeg overlijden ook meestal een periode ernstig ziek zijn geweest waarin de partner hem of haar mogelijk heeft verzorgd en misschien zijn of haar baan daarvoor heeft opgegeven. Lang niet iedereen staat er zo goed voor als jij vermoedt. En nog aan een nieuwe baan komen als je boven de 50 bent? Vergeet dat maar rustig!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Herstel, mijn partner overleed op 54 jarige leeftijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het lijkt me verschrikkelijk als je ermee te maken krijgt. Het laatste wat je in zo'n verdrietige situatie kan gebruiken, zijn geldzorgen erbovenop. Ik kan me situaties voorstellen (oa zoals hierboven beschreven), waarin het nabestaandenpensioen nodig of gewoon heel welkom is. Daarvoor moet het ook geregeld zijn.
    Ik denk (maar weet niet helemaal zeker) dat iedereen in Nederland er zelf voor zou moeten kunnen kiezen. Ik vind het gewoon zonde dat er gereserveerd wordt voor uitkeringen die helemaal niet nodig zijn (in ons geval). Maar eerlijk gezegd weet ik ook niet wat het effect op de positie van de pensioenfondsen is. (Mijn premie hoeft hiervoor niet omlaag; de positie van mijn pensioenfonds mag wel wat sterker wat mij betreft, als ik er dan toch verplicht aan bijdraag.)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, maar op het op het moment suprême wel of niet nodig is, kun je niet voorzien. Ik kende een man die jaaaren gewerkt had bij De Harense Smid. toen ging die even snel failliet, loosde de werknemers op straat en maakte een doorstart. Man kreeg -mogelijk onder invloed van alle ergernis en stress- kanker, en stierf na 10 maanden op 56 jarige leeftijd. Vrouw en kinderen achterlatend. En geen nabestaandenpensioen meer want op moment van overlijden niet meer in loondienst. Levensverzekeringen kan niet iedereen in elke situatie betalen en je verzekeringsadviseur vertrouwen? Nou nee, daar zijn ook veel mensen van teruggekomen sinds woekerpolissen en de winstverdriedubbelaar.

      Verwijderen
  5. Ik denk: beter mee verlegen dan om verlegen! Teveel mensen zouden niets regelen, en er zou teveel financiële ellende ontstaan, als dit niet zo, wettelijk, geregeld was. Het gaat uiteindelijk om een heel klein deel van de hele pot wat hiervoor opzij gezet moet worden, want gelukkig overlijden de meeste mensen niet vóór hun 65e.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. mijn man heeft een eigen bedrijf en dus heeft hij geen partnerpensioen. Om terug te komen op jouw blog, je zegt dat jullie er niet voor gekozen hebben en dat je man het geld dan niet nodig heeft. Ga met hem in gesprek, waar zou jij willen dat het geld naartoe gaat wanneer hij het niet nodig heeft? Maak een plan, zodat het niet zo nutteloos voelt zoals het op mij overkomt dat het voelt. Bijvoorbeeld een donatie aan een voor jou goed doel, of een bepaald persoon die elke maand iets van het pensioen mag ontvangen namens jouw man. Dan doe je er toch nog iets fijns mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook als je allang gescheiden bent, en eerder overlijdt dan je ex-partner blijft je partnerpensioen beschikbaar voor je ex-partner. Zo kan je dus 20 jaar gescheiden zijn en na overlijden van je ex geld ontvangen. Bizar inderdaad dat je niets te zeggen hebt hierover.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen