24 mei 2016

Betaal je rente per uur?

Vanochtend stonden we rood op onze gezamenlijke lopende rekening. Dat was een beetje dom.
Ik kan dat zinnetje niet tikken zonder aan Maxima te denken, maar in dit geval bedoel ik het niet als understatement. Het was gewoon een beetje dom.

Ik wist dat we afgelopen maand wat meer uitgegeven hadden dan standaard.

 • We hebben een feestje gegeven. 
 • We hebben -na een zoektocht op marktplaats- toch maar een nieuwe, heel gave, en handige opvouwbare bolderkar* gekocht. 
 • We zijn wat vaker uit eten geweest.
En, door het overstappen naar een nieuwe energieleverancier is er deze maand twee keer een maandbedrag voor energie afgeschreven. De oude deed dat aan het begin van de maand, de nieuwe doet het aan het einde van de maand.

Daarom checkte ik gisteren ons saldo. Er stonden nog een paar tientjes op de rekening. Ik overlegde met Meneer of we in de komende twee dagen, voor de stortingen van onze bijdragen op deze rekening, nog grote uitgaven verwachtten. De conclusie was 'nee', dus liet ik het zo.

Later op de avond, bedacht ik dat de verzekeringspremie nog afgeschreven moest worden. Ik had geen zin om opnieuw in te loggen en deed dat dus pas vanochtend. Ik kreeg meteen een mededeling dat er een automatische incasso was uitgevoerd maar dat het saldo niet toereikend was. Ik had nog een beetje gehoopt dat de verzekeringsmaatschappij misschien een dagje later zou zijn, maar helaas.
Ik heb het saldo meteen aangevuld vanaf de spaarrekening. Het geld was er gewoon, dat was geen enkel probleem.

En nu vraag ik me dus af of we over die paar uur dat we rood stonden, rente moeten betalen. Het zal niet veel zijn, hooguit een paar cent, maar toch zonde omdat het eigenlijk onnodig was.


*Ik probeer Linkpizza uit dus hier zit een gesponsorde link achter.

8 opmerkingen:

 1. .. oh massieve banden... ik had per precies zo-een maar geruild voor eentje met rubberen banden. Die gaat een stuk lekkerder over losse grond in het bos of het strand...!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In deze prijscategorie kon ik daar geen opvouwbare van vinden. En tot nu toe bevalt hij uitstekend, al wel in het bos geweest, nog niet op het strand.

   Verwijderen
 2. Wat een gave bolderkar! Volgens mij hoef je geen rente te betalen, pas als je een dag rood hebt gestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, we zijn er heel blij mee, en de kinderen ook. De kinderen zijn er niet altijd, maar hij blijkt ook handig te zijn voor het wegbrengen van oud papier en glas. En als we hem niet gebruiken, neemt hij maar weinig ruimte in beslag.

   Verwijderen
 3. op de bankapp van ASN stond een mogelijkheid om iets over de app te melden, wat in mijn ogen beter kon.
  Heb ik daar nu gebruik gemaakt. Graag te incasseren incasso's ook op de app.
  Op de website kan dit wel, ook bij de ING trouwens, dus ik vermoed iedere bank.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had het ook op de site kunnen zien, maar heb er gewoon niet aan gedacht en daar dus ook niet naar gekeken. De app heb ik (nog) niet. Wel een goed idee van je om dat ook in de app te laten zetten

   Verwijderen
 4. Klopt dat linkje wel? Als ik er overheen ga, zie ik er niets anders in dan in een normale partnerlink. Maar dat terzijde; het kan zijn dat je idd al rente betaalt voor dat uur; bij afschrijvingen is de valutadatum vaak een dag eerder, terwijl bij bijschrijvingen de valutadatum een dag later is. Dat wil zeggen dat je voor de bank dus niet een uur, maar een dag in de min staat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het linkje klopt, zo werkt linkpizza: ze maken er een mooie link van. Dankjewel voor het opmerken.
   Ik heb naar de rentedatum gekeken: dat was 24 mei (net als van de afschrijving).

   Verwijderen