10 mei 2016

Hypotheek

Ik had dus een aflosplan. Ik zou mijn spaargeld (100.000) gebruiken om mijn hypotheek (100.000) af te lossen. Het spaargeld staat gedeeltelijk nog vast in deposito's. Het laatste beetje komt vrij in april 2017. Maar ik heb het plan met mijn spaargeld veranderd.

Dit jaar viel een gedeelte van het spaargeld vrij. Ik heb 20.000 daarvan gebruikt om af te lossen. De rest is voor mijn voorproefje op mijn pensioen. Dat betekent dat er een hypotheekschuld van 80.000 overblijft. Daarvoor moet een nieuw plan komen. Ik heb daar eerlijk gezegd nog niet over nagedacht.

Hoewel mijn hypotheek aflossingsvrij is, en het misschien niet zo gek is daar gebruik van te maken zolang ik geen inkomen heb, voelt dat niet goed. Laten we eens kijken wat ik maandelijks moet aflossen als ik klaar wil zijn met aflossen als ik mijn pensioengerechtigde leeftijd bereik. Dat is nog 31 jaar en dat zou betekenen dat ik 215 euro per maand af moet lossen.

Dat vind ik best veel ten opzichte van de mezelf toebedachte 1.450 euro per maand. Nou kan ik natuurlijk beslissen om dat bedrag te verhogen. Dat betekent dat de looptijd van mijn voorproefje korter wordt. Hmm, die 'vier jaar' heeft zich in mijn hoofd genesteld als een heel prettige periode. Dat ga ik in intact houden, want deze blijheid bevalt me wel, en ik hoef niet af te lossen.

Andere benaderingswijze dan: wat denk ik dat wel zou kunnen passen binnen die 1.450 euro? Kijkend naar de bedragen van afgelopen maanden, zou 100 moeten lukken. Daarmee zet ik geen zoden aan de dijk, maar ik heb besloten dat dat even niet hoeft.

3 opmerkingen:

 1. 100*12*4= > 0*12*4

  oftewel het is 4800 euro meer dan niks.

  wij lossen extra af op de annuiteiten hypotheek. al 3 jaar 700 euro per jaar ( max af te lossen bedrag per jaar is 16500 euro) zet dat zoden aan de dijk? meer dan geen extra aflossing. bedenk je wel dat je na 4 jaar best wel eens elke maand 30 euro minder aan rente kunt betalen...

  petra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 215 aflossen en hoeveel rente betalen? Juist het bedrag aan rente ontbreekt! En sorry, maar waarom aflossen als de familie of Roverheid nu al klaar staat om je vermogen op te eten bij verkoop of overlijden..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mevrouw Money Wenkbrauw11 mei 2016 om 20:31

  @Petra: Klopt, het is meer dan niets :) en het scheelt inderdaad rente.

  @Arie: De rente die ik moet betalen is in mijn blogje niet meegenomen omdat ik in mijn ik-stop-met-werken-plan wel rekening had gehouden met het feit dat ik rente moet blijven betalen. Dat kan dus gewoon uit het geplande bedrag.

  Het maakt me niet zo heel veel uit wat er met mijn geld gebeurt als ik dood ben. Liever naar familie dan naar de overheid, maar ik kan er niet wakker van liggen (zeker niet als ik dood ben).

  Eerlijk gezegd weet ik niet wat ik aan de overheid zou moeten betalen als ik mijn huis verkoop, en dus ook niet hoe de hoogte (of laagte) van mijn schuld daar invloed op heeft. Ben wel benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen