6 mei 2016

De berekening

In mijn eerste jaar als Mevrouw Money Wenkbrauw heb ik verschillende plannen voor mijn hypotheek gemaakt. Uiteindelijk wilde ik zo snel mogelijk mijn hele hypotheek aflossen. Zodoende had ik begin dit jaar nog een ton hypotheekschuld en een ton spaargeld in deposito's die in de loop van 2016 en 2017 zouden vrijvallen. Met het geld van de deposito's zou ik mijn hypotheek aflossen.

Ik heb inmiddels anders besloten: ik gebruik het grootste deel van dat geld, maximaal tachtigduizend voor een voorproefje op mijn pensioen. Hoe lang kan ik daarmee doen? In 2015 heb ik gemiddeld 1.400 euro per maand uitgegeven. Voor het eerste jaar neem ik een klein beetje marge en reken ik met 1.450 per maand, voor de jaren daarna steeds met een inflatie van 2% per jaar. Dat betekent dat ik na 1 jaar 17.400 heb uitgegeven, na 2 jaar 35.148 etc. (Dat staat hieronder in de kolom 'cum' van cumulatief, misschien een beetje verwarrend dat het pas op de tweede regel begint. Ik lees de tabel als volgt:
- medio 2016 begint het jaar waarin ik per maand 1.450 uitgeef en dus 17.400 in een jaar;
- medio 2017 begint het jaar waarin ik per maand 1.479 uitgeef, ik heb dan in totaal 17.400 uitgegeven (in 1 jaar);
- medio 2018 begint het jaar waarin ik per maand 1.509 uitgeef, ik heb dan in totaal 35.148 uitgegeven (in 2 jaar) etc.)


Dus ergens in het vijfde jaar van mijn voorproefje ben ik door het geld heen. Na 4 jaar en 5 maanden om precies te zijn. Dat is misschien wat te precies voor een voorspelling. Ik weet natuurlijk niet of die 1.450 werkelijk het goede bedrag blijkt te zijn. Misschien had ik in 2015 geluk, misschien lukt het niet om mijn uitgavenpatroon gelijk te houden als ik altijd vrij ben. Ik weet ook niet of die 2% inflatie een goede inschatting is. Ik houd het dus voorlopig maar op maximaal vier jaar zonder inkomen. En natuurlijk ga ik bijhouden hoe het loopt, zodat ik tijdig kan handelen als de bodem in zicht komt.

7 opmerkingen:

 1. Dit is een sabattical de luxe. Tijd om even niks te doen en weer open en nieuwsgierig te zijn naar alles om je heen. En dan komen er vanzelf weer nieuwe mogelijkheden voorbij waar je wel of niet iets mee wilt. Goede stap!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mevrouw Money Wenkbrauw9 mei 2016 om 06:34

  Ja luxe he, voel me echt een geluksvogel. Ik ga er optimaal van genieten, en inderdaad nieuwsgierig en open deze tijd door.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Wat ben je van plan te gaan doen na die 5 jaar? Of heb je geen plan?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mevrouw Money Wenkbrauw10 mei 2016 om 18:36

  Het idee is om tijdens die vier a vijf jaar te bedenken hoe ik een inkomen kan genereren. Dat kan van alles zijn: van een baan in loondienst vergelijkbaar met wat ik had tot een eigen bedrijf en alles wat daar wel en niet tussen zit. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. niet bang voor een CV gat? Ga je de tijd vullen met reizen? Vrijwilligerswerk? Anders kijken werkgevers best raar op van een paar jaar niks doen en weg te zijn uit het arbeidsproces.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mevrouw Money Wenkbrauw11 mei 2016 om 20:37

   Is natuurlijk wel door mijn hoofd geschoten, maar ik ben er niet zo bang voor. Het gat zal er zijn en men zal er vragen over stellen en daar geef ik dan antwoord op. Kan zomaar een interessant gesprek worden. Ik denk dat ik niet zo goed pas bij werkgevers die deze verklaring niets vinden.

   Verwijderen