6 september 2016

Stopbrief pensioen

Even kreeg ik het benauwd. "Let op! Omdat uw pensioenopbouw bij ABP stopt, moet u belangrijke keuzes maken" stond er vet in een brief die tussen de vakantiepost zat. O ja, pensioen. En dan het 'echte'. Heb ik eigenlijk wel goed genoeg nagedacht over mijn pensioen toen ik stopte met werken? 

Rustig maar Mevrouw Money Wenkbrauw. Dat (nagedacht) heb je. Min of meer in ieder geval. Ik weet niet of ik de goede beslissing heb genomen, maar ik heb er wel over nagedacht. Ik heb toen geconcludeerd dat ik liever voor mezelf zorg dan dat ik een pensioenfonds dat laat doen. Ik heb het nog niet allemaal in kannen en kruiken, maar ik heb nog 30 jaar. Hartslag kan weer naar normaal.
Maar goed, laten we eens kijken hoe dat pensioenfonds voor me zorgt, want of ik nou wil of niet, dat doen ze. Zeggen ze tenminste.

Eerst geven ze aan dat ik drie belangrijke keuzes moet maken. Dat klinkt moeilijk. Ik begin met wat lood in mijn schoenen te lezen. Gelukkig blijkt het voor mij eenvoudig:

1. Wil ik mijn pensioen meenemen naar mijn nieuwe pensioenuitvoerder of bij ABP laten?
Omdat ik geen nieuwe pensioenuitvoerder heb, hoef ik niet te kiezen. Ik laat het "lekker" bij ABP.

2. Wil ik een deel van mijn KeuzePensioen (waarvan ik twijfel of ik het wel heb, dit deel van de brief lijkt erg algemeen) toevoegen aan het nabestaandenpensioen?
Meneer Money Wenkbrauw kan uitstekend voor zichzelf zorgen dus ik hoef niets toe te voegen aan het nabestaandenpensioen.

3. Wil ik mijn pensioenopbouw bij ABP vrijwillig voortzetten?
Nee dat wil ik niet. (Zie hierboven.)

Wat staat er nog meer in het overzicht? 
Dat ik tussen de elf- en twaalfduizend euro bruto per jaar krijg vanaf mijn AOW-leeftijd. Als ik snel en vies (dat klinkt toch minder dan quick&dirty maar dat terzijde) reken dan kom ik op zo'n 500 euro netto per maand. Ik heb dus gewoon afgerond naar 12.000 en reken dan 50% voor premies en belastingen.
Verderop (vrij veel verder) staat nog wel dat ABP mijn pensioen moet verlagen als ze een tekort hebben. Helemaal zeker ben ik dus niet van die elf- à twaalfduizend euro. Er staat trouwens ook dat ABP ieder jaar mijn pensioen probeert te verhogen met de gemiddelde stijging van de prijzen. 

Er is een hele pagina gewijd aan wat er gebeurt als ik overlijd. Mij verbaast dat steeds weer, omdat het voor mij heel vanzelfsprekend is om voor mezelf te zorgen, en voor Meneer Money Wenkbrauw dus ook. Maar als ik er dan even over nadenk, snap ik ook wel dat dit stukje voor mensen die andere kansen hebben gehad of andere keuzes maken wel heel relevant is.
Toch vraag ik me af of dit over 20 jaar nog steeds zo is (even los van de vraag of ons pensioenstelsel dan überhaupt nog bestaat). Anyway als ik dood ga, krijgt Meneer een fooi.

Verder staan er nog wat gegevens zoals wanneer ik ben begonnen en wanneer ik ben gestopt (klopt allemaal). En dan staat er ook nog mijn Pensioenaangroei in 2015. Daarvan vraag ik me een beetje af wat het hier doet, want dat is neem ik aan  maar het zal wel standaard in een pensioen-overzicht staan en ik had die over 2015 inderdaad nog niet.

Zoals het er nu uitziet, vind ik dat ABP niet eens zo heel slecht voor me zorgt. Ook vind ik de informatie redelijk duidelijk (hoewel ze nog wel even uit hadden kunnen leggen wat 'franchise' betekent. Volgens wikipedia is het het deel van het salaris waarover geen pensioen wordt opgebouwd en waarover daarom ook geen pensioenpremie wordt betaald). Ik ben wel benieuwd hoe mijn pensioen zich ontwikkelt in de 30 jaar die het nog duurt tot ik mijn pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt. Ik wil niet al te veel vertrouwen op dat het zo blijft, daarom vind ik dat ik zelf ook iets moet regelen.

6 opmerkingen:

  1. Fijne brieven zijn dat toch altijd inderdaad. Nu wil ik niet zeggen dat ik het duidelijker op kan schrijven, maar ik vind ze altijd maar ingewikkeld! En inderdaad stressverhogend. Gelukkig heb je kalm doorgelezen, en viel het allemaal wel mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is die 11.000 à 12000 euro inclusief of exclusief AOW?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ik niet begrijp, dus vraag het aub na bij ABP Mij is verteld dat ABP kosten inhoudt wanneer je je pensioen niet verder opbouwt. Dit kon ik voorkomen door mezelf 10% deeltijdpensioen uit te betalen. Ik begrijp wel dat het met de leeftijd te maken heeft.
    Vraag eens of ABP kosten kan aftrekken van het rendement van jouw pensioen en of je hierdoor minder rendement oftewel pensioen opbouwt


    Die overzichten heb ik wel eens in een spreadsheet onder elkaar gezet van jaren her. Het resultaat van dit inzicht door vergelijking overzichten was, dat ik door de overzichten het bos niet meer zag.

    Het zegt heel weinig.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha, ik zit over een jaar ofzo in een vergelijkbare situatie (weg bij het ABP en er komt geen ander pensioenfonds voor in de plaats). Ik had sowieso al besloten dat ik naast mijn pensioen zelf iets wil regelen. Heb er erg weinig vertrouwen in, het huidige pensioenstelsel is onbetaalbaar. Idem wat betreft AOW, ik vraag me af of daar veel van over is over 30 jaar. Vraag blijft: wat dan wel? Ik ben in ieder geval maar begonnen met beleggen, maar zoek nog wel naar andere manieren. Ben benieuwd waar jij aan denkt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beleggen, huis afbetalen, en natuurlijk dat ene briljante plan met dito uitvoering waardoor ik in één klap financieel onafhankelijk ben ;)

      Verwijderen