16 februari 2018

Grote bedragen


Vandaag ben ik even bezig met grote bedragen, en niet eens voor het kopen van een verhuurhuis.

Akte van levering

Zo heb ik offertes opgevraagd voor de overdracht van een stuk grond, dat komt neer op een akte van levering inclusief voorbereiding. Mijn zus en ik krijgen een stuk grond van mijn ouders. Lief he?! Zoiets (overdracht vastgoed) moet wel verplicht via de notaris.

Vergelijken loont

Wat is dat toch duur! Het is een simpele procedure. De gebruikte tekst is standaard. De sessie bij de notaris duurt nog geen kwartier. Toch is het honorarium van de notaris 300 euro (exclusief btw). Let wel: inschrijving in het kadaster, recherche- en administratiekosten worden nog apart in rekening gebracht. Dus met een half uurtje werk tikt deze notaris 300 euro af. Dat doet ie goed. En dit is dan nog de goedkoopste. Een andere offerte was nog 200 euro hoger. Vergelijken loont dus, ook (of juist) bij dit soort diensten.

Crypto-kronkel

Oké, het duurt even (minstens 10 jaar) voor je notaris bent en de opleiding is misschien niet heel makkelijk, maar als je dan eenmaal notaris bent, heb je ook wat. Toch zat ik me net af te vragen of het een aanrader is om daarom nog voor dat pad te kiezen. Dit kan toch niet heel lang meer duren. Een deel van de hoge kosten zit volgens mij in de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van de notaris. Iets wat we met blokchaintechnologie veel goedkoper kunnen bereiken. Komt nog eens bij dat ik nog nooit, echt nog nooit een foutloos concept van een notaris heb gekregen, dat wordt ook beter als het geautomatiseerd wordt. Aan een Bit-notary of Crypto-kadaster is de maatschappij nu nog niet toe, maar binnen tien jaar kan er veel veranderen.
Nou ja, dit laatste is zomaar een gedachtekronkel. Mijn punt was eigenlijk dat een notaris duur is.

Zwembad in de tuin

De andere bedragen waar ik mee bezig was, zijn nog een stukje hoger. Mijn zus wil namelijk een zwembad in de tuin. Ik help haar een beetje met dingen uitzoeken. Man, man, wat een geld kost dat. Het voelt heel gek om enerzijds bezig te zijn met een bewuste, zuinige levensstijl en anderzijds een privé-zwembad uit te zoeken. Toch is het niet op alle vlakken afwijkend. Mijn zus wil dit heel graag, al heel lang. Het is dus geen bevlieging, het is een diepe wens, mijn zus is een echte zwemmer. Ze heeft ervoor gespaard en ze kan zich de jaarlijkse kosten makkelijk veroorloven. Ze steekt zich dus niet in de (toekomstige) schulden. Ze verdiept zich in de kosten, maakt vergelijkingen, dat soort dingen.

Zwemmen in het geld

Tja, ik heb mijn baan opgezegd om te genieten, dat kost ook nogal wat. Zij geniet van haar baan en kan een zwembad kopen om van te genieten. Ik zou het nooit doen, maar vind het niet zo'n rare keuze. Ik zou het geld als ik het nu over had liever voor me laten werken, maar als je dat niet doet, dan is je droomzwembad niet zo'n slechte keuze. In geld kun je per slot van rekening niet zo makkelijk zwemmen.

4 opmerkingen:

 1. Die notarissen verbaas ik me ook al 20 jaar over. Advocaten idem: de meeste brieven moeten met wat vinkjes en wat naamvelden toch semi-automatisch in elkaar te zetten zijn.
  En inderdaad: noch bij mijn notarissen (4 verhuizingen) noch bij de meeste brieven van mijn 15 rechtszaken (ja het was een rotscheidining)waren de stukken foutloos. Dus dat "waar betaal ik dan voor" gevoel ken ik!
  En je geld uitgeven aan iets waar je lang en intens van geniet, en in je zus'geval ook nog gezond bij blijft, dat vind ik best een slimme keuze. Maar goed, ik koop dure fietsen (ja, meervoud), dus ik doe net zoiets. En dan jaren ervan genieten, tijdens het gebruik en van je gezonde lijf.
  Ik wou dat iedereen zo'n gezonde gekte had, ipv autoraces, verre vakanties of elkaar rotwoorden toeslingeren via iets internettigs. Dat schiet niet op, en daar wordt niet alleen ik wel eens een beetje verdrietig van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens, ik probeer me alleen niet verdrietig te laten maken en gewoon te focussen op de leuke en opbouwende reacties (dankjewel) en andere leuke en mooie dingen op internet.

   Verwijderen
 2. Toevallig waren wij gisteren bij de notaris voor de aankoop van ons verhuurhuis! Binnen 10 minuten stonden we buiten, E 400,- armer en zelfs geen tijd om de koffie op te drinken want ze hadden het druk. Een dag voor levering nog 2 fouten eruit gehaald, dus je verhaal is helaas herkenbaar. Het is lopende band werk voor de notaris.

  Ik ben benieuwd wat je gaat doen met het stuk grond. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik blijf het verbazingwekkend vinden.

   Op de grond loopt het paard van mijn vader en dat blijft voorlopig zo. Mijn vader vindt het fijn om dit soort dingen te regelen voor hij dood gaat (over 100 jaar).

   Verwijderen