31 maart 2018

De krant lezen door een zakdoek

Wat een saai cadeau,” dacht ik toen mijn vader suggereerde om zakdoeken voor mijn moeders verjaardag te kopen. Maar ja, een beter idee had ik niet, en mijn moeder had zelfs geen idee toen ik het haar vroeg: “Het is zo wel goed.

Papieren gebakken peren

De suggestie van mijn vader kwam voort uit een kleine ergernis: mijn moeder stopt in al haar broekzakken wc-papiertjes die dienst (moeten gaan) doen als zakdoek. Papa vindt het er A niet uitzien als ze zo’n papieren vodje met blauwe hondjes erop uit haar zak haalt, en B is hij verantwoordelijk voor de was en als je een keer zo’n diep en een broekzak weggemoffeld toiletpapiertje mist dan zit je met de gebakken peren.

Twee vliegen

Ik zou dus twee vliegen in één klap kunnen slaan. Een ergernis bij mijn vader wegnemen en een cadeautje voor mijn moeder waar ze behoefte aan heeft (ze stopt die wc-papiertjes niet voor niets in haar broekzakken).

De leukste dingen

Maar het moest wel een leuk cadeautje worden, en een beetje origineel. En daar kwam internet om de hoek kijken. Want een zakdoek van de hema kan ze zelf ook kopen, en de buurvrouw ook. Maar als je op internet niet meteen op de eerste hits klikt, en ook eens een paar pagina’s verder kijkt, vind je de leukste dingen.

Aliexpress

Nou is ‘de leukste dingen’ een relatief begrip en zeker bij dameszakdoeken moet je ook weer niet al te hoge verwachtingen hebben. Hoewel, bij aliexpress hebben ze echt gave doekies, maar daar heb ik nog nooit iets durven bestellen. Jullie wel? (En bovendien was ik voor mijn doen best op tijd met zoeken naar een cadeautje maar ook weer niet zo op tijd dat ik me een verzendtijd van meer dan drie dagen kon veroorloven).

Tevreden

Ik vond zakdoeken met een dessin naar mijn en naar ik dacht mama’s zin en bestelde ze. 12 stuks voor 13 euro inclusief verzendkosten. Niet duur, fijne bijkomstigheid (de zakdoeken van 30 euro per stuk vond ik ook mooi, maar kwamen toch niet door mijn selectie). Ondertussen bedacht ik dat ik ze ook nog wel leuk als een boeketje zou kunnen ‘vouwen’. Ik ben niet zo heel creatiefmetkurk (term met dank aan barabas), maar dit moest nog wel lukken. Ik was best tevreden met mezelf.

De krant

Toen kwamen de zakdoeken. Je kunt er de krant door lezen. Letterlijk (in ieder geval de koppen een beetje; bonuspunten voor wie de kop raadt/leest.) Ze lijken me dus niet echt geschikt om je neus in te snuiten. Dan blijkt het ineens een nadeel dat ik ze via internet heb gekocht. “Het retourneren van een pakketje kost 4,95” staat op de site. Ik weet niet precies wat ze daarmee bedoelen: Krijg ik het bedrag wat ik betaald heb terug minus 4,95? Hoe zit het met de verzendkosten (heen (die waren 3 euro) en weer)? Ik weet niet eens zeker of dit wel mag, maar ik heb dit keer geen zin om een eventuele strijd aan te gaan. Ze zullen zeker de verzendkosten niet retourneren en dan kost het me dus minstens 3 euro en heb ik nog steeds geen cadeautje.

Boeketje

Het is niet zo bespaarderig, en ik laat dus gewoon gebeuren dat ik mogelijk 12 keer 30x30 cm niet zo functioneel doek heb gekocht. Maar:

Ik maakte mijn geplande boeketje, heb er vertrouwen in dat mijn moeder het een leuk gebaar zal vinden en hoop dat het op miraculeuze wijze mee zal vallen met het absorberend vermogen van de zakdoeken.

15 opmerkingen:

 1. Steeds minder en daarna maken 2 vouwen het toch niet leesbaar. Halve bonus?
  Misschien twee zakdoeken op elkaar en dan pas snuiten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, top dat je meedoet, Hans. Levert je aanmoedigingspunten op voor een goed begin, én de eerste inzending. Zeer verdiend!

   Verwijderen
 2. Tja, dat is het nadeel van online aankopen hé : je kan de kwaliteit niet zelf beoordelen door eraan te voelen....Ik heb nog een heleboel fantastisch goede oldtimerzakdoeken die zeer goed snot en ander vocht opnemen. Die zakdoeken werden verkocht als grote lappen ongebleekte zakdoekenstof waar er vier zakdoeken naast elkaar stonden. Je moest die dan losknippen en langs de vier kanten een zoompje in leggen. Ik heb daar enorm veel werk aan gehad om die kleine zoompjes netjes af te werken, vooral dan aan de hoekjes maar we hebben daar al jaren genieten van en ik heb niet de indruk dat ze onderhevig zijn aan slijtage. Zulke zakdoeken vind je nergens meer denk ik....
  Mijn moeder heeft in elke zak opgevouwen keukenpapiertjes zitten die ze als zakdoek gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad het nadeel van online kopen.
   Wat goed dat je het wel gedaan hebt met dat zomen. Ik had dat misschien wel opgegeven (moet ik bekennen).
   Ik heb nog steeds een beetje hoop dat ze toch goed zijn, die zakdoeken. Morgen is de dag.

   Verwijderen
 3. Ik denk dat er "steeds minder wasmachines verkocht" staat, omdat je vader straks geen nieuwe meer hoeft te kopen.

  Misschien werken deze zakdoekjes voldoende voor je moeder. Ik vraag me ook af, hoe vaak ze ook werkelijk haar neus snuit met het wc-papier? Als het er 's avonds nog in zit...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, bonuspunten voor creativiteit.

   Mijn moeder loopt niet meer zo makkelijk dus stopt een gebruikt papiertje weg in plaats van op te staan en het meteen weg te gooien. Dat wil ze dan later doen, als ze toch in de buurt van de prullenbak is, maar dat vergeet ze vervolgens vaak.

   Verwijderen
 4. Dameszakdoeken zijn vrijwel altijd veel dunner dan die voor heren. En ook veel kleiner. Wanneer ik mooie zie in de kringloop (wat niet vaak voorkomt, want die gooien ze ook wel weg) dan koop ik ze meteen. Ze komen vaak bij oude dametjes vandaan die er heel zuinig op zijn geweest. De H.ema heeft wel hele mooie effen witte zakdoeken, wel aan de prijs maar mooi neutraal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik houd juist van leuke dessins, dus neutrale zakdoeken zijn niet aan mij besteed (en geef ik ook liever niet als cadeautje). Oude zakdoeken met een nostalgisch dessin lijken me daarentegen heel erg leuk, dus ik ga eens een keer kijken bij de kringloop. Leuke idee!

   Verwijderen
 5. Mij maakt dat totaal niet uit of een zakdoek mooi is of niet want het dient toch maar om de neus in te snuiten.... Ik gebruik zelfs de kinderzakdoeken van toen onze kinderen klein waren. Onze dochter gebruikt voor haar gezin enkel papieren zakdoeken dus ik moet ze niet meegeven voor de kleinkinderen want ze worden toch niet gebruikt. Als de kleinkinderen hier zijn, vinden het het altijd leuk om een stoffen zakdoekje te gebruiken omwille van de leuke kindermotieven die erop staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteindelijk maakt het niet uit nee. Maar ik kan vrolijk worden van kleine dingetjes, bijvoorbeeld van een zakdoek met een leuk motiefje. Een kinderzakdoek valt voor mij ook zeker in die categorie. Vroeger had ik er van Alfred J Kwak. Eens kijken of ik die nog kan vinden. Dankjewel voor het idee.

   Verwijderen
 6. Wat jammer dat ze zo dun zijn maar het boeketje ziet er wel leuk uit.
  Ik heb trouwens zelf al paar keer bij Aliexpr gekocht en gaat tot mijn verbazing tot nu toe steeds goed, je moet wel geduld hebben een verzending duurt gemiddeld 3 a 4 weken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, fijn om positieve ervaringen met Ali te horen. En dank voor het complimentje.

   Verwijderen
 7. Natuurlijk ook nog even het goede antwoord:

  "Steeds minder afval"
  Een fijne positieve kop vond ik, en bijpassend omdat stoffen zakdoekjes minder afval opleveren dan papieren.

  Mama vond het een leuk cadeautje. Ze heeft de zakdoekjes nog niet getest, want "het is toch zonde om dat leuke boeketje nu al uit elkaar te halen". :)

  BeantwoordenVerwijderen