27 november 2018

Vloerverwarming

De blogpost en de reactie waren 'al' drie dagen oud, maar ik kon het niet laten om erop te reageren. Het gaat me een beetje aan mijn hart. Daarom hier nog een keer met wat context:

Continu 21 graden

De blogpost van Zuinigaan ging over iemand die continu zijn verwarming op 21 graden zou laten staan. (In Huize Money Wenkbrauw zou dat handenvol geld kosten, en ik zou het niet prettig vinden, maar dat terzijde.) De strekking van de reactie waar ik op reageerde luidde: Wij zetten onze vloerverwarming ook nooit lager want dat kost meer energie. Beste mensen, dat laatste is niet waar.

Het bespaart energie als je je vloerverwarming af en toe lager zet.


Het is een veelvoorkomend en begrijpelijk misverstand dat je vloerverwarming altijd op dezelfde temperatuur moet houden en dat opwarmen of schommelingen in temperatuur meer energie zouden kosten.

Een temperatuurverschil betekent warmteverlies

Hoe goed je huis ook geïsoleerd is, als het buiten kouder is dan binnen, verlies je warmte. Als het temperatuurverschil groter is, verlies je meer warmte. Dus het is voordeliger om de temperatuur in je huis 's nachts te laten zakken.

Waar komt het misverstand dan vandaan? Vermoedelijk twee (samenhangende) dingen:

1. Vloerverwarming is traag

Vloerverwarming warmt langzaam op. Als je 's ochtends als je opstaat (of 's avonds als je thuiskomt) een comfortabel huis wil hebben, moet de vloerverwarming ruim voordat je opstaat (/thuiskomt) beginnen met verwarmen. Omdat de vloerverwarming ook langzaam afkoelt, lijkt het dan alsof je hem net zo goed aan kan laten staan, maar dat is dus niet zo. Want je verliest meer warmte bij een hogere binnentemperatuur.

2. Vloerverwarming werkt goed en voordelig bij lage watertemperatuur

Een voordeel van vloerverwarming is dat de watertemperatuur in je ketel niet zo hoog hoeft te zijn. Je ketel werkt beter (voordeliger) bij een lage temperatuur. Maarrr: als je snel op wil warmen, dan moet de watertemperatuur toch hoger en dan gaat een belangrijk voordeel van vloerverwarming verloren (en is het nog steeds niet comfortabel want hoe warm het water ook is, echt snel warm wordt het niet met vloerverwarming).

Handig: een beetje een slimme thermostaat

Er zijn handige thermostaten die je kunt vertellen hoe laat het welke temperatuur moet zijn. Die werken ook met vloerverwarming. Als je de temperatuur van je ketel lekker laag laat, zorgt die thermostaat dat de verwarming op tijd begint. Comfortabel en zuinig met energie.

3 opmerkingen:

  1. Ik hoop dat veel mensen het lezen!
    Zelf hebben we alleen vloerverwarming in de badkamer, dus het is niet zo relevant voor ons. Hij zit gekoppeld aan de gewone radiator. Dus open draaien is aangaan (langzaam) en uitdraaien is uit (langzaam). Heerlijk als je midden in de nacht naar de wc gaat, dan zijn je voeten niet zo koud.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn ouders hebben ook vloerverwarming. Zelf hebben we het niet.

    nicole@huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zelf hebben wij geen vloerverwarming maar wat je zegt dat hoorde ik inderdd vaker..

    BeantwoordenVerwijderen