29 maart 2015

Actiepunt 2: Beleggen met je donder

In 'Wat te doen met de euro's die je bespaart?' ben ik erachter gekomen dat ik moet gaan beleggen. Uit die oefening kwamen twee actiepunten. Het eerste punt (fiscale mogelijkheden pensioenregelingen benutten) is al afgerond. Het tweede actiepunt, nummer 5 in de lijst van 'Wat te doen met je euro's', is Conservatief beleggen.
Na wat getwijfel, gedraal, gezoek en ge-overleg heb ik vandaag Rabo Rendemix aangevraagd.

Hoera! Bemoedigend schouderklopje (het is nog niet helemaal klaar).

Is Rabo Rendemix de beste? Ik weet het niet. Maar de tarieven zijn redelijk, de rendementen zijn goed en ik ben al klant bij de Boerenleenbank, wat het een stuk makkelijker maakt. 
Tijdens het twijfel-draal-zoek-overleg-proces heb ik voor mezelf geconcludeerd dat 'best' hier de vijand van 'redelijk' is en dat 'redelijk' nog altijd een stuk beter is dan niets. En ja, ik weet dat je met beleggen geld kunt verliezen. Maar de kans daarop op de lange termijn is klein, zeker bij niet al te offensief beleggen. Dus is het beter dan niets, want met sparen alleen lukt het zeker niet.

Ik ga beleggen met geld dat ik niet nodig heb. Ik ga beleggen met geld dat ik graag wil gebruiken om van te rentenieren, maar strikt noodzakelijk is dat niet. Ik begin met een deel van het vermogen wat ik al heb heb opgebouwd en als ik meer comfort krijg bij beleggen, zal dat ik dat deel groter maken.

Als je van oud naar nieuw leest, kun je hier klikken voor het volgende blog.

2 opmerkingen:

 1. Goede actie.
  MMM adviseert ook goed naar de beleggingskosten te kijken. Heb je dat ook gedaan? (Ik heb de consumentengeldgids geleend uit de bibliotheek. Rabo stond niet bij het lijstje goedkopen...)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Late reactie, maar wil het je toch nog even meegeven;
  Ben zelf ook net begonnen aangemoedigd door MMM.
  Ik ben voor indextrackers gegaan; lage kosten, goede spreiding. Niet via een bank (vanwege de hoge kosten) maar via een broker. Had er zelf ook geen verstand van, maar heb veel geleerd van beursman.nl. Misschien heb je daar ook wat aan. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen