6 maart 2015

Lenen voor je auto?

Stel, je leent 10.000 euro voor een nieuwe auto. De goedkoopste lening die ik kan vinden (via Independer) kost bij een looptijd van drie jaar 304 euro per maand. Dat betekent dat je 26 euro rente per maand betaalt. Als je drie jaar lang elke maand 26 euro op een spaarrekening stort, heb je aan het einde van die drie jaar 958 euro, zelfs met de huidige belabberde rentestand. Dat is bijna duizend euro in jouw pocket in plaats van die van de bank!

Vraag jezelf af:
  • Kun je van A naar B in een goedkopere auto? (Tip: Het antwoord is bijna altijd 'ja'.) 
  • Kun je nog een jaartje wachten? (Tip: Het antwoord is vaak 'ja'.) 

Als je 304 euro per maand spaart, kun je na een jaar een auto van 3.600 euro kopen en lekker doorsparen met 304 euro per maand. In het vorige scenario heb je na drie jaar een auto. 
In dit scenario heb je na drie jaar een auto en 7.400 euro.

Natuurlijk moet je je nieuwe auto slim kopen. Als je uitkomt op een benzineslurper is het afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt of je echt goedkoper uit bent. Als je een barrel koopt en zelf niet verschrikkelijk handig bent met auto's, heb je na drie jaar een wrak (en waarschijnlijk een hoop gedoe gehad). Maar als je wat tijd en moeite steekt in het vinden van de tweedehands auto die aan jouw behoeftes voldoet -misschien een maatje kleiner dan je eerst dacht- ben je een stukje dichter bij je vervroegd pensioen.

Is je auto je lust en je leven en wil je er niet op bezuinigen? Bedenk dan of het plezier dat je aan je auto beleeft opweegt tegen langer werken. Als die duurdere auto belangrijk voor je is, geniet er dan met volle teugen van, en zoek iets anders om op te besparen. Maar lenen voor je plezier gaat ver, en past echt niet in je plan om lekker vroeg met pensioen te gaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten