10 maart 2015

Het is onmogelijk

Ik ben geïnspireerd door Mr. Money Mustache maar ook sceptisch over zijn verhaal. Hoe kun je nou een leuk leven leiden zonder financieel afhankelijk te zijn van een baan of bedrijf? Dat lijkt mij onmogelijk zonder een hoop geluk. Van mijn eerste paar korte bezoeken aan de site begreep ik dat het idee is om zoveel geld te sparen dat je van het rendement kan leven. Hoe hoger het percentage dat je structureel spaart, hoe sneller het gaat, om twee redenen:
  1. Je bouwt meer op en dus heb je sneller het bedrag bereikt dat voldoende oplevert.
  2. Een hoger percentage sparen betekent dat je met een kleiner deel van je inkomen rond kan komen. Dat betekent dat je na je pensionering ook aan dat kleinere bedrag per maand genoeg hebt. En dat betekent dan weer dat het bedrag dat je nodig hebt om het benodigde rendement te genereren lager kan zijn.
Dat klinkt mooi, maar als je eraan gaat rekenen, kom je nergens. De vuistregel van Mr. Money Mustache is dat je per jaar 4% van je vermogen mag afromen en gebruiken om van te leven. Als ik dan per maand 1.500 euro wil kunnen uitgeven (lijkt me erg bescheiden), heb ik 450.000 euro nodig. Als ik dat bedrag in tien jaar bij elkaar wil sparen, moet ik iets meer dan 3.000 euro per maand inleggen. Dat is meer dan mijn netto maandloon. Ik kan bezuinigen wat ik wil, maar dat spaar ik dus niet bij elkaar. DUS HET IS ONMOGELIJK, HELAAS. Een mooi verhaal hoeft niet waar te zijn, maar dit is toch wel jammer.

1 opmerking: