9 februari 2018

Rich Reader

Hoe kwamen we er eigenlijk bij om ons hierin te gaan verdiepen? Al eerder schreef ik iets als dat het niet een heel bijzonder of uniek plan is om huizen te gaan verhuren. Het wordt via meerdere kanalen geopperd als een goede manier om (passief) inkomen te genereren. Wie of wat gaf voor ons nou de doorslag?

Rich Son

Ik noem hem Rich Son: Robert Kiyosaki, de schrijver van RichDad, Poor Dad. Meneer Money Wenkbrauw had een filmpje van hem gezien. Dat prikkelde hem wel, en toen heeft hij nog een paar filmpjes gekeken. Vervolgens heeft hij een tijdje spelletjes gedaan, ontworpen door Kiyosaki (of zijn medewerkers). Meneer werd er erg enthousiast van. De spelletjes bevestigden precies de theorie uit de filmpjes. Ik was wat sceptisch want natuurlijk bevestigen die spelletjes en die filmpjes elkaar. Nogal Wiedes.

Film, boek, verslag, site

Maar Meneer was zo enthousiast dat ik toch een paar keer meekeek met zo’n spelletje. Het deed mij een beetje denken aan een kruising tussen Monopoly en Levensweg. Wat je verder ook van Kiyosaki en van die spelletjes vindt: Het maakte de theorie wel erg inzichtelijk, en het maakte me benieuwd. Dus ook ik wilde wel wat meer weten. Ik ben meer een lezer dan een kijker, dus ik wilde het boek bij de bibliotheek halen. Mijn bieb had hem niet, maar ik kon hem wel bestellen. Dat is inmiddels een ruime maand geleden. Dat vind ik wel jammer, maar het zij zo. Inmiddels denderen wij wel lekker door. Ik krijg de zienswijzen van de Rich Son nu via Meneer, en ik kijk ook af en toe rond op zijn site.

Gezond verstand

Er zijn wat dingen in de benadering waar we kriebels van krijgen, maar er is ook veel dat ons aan het denken zet en waar we enthousiast van worden. We kijken met ons (hopelijk) gezonde verstand naar zijn adviezen, en kijken of en hoe we ze voor ons toe kunnen passen.

Drie tips voor het kopen van huizen die we bij Rich Son hebben gevonden zijn:

1.       Bekijk voor je koopt, minstens 100 huizen in minstens 100 dagen.
2.       Als het even kan, koop dan het lelijkste huis in de straat. 
3.       Koop in een goede buurt waarin geïnvesteerd wordt.

Dus wij zijn 100 huizen aan het bekijken in goede buurten. En bij elk huis checken we ook even of het het lelijkste in de straat is.

6 opmerkingen:

  1. Waarom adviseert hij om de lelijkste te kopen?
    Verder is dat van die buurten een goede tip, maar lastig waar te maken. Ons vorige huis hadden wij ook in een ‘upcoming’ buurt gekocht, waarin veel was geïnvesteerd. Maar binnen 3-4 jaar was het een wijk met vooral veel Polen geworden en gingen de goeden weg. (wij verkochten met dik verlies na 5 jaar) Dus die lijkt me lastig.
    Zoek je in je eigen stad of ergens anders?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het lelijkste huis is waarschijnlijk goedkoper dan de rest, dus je kunt je een huis in een betere buurt veroorloven. Aan dat lelijke kun je zelf wat doen, aan hoe goed de buurt is kun je eigenlijk niets doen. Ik ben het wel met je eens dat het soms lastig inschatten is wat een goede buurt is (of wordt of blijft).
      We zoeken in onze eigen stad + een straal van 15 km.

      Verwijderen
  2. Oh, oh. Wees je bewust dat meneer Rich dad poor dad alleen maar rijk is geworden door zijn gebakken lucht te verkopen.

    En ken het begrip "survivorship bias". Ja, veel rijke mensen hebben in het verleden veel risico genomen. Maar als je veel risico neemt, wil dat niet zeggen dat je rijk wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Besef je ook goed dat het boek gericht is op de Amerikaanse situatie waar je andere huurdersrechten heb dan hier. Vergelijk verder ook het langetermijnrendement van de beurs eens met het rendement van het verhuren van een woning.

    Het enige wat écht interessant is, is de hefboom die je kunt inzetten. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van de huurdersrechten in Nederland zijn we ons bewust.
      We verdiepen ons nu in zoveel mogelijk ins en outs. In principe om het straks allemaal zo slim mogelijk te kunnen doen. Maar de conclusie kan ook zijn, dat we het (nog) niet doen. We willen graag wat spreiding, dus niet alles op de beurs (en ook niet alles in vastgoed).

      Die hefboom is precies waar we voor willen gaan, maar eerst nog even 'studeren'.

      Verwijderen