12 april 2015

Wat te doen met de tijd die ik over heb?

Als ik ‘straks’ met pensioen ben, wat ga ik dan doen? Er zijn legers mensen die zich zorgen maken dat je je gaat vervelen als je met pensioen gaat, of dat je je partner gaat vervelen. Ik snap dat niet zo. Ik kan moeiteloos een lijstje met meer dan tien dingen verzinnen die ik (meer) zou gaan doen als ik meer tijd had. De belangrijkste komen neer op:        
  • Mezelf ontwikkelen: lezen, cursussen volgen, dat soort dingen. Ik heb nog zoveel ongelezen boeken in de kast en op mijn lijstje staan. Ik zie zo vaak iets waarvan ik meer zou willen weten.
  • Meer tijd steken in de mensen om me heen (familie, vrienden). Mijn ouders komen op een leeftijd dat je je realiseert dat ze er niet eeuwig zullen zijn. Ik heb daarnaast nog meer geweldige familie, jong en oud. Ik heb lieve vrienden. En ik zou graag meer tijd voor ze willen hebben. 
  • Vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld taalles geven. Ik vind dat leuk om te doen en je helpt mensen op weg naar minder afhankelijkheid.
Ik doe deze dingen nu al in de tijd die ik beschikbaar heb en ik zou het graag meer doen. Bovendien staan er ook nog kleinere punten op de lijst zoals fotoboeken maken. Meneer Money Wenkbrauw hoeft zich dus geen zorgen te maken of ik hem ga vervelen; daar heb ik helemaal geen tijd voor. Hij krijgt een blijere vrouw die hooguit iets meer tijd voor hem heeft.
En als ik ons toch ga vervelen? Dan zoek ik toch gewoon een baan? Het is niet verboden om te werken als je met pensioen bent. Het gaat erom dat het voor het geld niet hoeft.

Mr. Money Mustache heeft ook zo’n ljistje. Bovenaan prijkt: Mijn zoon zien opgroeien. 
Wij hebben geen mini-money-wenkbrauwtjes, maar ik kan me heel goed voorstellen dat als je ze wel hebt, het super is om meer tijd voor ze te hebben. Zeker ook, omdat je daarnaast ook nog eens meer tijd hebt voor jezelf en je dus waarschijnlijk ontspannener bent.

Ik vind het nog steeds niet meevallen dat geld besparen en laten werken, maar ik weet waar ik het voor doe.

1 opmerking:

  1. Ik ben heel benieuwd, doe je nu de dingen waarvan je toen dacht dat je ze zou doen?

    BeantwoordenVerwijderen