15 mei 2020

Klusjes en ondernemen door kinderen

Onze logeetjes willen graag geld verdienen. Creatief als ze zijn bedenken ze daar verschillende manieren voor die neerkomen op klusjes doen voor geld en ondernemersachtige dingen. De klusjes kwamen laatst vluchtig ter sprake. Omdat we op pad gingen was er geen tijd voor klusjes en is dat onderwerp niet verder uitgediept.

Voorstelling

Eerder al probeerden ze geld te verdienen met de voorstelling 'Creepy'. Zij zouden binnen voor het raam een voorstelling geven, het publiek mocht buiten kijken. Betalingen konden plaatsvinden via de brievenbus. Geheel coronaproof dus.

Reclame

Helaas (nou ja, ik vond het sneu voor ze, maar was ook wel een beetje opgelucht) kwam er niemand opdagen. Dat kán te maken hebben gehad met het moment van de voorstelling: zondagochtend negen uur een paar weken geleden. Dat was vroeg en koud. Bovendien hadden ze - behalve een niet al te best leesbare poster voor het raam - geen reclame gemaakt.

Ondernemen door kinderen

Ranja

Die middag kwamen ze met iets anders: ranja verkopen. Een klassieker! Het was te laat om het idee uit te voeren (ook al omdat ik er niet onverdeeld enthousiast over ben). We bespraken nog wel even wat er allemaal voor nodig is: ranja, bekertjes, een goede plek om het te verkopen, wisselgeld, dat soort dingen.

Bootjes en boeken

Andere ideeën zijn het verhuren van bootjes (meervoud, ze denken graag groot) en het verkopen van zelfgeschreven boeken (ze hebben er al een stuk of drie geschreven; bootjes hebben ze overigens nog nul).

Super en moeilijk

Ik vind het super dat ze geld willen verdienen en zou dat graag stimuleren. Toch vind ik het ook moeilijk. Ik zou het vervelend vinden als onze buren en buurtgenoten zich verplicht voelen om een bekertje ranja te kopen of naar een voorstelling te komen kijken. En niet alles moet om geld draaien. De tijd die in het investeringsproject gaat zitten (kijken hoeveel huur ze verdiend hebben, bedenken wat ze ermee gaan doen, ...) - gemiddeld een half uurtje - vind ik eigenlijk wel genoeg. Maar ja, dat project heeft dit natuurlijk wel aangezwengeld.

Kiyosaki - all you can read

Ik heb het idee dat dat in Nederland, buiten Koningsdag, ook niet zo gebruikelijk is. In mijn beeld is het bijvoorbeeld in Amerika veel gebruikelijker. Robert Kiyosaki (schrijver van Rijke pa, Arme pa) die als kind in de kelder een soort stripbibliotheek runde (all you can read voor 10 cent); volgens mij zou dat in Nederland op weerstand stuiten. Misschien zegt dat meer over mij dan over de gemiddelde Nederlander. Ben wel benieuwd hoe jullie daarover denken.

Klusjes: niet te lang

Ook over het klusjes doen, heb ik zo mijn beperkende ideeën. Ik vind ten eerste dat de weekenden hier vooral leuk en ontspannend moeten zijn en dat ze dus niet het hele weekend met betaalde klusjes bezig moeten zijn. Daarmee sla ik meteen een beetje door. Want ik weet helemaal niet of ze het hele weekend klusjes willen doen. Elke dag maximaal een half uurtje of zo, moet eigenlijk best kunnen, als ze dat willen. Het is per slot van rekening ook leerzaam.

Klusjes horen erbij

Ten tweede vraag ik me af wat voor klusjes. Dingen als tafel dekken of afruimen horen er gewoon bij. Daar betalen we niet voor. Het enige wat ik kan bedenken is het wegbrengen van een vuilniszakje of het plastic naar de containers hier om de hoek.

Criteria voor een betaald klusje

Nou zijn ze best creatief (dat had ik al een keer gezegd hè, sorry) dus ze kunnen zelf vast meer verzinnen. Dan hoeven wij alleen maar 'ja' of 'nee' te zeggen. Wat zijn dan de criteria? Even denken:
  1. Verantwoord (ze mogen bijvoorbeeld niet de lege wijnflessen naar de glasbak brengen).
  2. Voor ons, niet iets waar ze zelf (ook) gebruik van maken.
  3. Waardevol: het moet iets zijn wat ons echt helpt of waar we blij van worden, iets waar we echt geld voor overhebben.
  4. Kort: het mag niet te veel tijd kosten. Het moeten klusjes zijn, geen werk.

Klusjeslijst

Inmiddels heb ik even klusjes zitten googelen en me laten inspireren. Grappig trouwens dat heel veel artikelen over kinderklusjes verwijzen naar een oude post hierover op huisvlijt.
Ik ben tot de volgende klusjes gekomen die ze wat mij betreft misschien wel (ik ben bijna om) voor geld kunnen doen:
  • (Plastic) afval wegbrengen*
  • Sokken uitzoeken (alleen die van Meneer want ik draag nooit dezelfde sokken)
  • Trappen afstoffen (misschien ook plinten)*
  • Deurknoppen en trapleuningen schoonmaken*
*Omdat ze hier maar af en toe zijn wordt het grootste deel van het stof, afval en vuil door ons geproduceerd, dus deze klusjes voldoen aan criterium 2 'voor ons'.

Glijdende schaal

Ze mogen de lijst zelf aanvullen. Ben benieuwd of ze er volgende keer weer over beginnen. Wie weet met welke fantastische klusjes ze dan komen.
Meneer oppert nu dat ze de auto van binnen kunnen schoonmaken. Gezien de staat van onze auto zijn ze daar waarschijnlijk langer dan een half uur mee bezig. Daarom had ik hem niet opgenomen. Maar het zou wel fijn zijn. Haha, ik voel me nu al van de schaal afglijden.

Heitje

Dan is nog de vraag hoeveel we ze hiervoor gaan betalen. Niet zoveel. Tien cent voor een stofvrije trap? 20 cent voor het wegbrengen van een afvalzak? Aan dat soort bedragen zit ik te denken. Het voelt een beetje krenterig, maar ik wil ze vooral niet te veel betalen.
Tot slot is er nog het heitje voor een karweitje: bij de buren aanbellen en vragen of die een klusje hebben. Daar wil ik de buren eigenlijk niet mee belasten. Ook hier geldt, net als bij de voorstelling en de ranja, dat ik het vervelend zou vinden als ze zich verplicht voelen.

Wat vinden jullie? Gewoon laten gaan met die ondernemerszin? Betaalde klusjes laten doen? De buren in bescherming nemen?

5 opmerkingen:

  1. Onkruid wieden is bij ons populair. Door buurkinderen voor 1 euro ofzo. En de oudere kinderen kunnen ook statiegeldflessen terugbrengen. Plantjes water geven kan er ook 1 zijn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zijn in principe goede klusjes. Wij hebben alleen geen tuin. De enige plantenbak die we hebben (meer ruimte is er niet buiten) is laatst nogal intensief 'gewied' door de stadskippen van de buren. Die moeten nog even leren dat je als stadskip niet zomaar overal al het groen kan wegpikken :)
      Statiegeldflessen wegbrengen kan voorlopig even niet, maar als het aantal besmettingen af blijft nemen, is het inderdaad ook wel een goed klusje.

      Verwijderen
  2. Als je een goede band hebt met bepaalde buren, zou je het vooraf met ze kunnen bespreken. Dan worden ze niet voor het blok gezet met de kinderen erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is eigenlijk best een goed idee. Buren genoeg waar we een leuke band mee hebben. De kippen van de buren 'wieden' per slot van rekening ook onze tuinba(n)k ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ramen zemen, keukenkastje(s) schoonmaken. Dit kost jou iets geld zonder dat het je persoonlijk iets oplevert: supermarktzegels plakken en dan mogen ze bijv de helft vd waarde houden. Plastic in de natuur opruimen.

    BeantwoordenVerwijderen