3 juni 2023

Kleine bespaartip: geen afvalzakken meer!

Als het gaat om besparen en het verminderen van ons plastic afval, zijn het vaak de kleine veranderingen die het grootste verschil maken. Nou ja, of dat echt zo is, weet ik niet, maar het bekt wel lekker en anders is er altijd nog de hoop van honderd, oftewel kruimeltjes zijn ook brood.

Geen afvalzakken meer

Een eenvoudige maar effectieve manier om een beetje geld te besparen en tegelijkertijd bij te dragen aan een schonere wereld, is het stoppen met het gebruiken van pedaalemmerzakken of vuilniszakken. Ik heb ze sinds een maand of twee verbannen. 

Ouderwets met een krant

In plaats van een vuilniszak, 'leg' ik een pagina uit de huis-aan-huiskrant onderin de pedaalemmer. 'Leg' staat tussen aanhalingstekens, omdat ik hem in de emmer vouw, maar dat klinkt weer heel origami en is te veel eer. In het begin dacht ik nog dat het van belang was het netjes te doen, en deed ik het heel zorgvuldig. Nu gaat het heel snel. Óf ik ben er handig in geworden, óf het luistert niet zo nauw hoe die krant precies zit. Ik ben er inmiddels beter in dan een nieuwe zak in de emmer doen. Ik had op de een of andere manier heel vaak dat de zak niet netjes open ging en tegen elkaar geplakt bleef (als je er dan iets lichts ingooide, rolde dat er weer uit) en er zat altijd zo'n lelijk gefrommeld randje aan de bovenkant.

Elke dag

Er hoort nog wel een klein disciplinair puntje bij en dat is dat je wat vaker je vuilnis weg moet brengen. Als je te lang wacht, wordt de boel zompig en dan wordt je krantenpapier ook zompig en plakt het vast aan je emmer, dat wil je liever niet. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat ik het niet vol zou houden, maar ik ga braaf elke dag. Heel soms sla ik een dagje over. 

Raar maar waar: het wordt leuker

Best grappig eigenlijk: voor ik dit deed, was het toch een soort corvee-klus die ik zo lang mogelijk uitstelde. En als ik dan ging, vond ik het heel belangrijk echt al het vuil mee te nemen. Dus was de timing belangrijk. Vlak voor het koken het vuil wegbrengen, vond ik bijvoorbeeld niet handig, want met koken maak ik altijd wel afval, en dan vooral van het soort wat je niet vijf dagen in je keuken wil hebben. Wanneer dan wel? Na het eten als ik echt geen zin meer had. Als ik terugkwam, zag ik regelmatig iets wat ik niet had meegenomen en daar baalde ik dan weer van. Nu is het een kleine moeite, zonder die druk, want ik ga morgen toch weer.

Onnodig kwaad

Het gebruik van pedaalemmerzakken of vuilniszakken lijkt misschien een noodzakelijk kwaad, maar het is eigenlijk hartstikke onnodig. Meestal kan ik meteen een nieuwe oude krant in de emmer vouwen, heel soms moet ik hem even schoonmaken en dat is zo gebeurd. Het is nooit een echt vies karweitje, omdat het afval er maximaal twee dagen in heeft gezeten.


De inhoud van onze prullenbak op het moment van schrijven


Voordelen van de krant in plaats van de zak

  • Geldbesparing: door geen pedaalemmerzakken of vuilniszakken meer te kopen, bespaar je een beetje geld op de lange termijn. Deze besparing is niet gigantisch, maar als je bijvoorbeeld van die ecodingen kocht, is het toch weer leuk meegenomen in deze tijd.
  • Milieuvriendelijk: het draagt bij aan het verminderen van afval. Plastic zakken hebben een enorme negatieve impact op de planeet, met name op oceanen en dieren in het wild.
  • Nooit meer last van scheurende afvalzakken: een bij ons veelvoorkomend probleem was dat die zakken (en zeker de ecozakken) gemakkelijk scheuren, waardoor je met een vervelende en onhygiënische puinhoop komt te zitten; de zak scheurt ook altijd op een onhandige plek of een onhandig moment. Door de krantenpagina-methode te gebruiken, hoef ik me geen zorgen te maken over lekkende of scheurende zakken.
  • Geen nare geurtjes: doordat je elke dag je vuilnis wegbrengt, zorg je ervoor dat er geen opbouw van afval in je prullenbak ontstaat. Dit helpt geurtjes te verminderen en houdt je huis fris en schoon.
  • Elke dag een klein extra buitenmomentje: een bijkomend voordeel van het dagelijks wegbrengen van je vuilnis is dat je elke dag even naar buiten gaat. Een korte wandeling naar de vuilcontainer, of zoals het bij ons heet: AAP (afvalapartpunt) kan een goede gelegenheid zijn om wat frisse lucht te krijgen, een korte pauze te nemen en even te genieten van de omgeving.


Tip voor het succesvol toepassen van deze bespaartip

  • Houd rekening met vochtig afval. Voor je bijvoorbeeld vochtige voedselresten weggooit, kun je een extra laagje krantenpapier toevoegen om lekken te voorkomen, of slim gebruik maken van ander afval. Ik eet natuurlijk niet zo vaak chips (echt niet), maar als ik 's avonds chips heb gegeten, zet ik de lege zak een beetje rechtop in de emmer. De volgende ochtend gaan de gebruikte theeblaadjes in die zak. Op andere dagen laat ik ze gewoon wat langer uitdruppen.
  • Heb je geen (huis-aan-huis)krant? Vraag bijvoorbeeld aan buren of in een winkel waar ze kranten verkopen of je een oude krant mag hebben. Dan is het alweer iets meer werk, maar met een beetje krant, doe je best lang en je spreekt je buren weer eens, heb je meteen een goede tip voor ze.


Kortom

Het verminderen van het gebruik van plastic zakken is een kleine, maar goede stap in de richting van een duurzamere levensstijl. Door de truc met een krantenpagina onderin je prullenbak toe te passen, kun je niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan het verminderen van plastic afval. Het was voor mij een eenvoudige verandering in m'n routine die best wel wat voordelen biedt. Probeer het maar eens uit!

8 opmerkingen:

  1. Ik heb geen huis aan huiskrant meer omdat ik dat onnodig gebruik van het papier vind. Ook is vaker je afval weggooien misschien wel verminderen van plastic afval, maar bij ons in de stad is het zeker geen besparing omdat wij voor elke zak restafval 1,70 moeten betalen, Ik gebruik overigens oude boodschappen tassen die ik vind hetzij op straat of op mijn werk als afvalzak dus gebruik ik alleen plastic wat al gebruikt is. Bovendien ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik restafval op mijn werk weg kan gooien, dus voor mij is vaker afval weggooien wel mogelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed punt. Wij bladeren de huis-aan-huiskrant graag even door, vandaar dat we hem wel laten komen.
      Ik ben altijd weer verbaasd als gemeentes hun inwoners laten betalen voor afval per zak. We weten al lang dat dat averechts werkt. Maar die gemeentes zijn er nog steeds en dan is het inderdaad niet zo'n goed plan om elke dag je vuilnis weg te brengen.
      Boodschappentassen gebruiken die je vindt, is ook een goede methode en daarmee ruim je ook nog de straat op. Goed bezig!

      Verwijderen
  2. Ik vind het een geweldig goed idee! Dank voor het delen. Ik ga het zeker proberen en ‘dom’ dat ik het niet zelf al bedacht had.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We zijn een kleine week verder en tot nu toe bevalt het prima!

      Verwijderen
  3. Ik vind het een mooie en originele tip. In ons huishouden van 4 personen heb ik het gevoel dat ik een afvalzak node kan missen, maar je zet me wel aan het denken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ga het proberen. Als het te doen is scheelt het toch weer wat plastic. Dank voor de tip.
    groetjes, Franca.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij moeten onze zakken in de ondergrondse container gooien, dus het moet sowieso in zakken. GFT gaat in afbreekbare zakken. 'Rest' in KOMO. Papier halen ze hier gebonden op, dus dat is papier, verpakt in papier.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier gebruiken we de lege chipszakken, broodzakken, zakje van de cornflakes, ... deze staan op mijn aanrecht, eenmaal per dag neem ik dat zakje en schep ik de kattenbakken even uit, daarna gaat alles in de restafvalzak buitenshuis.

    BeantwoordenVerwijderen