Mevrouw Money Wenkbrauw

Welkom!

Ik noem mezelf hier Mevrouw Money Wenkbrauw, ben uit 1976, en ik woon met Meneer Money Wenkbrauw in ons eigen (droom)huis in een kleine stad in Zuid-Holland. Dit blog loopt vanaf 2015, samengevat:

 • In 2015 werkte ik vier dagen in de week als rijksambtenaar en verdiende ik net iets meer dan modaal. Ik begon me te verdiepen in Mister Money Mustache. Financieel onafhankelijk zijn, dat leek me wel wat.
 • In 2016 heb ik mijn baan opgezegd, omdat ik mijn werk niet meer leuk en zinvol vond. Ik ging leuke dingen doen en nadenken over hoe ik met leuke dingen geld kan verdienen. 
 • In 2018 ben ik leuk werk gaan doen, drie dagen in de week.
 • In 2019 groeide mijn inkomen met een passief deel.

Waar deed ik het van?

In de ongeveer twee en half jaar dat ik niet werkte, leefde ik voornamelijk van spaargeld (dat ik eerder had bestemd voor het versneld aflossen van mijn hypotheek). Ik had best een flink bedrag beschikbaar, deels bij elkaar gespaard van mijn salaris gedurende 12 jaar (50.000), deels via veel geduld met de verkoop van geërfde grond jaren geleden (30.000).

Ik gaf in die periode ongeveer € 34.000,- uit. (ruwe schatting.) Ik verdiende ook nog wat met dingen die ik leuk vond om te doen dus niet alles ging van mijn spaargeld af, maar het grootste deel wel.

Waar doe ik het van?

In 2018 liep ik tegen een baan aan die verdacht veel weghad van mijn droombaan. Omdat ze mij (na enig tegenstribbelen) daar ook wel wilden hebben, werk ik nu drie dagen in de week. Ik verdien een stuk minder dan in 2015 en het is een stuk leuker. Ik kan prima leven van mijn salaris en heb voldoende tijd over om andere leuke dingen te doen.
Een deel van de bijverdiensten die ik in mijn baanloze periode had, heb ik nog steeds. Een heel klein deel daarvan is passief, maar dat is eerlijk gezegd niet significant.

Passief inkomen

Naast salaris en af en toe wat bijverdiensten heb ik sinds begin 2019 wat meer passief inkomen. Samen met Meneer Money Wenkbrauw verhuur ik een huis. Van de huurinkomsten zou ik niet kunnen leven. Ik kan er wel van investeren, zodat mijn passieve inkomen kan groeien. Uiteindelijk wil ik nog steeds graag financieel onafhankelijk zijn. Als ik dan op een gegeven moment iets anders leuks wil gaan doen in de tijd die ik nu werk, kan dat. Die keuze wil ik graag hebben.


Hieronder een iets aangepast stukje uit een oud blog over die eerste anderhalf jaar.

Mister Money Mustache 

Ik was geïnspireerd - ik bedoel, die gast was op z’n dertigste al met pensioen - keek kritisch naar mijn uitgaven en zag dat ik een hoop kon besparen zonder in te leveren op geluk. Dat bracht ik meteen in de praktijk.

Ik maakte een plan en zou over ongeveer 15 jaar met pensioen kunnen. Tegelijkertijd vond ik mijn werk steeds minder leuk en zinvol. Langzaam begon het besef te groeien dat ik dat niet nog 15 jaar lang wilde doen. Ook niet als het vooruitzicht was dat ik daarna voorgoed met pensioen kon. Dus bedacht ik dat ik een voorproefje op mijn pensioen kon nemen. Gewoon hier en nu mijn baan opzeggen. Ik heb gerekend en getwijfeld, en het toen gewoon gedaan.

Zoals het er nu (toen dus, red.) uitziet, kan ik dit tot in maart 2021 volhouden. Daarna moet ik weer een inkomen hebben. Voorlopig doe ik vooral leuke dingen, soms ben ik bezig met hoe ik met leuke dingen geld kan verdienen. Gaandeweg, als de deadline dichterbij komt, zal mijn focus meer (moeten) verschuiven naar geld verdienen. Ik weet bijna zeker dat het gaat lukken om iets leuks te vinden waar ik geld mee verdien. Tot een aantal jaar geleden vond ik mijn vorige werk namelijk ook nog leuk om te doen, en daar verdiende ik een goed inkomen mee.

Geluk(t)

Dat is dus gelukt: ik heb iets gevonden wat ik leuk vind en waar ik voldoende mee verdien om van te leven. Leuke dingen doen bevalt me erg goed. Ik ben blij met hoe ik nu leef; wat een geluk.

3 opmerkingen:

 1. Wat leuk om te lezen! Ik ga je weg naar FIRE volgen :) Zit je naast twitter ook nog op andere social media kanalen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, geen andere social media. Ik houd de kanalen die ik heb al te onregelmatig bij :) Leuk dat je me gaat volgen. Ik ga jou ook zeker in de gaten houden.

   Verwijderen
 2. Je persoonlijke manier van schrijven vind ik erg leuk. Zo te zien ben je al goed op weg naar meer financiële vrijheid! Goed bezig :)

  BeantwoordenVerwijderen