4 augustus 2016

Minder suiker


Eergisteren las ik een stukje in het NRC over Appie die suikers in de ban doet. En dat ze ook bij het frisschap kleurcodes op zouden hangen waaraan je kunt zien hoeveel suiker er in een bepaalde frisdrank zit. En ja hoor: toen ik gisteren cola wilde pakken was een Appie-medewerker de kleurcodes aan het ophangen.

Wij drinken cola regular. Ik vind al die zoetstoffen helemaal niets. Vaak smaakt je drankje er veel zoeter door, brrr. Dus ik pakte een fles uit het schap met een donkerrood-pas-op-hier-zit-veel-suiker-in-label, en dat voelde toch een klein beetje ongemakkelijk. In die zin doet het label dus wel wat, in ieder geval met mij. Toch heb ik het genegeerd.

Want ik zorg er thuis voor dat ik minder suiker binnen krijg. Hoe dan? Als ik al cola drink (Meneer drinkt het meer en vaker dan ik), leng ik het aan met bruisend mineraalwater (met een beetje citroen). Daar wordt de cola minder zoet van en dat vind ik lekkerder. Het is gezonder, nou ja minder ongezond en goedkoper. We doen dat al een tijdje (ik heb er volgens mij ook al eens eerder over geschreven) en het bevalt ons prima. Enige nadeel is dat als je ergens anders cola drinkt het ineens te zoet smaakt.

Dus ik zal, met een licht ongemakkelijk gevoel, de slechte suikervolle cola blijven kopen.

Ik vind het een goede zaak dat Appie minder suiker in zijn producten gaat stoppen. Al was de conclusie van het krantenartikel dat het een stap in de goede richting is maar dat er nog steeds veel suiker overblijft.

3 opmerkingen:

 1. Ik ben heel benieuwd hoe Appie dit gaat doen. Suiker is een goedkoop vulmiddel. Ik heb liever suiker dan een synthetische zoetstof. Gaan ze andere vulmiddelen gebruiken waar ik mogelijk niet tegen kan (zetmeel van glutenhoudende granen) of water met een bindmiddel. Of water met emulgatoren. Ipv zout extra E621 gaan toevoegen. Ik vraag me echt af of het ook maar iets beter wordt. En als het beter wordt dan zullen de producten (vaak terecht) duurder worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat het hier vooral gaat om de bewustwording en daar kan toch helemaal niets mis mee zijn?! Het roken begon ook zo en was voor mij een echte reden om uiteindelijk te stoppen met het slechte, dure, vieze opsteken van de teer-stokjes. Ik mis het nog weleens, maar ben ook heel blij dat ik geen outcast meer ben hierin. Ik merk om mij heen, dat ook steeds meer mensen om die reden gezonder gaan eten. Prima! Ieder mens die bewustere keuzes maakt, is er 1. En dan mag je best af en toe een suikerbom of vette hap naar binnen werken (of cola drinken)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sommige producten worden gewoon minder zoet (hoera) en in andere producten gaan ze suiker vervangen, begreep ik. Dat is dus even opletten inderdaad. Wel vervelend als je daar echt niet tegen kan (voor mij geldt gewoon dat ik bv. liever geen zoetstoffen 'eet' maar ik word er niet ziek van of zo) Ik vind het een stap in de goede richting en een mooi signaal.
  En als er genoeg consumenten zijn die duidelijk maken dat ze ook geen vervangers willen, dan reageert Appie daar misschien ook weer op.

  BeantwoordenVerwijderen