24 november 2018

De rente, het tapijt en het gilde

'Het is het tapijt', zegt Pieterse-Bloem, en lijkt daarmee uit te willen drukken dat het belangrijk is. Misschien bedoelt ze zelfs wel fundamenteel. Zou ze denken aan oude funderingen die van koeienhuiden zouden zijn geweest? Ik betwijfel het.
Ik denk dat ze denkt aan een tapijt dat voor warme voeten zorgt. Zo'n tapijt met van die bekende motieven die daarom niet opvallen, maar die bij nadere beschouwing behoorlijk gecompliceerd zijn.'Wat denk je dat er gebeurt als dat tapijt er met één ruk onderuit wordt getrokken?' gaat ze verder. "Nou," kan ik niet laten te denken, "als de ruk hard genoeg is, dan blijft alles staan. Dat is misschien makkelijker met tafelkleden, maar moet ook kunnen met tapijten."

Rentegilde

De cursieve quotes komen uit een artikel in het FD, over het rentegilde. Een gilde dat het FD ontdekt heeft (wie door wie ontdekt is, weet ik niet), maar dat niet zo spannend blijkt of dat in ieder geval claimt. Neemt niet weg dat rente wel het tapijt onder alles is: 'Rente heeft invloed op alles. Op de wereldwijde schuldenmarkt heeft iedereen aan iedereen een verplichting. De rente is een afspiegeling van de macro-economie en staat aan de basis van de financiële markten. De wereldwijde rentemarkt ($250.000 miljard) is moeilijk te overzien en onvoorspelbaar bovendien.'

Die laatste zin kan met wat aanpassingen zo in een liedje, maar dat terzijde.

Rente

Het gilde staat open voor 'iedereen die wat met rente doet'.
Misschien moet ik me eens aanmelden. In 2017 had ik zo'n 45 verschillende spaarrekeningen lopen. Daar zitten veel kortlopende deposito's bij. Het is geld dat ik niet wil beleggen, en over sommige delen wil ik relatief snel kunnen beschikken. Ik plan het zo dat ik steeds binnen maximaal 3 maanden kan beschikken over een bepaalde som, en sluit daarvoor dus steeds nieuwe deposito's af. Ik doe dat voor de rente.
Het bracht me ongeveer €2.000,- op. Er zitten wat deposito's tussen die langer dan een jaar lopen, die brengen pas later rente op. Hoe dan ook is €2.000,- niet veel.

Is het wel de moeite waard?

Tja, is het wel de moeite waard? Ja, vind ik, want zoveel werk is het nou ook weer niet. Het is een kwestie van die planning maken en op basis daarvan eens in de zoveel tijd inloggen om opnieuw af te sluiten. De rest gaat vanzelf. Ik vind het nog best wel leuk ook (zolang het niet dagelijks hoeft) en het is toch zonde om te laten liggen.

Off-topic

Eigenlijk hoort dit blogje misschien meer thuis op mijn persoonlijke blog over taal en andere zaken. Zeker omdat ik ook nog even kwijt moet dat de journalist nog ergens schrijft: 'Dan is Rome in last.' Is het een mooie variant omdat het hier over Italië gaat of is het een vergissing? Ik houd daarvan. Toch heb ik hem hier geplaatst omdat ik rente en dat rentegilde interessant vind in dit kader. En omdat ik hoop dat jullie een beetje off-topic af en toe wel kunnen waarderen.

2 opmerkingen:

  1. Ik vind het leuk dat je weer schrijft!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel. Ik merk dat het bij mij in vlagen komt. Dat laat ik maar zo. Ik probeer de niet-schrijf-vlagen wel zo kort mogelijk te houden, want ik geniet altijd van het bloggen.

      Verwijderen