29 september 2015

Verwarmingsgrens

Nog anderhalve dag, dan mag de verwarming aan. Ik had me voorgenomen om tot oktober de verwarming niet aan te zetten. Het gaat lukken, maar het was niet makkelijk. Dat klinkt misschien overdreven. De laatste dagen is het immers heerlijk weer, de zon schijnt volop. En inderdaad: het is de hele ochtend zo'n 23 graden geweest boven voorin het huis. Ik heb daar dan ook zitten werken, maar nu is het werk wat ik op een klein laptopschermpje kan doen op (op dit blogje na).
Ik moet nu toch echt werk doen waarvoor ik een groot scherm nodig heb. En dat scherm hangt beneden achterin. Daar is het 14,5 graad. Dat vind ik te koud voor computerwerk. Maar een half dagje houd ik het nog wel vol. Een trui en twee vesten met capuchon, warme thee; ik sleep me erdoorheen en morgen ga ik naar kantoor.
Dankzij deze grens die ik mezelf heb gesteld, heb ik mezelf wel getraind. Ik heb hier afgelopen weken ook al hele dagen bij 17,5 graad gewerkt. Dat was eigenlijk te koud, maar ik ga wel proberen om deze winter de verwarming in de werkkamer niet hoger te zetten dan 19 graden. Ik denk dat ik hem vorig jaar, hoewel ik toen ook al een truienregime had, zelfs wel eens op 20,5 heb gehad.
Een truienregime klinkt streng, maar houdt niet meer in dan dat je de verwarming niet hoger zet als je niet een dikke trui (en sokken) aan hebt. Dus: eerst een trui aantrekken en dan mag je de verwarming hoger zetten als je het nog steeds koud hebt. Vind ik heel normaal.
Dit jaar draai ik het dus om: trek maar zoveel aan dat de verwarming niet hoger dan 19 graden hoeft. Ben benieuwd of ik dat volhoud. Ik moet natuurlijk wel m'n werk goed kunnen blijven doen.

11 opmerkingen:

 1. Mijn man en ik werken beiden thuis. Hij heeft een reumatische aandoening en dat wordt erger naarmate het kouder wordt. Met dikke trui etc. kan hij niet werken dus de verwarming staat bij ons overdag altijd op 20 graden. Ik werk dan in t-shirt met blouse en hij in t-shirt, overhemd en dun wollen vest!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier is de radiator al aan geweest, niet omdat het koud was maar omdat manlief een nieuwe radiator heeft gemonteerd helaas blijkt het nu na een paar dagen dat deze op de koppeling wat te zweten, dus nu is het systeem weer leeg en word de koppeling op nieuw gemonteerd. Vanavond weer de verwarming aan omdat het systeem weer vol gaat. Zie er nu al tegen op. Het is namelijk nog 21 graden in de woonkamer en de cv zal dus flink aan geslingerd worden om boven de 21 uit te komen. Nou ja als het goed is zitten we er wel lekker warmpjes bij van de winter,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo dat is dan wel heel fris bij jou zeg, het is hier momenteel in de ochtend 19.3 en in de middag 21.3 met alleen de warmte van het zonnetje :-D
  Maar in 14.5 graden ging ik ook niet zitten blauwbekken hoor, kan me voorstellen dat je dan de cv aan zet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Al een paar dagen is de verwarming in de ochtend even aan om de kou te verdrijven. Zo is het ook de rest van da dag lekker. Zon komt pas rond 13.00 in de kamer en ik vind het niet nodig te kleumen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier is het in de ochtend ook steeds 17.5 graden. Vrijstaande woning met grote ramen, dat koelt wel af.
  Ik heb afgelopen vrijdag voor het eerst de verwarming aangezet. Manlief moest thuis werken en was rillerig. Hij had zich al dik aangekleed, maar als je zit was het niet fijn. Dus de cv ging aan. Maar hij staat niet elke dag aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier in huis wil ik het behaaglijk hebben. Ik laat de verwarming niet onnodig branden, maar ik ga geen kou lijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier is het in de ochtend rond de 18 graden. Nu ik buitenshuis werk, doe ik de kachel niet (nog) niet aan. Wel lucht ik voldoende want het vocht moet wel eruit. 1 oktober ga ik wel halen en misschien nog wel later ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Doen hier niet aan data is het te koud gaat hij echt aan :)
  Voorlopig niet nodig 20 graden in de ochtend en 23 in de middag dus warm zat.

  Net metesrtanden ingevuld en vorig jaar aan eerste week december dus kan nog ff :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is hier nog warm zat! Grote ramen aan de zonkant, zodat ik de deur ook nog echt open zet overdag. In de avond heel soms al een dekentje over de benen en ook hier telt: voordat de verwarming aan gaat, eerst een trui en sokken/sloffen aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen