6 februari 2016

Onbenul

Zoals ik gisteren schreef, voel ik me financieel competent op het gebied van 'financiën in kaart'. Er is echter wel een gebied waarop ik me een redelijke onbenul voel: belastingen en heffingen en zo. Ik weet er wel wat vanaf maar niet genoeg om in te kunnen schatten, zelfs niet bij benadering, hoeveel belasting ik betaal, of we straks bij moeten betalen of terugkrijgen, en ik weet ook niet hoe ik dat één-twee-drie op zou moeten zoeken.

Onze situatie is de afgelopen jaren steeds anders geweest, dus ik kan niet kijken naar voorgaande jaren. Eigenlijk is het toch wel heel onhandig dat ik hier zo weinig vanaf weet.
De belastingaanslag betalen we van de gezamenlijke rekening en evt. teruggave gaat ook op die rekening. Ik heb heel goed in beeld wat er op onze gezamenlijke spaarrekening staat en welk gedeelte daarvan reserveringen voor concrete doelen betreft en welk gedeelte ik achter de hand wil hebben voor noodgevallen. Dan blijft er nog een bedrag over wat deels voor de belasting is en deels vrij te besteden is. Maar ik weet dus niet welk deel vrij te besteden is. Ik weet niet eens zeker of het genoeg is. Daar moet verandering in komen.

3 opmerkingen:

 1. Volgens mij blijft dit een lastig iets. Zeker met een inkomen wat wisselt. Daarbij voert de belastingdienst ook jaarlijks wijzigingen door.

  Mocht je handvatten vinden om inzicht te krijgen, dan houd ik mij aanbevolen: wij worstelen namelijk met hetzelfde.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind dat soort zaken ook erg lastig. En omdat ik werk als zzp-er is dat niet erg handig...

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kunt het voorlopige teruggaaf programma invullen en dan kun je heel aardig zien wat de verwachtingen zijn. Als je nu het voorlopige teruggaaf programma van 2015 invult weet je dus al wat je ongeveer kunt verwachten. Die van 2016 kun je ook al invullen om een schatting te krijgen.

  Als je geen hypotheek/eigen huis hebt en geen spaargeld boven de 21k(of 42k) hoef je in principe niets bij te betalen of terug te krijgen. Wat je moet betalen over je spaargeld kun je redelijk makkelijk zelf berekenen en de evt hypotheekrenteaftrek kun je zelf invullen in het programma. Ik vul deze altijd minder in dan ik daadwerkelijk betaal. Mocht er dan nog wat aan de belastingregels veranderen dan hoef ik in principe nooit bij te betalen, ik krijg slechts iets minder terug. Maakt onder aan de streep natuurlijk niet uit maar is psychologisch wel lekkerder ;)

  BeantwoordenVerwijderen