24 februari 2016

Bespaarcentage 12

Was ik voor januari laat, voor februari ben ik juist vroeg. Ik heb toevallig nu tijd om dit blogje te schrijven (en geen puf voor uitzoekwerk).

Februari was mijn twaalfde maand als Mevrouw Money Wenkbrauw. Mijn bespaarcentage was 57%. Dat is iets hoger dan januari, maar lager dan het gemiddelde van de maanden daarvoor. Dat komt voornamelijk doordat ik eenmalige stortingen/bonussen zoals vakantie-uitkering en eindejaarsuitkering omsla per kalenderjaar. In mei verwacht ik mijn vakantiegeld weer te kunnen sparen en dan zal dus ook dit percentage stijgen.

Voor nog meer vergelijkbaarheid heb ik ook het kale bespaarcentage ('B% kaal') opgenomen in mijn tabel. Dat is dus zonder bonussen als vakantiegeld. In de kolom 'B% jaar' staat het bespaarcentage met de bonussen van dat kalenderjaar erin verwerkt.

Ik ben tevreden met die 57%. Ik lig daarmee goed op koers voor een bespaarcentage van 60% over 2016. Het zit boven het gemiddelde van het kale bespaarcentage over 2015 en toen heb ik dat ook gehaald.Hieronder volgt een lijstje van mijn (/onze) acties sinds de kennismaking met 3M.
 1. Spaargeld en reserveringen verhuisd naar spaar- en depositorekeningen met een beter rentepercentage (van 0,9 naar 2,0).
 2. Hypotheekaflosplan gemaakt en de reservering tbv de aflossing verhoogd. Plan is inmiddels veranderd in: zo snel mogelijk alles aflossen.
 3. Een beleggingsrekening aangevraagd én ik beleg nu maandelijks.
 4. Pensioenregelingen gecheckt.
 5. Vakantiegeld, loonsverhoging en eindejaarsuitkering op mijn beleggingsrekening gezet.
 6. Zo vaak mogelijk fietsen in plaats van de trein nemen.
 7. Brood, fruit en jus mee naar het werk ipv daar kopen, en vervolgens mijn jus-consumptie teruggebracht.
 8. Cola-consumptie gereduceerd, meer water gedronken.
 9. Minder uit eten, minder geborreld. Vaker een pilsje gedronken ipv wijn.
 10. Meer vegetarisch gegeten.
 11. Minder uitgegeven aan boodschappen door minder dure merken te kopen.
 12. Goedkopere aansprakelijkheidsverzekering gezocht en afgesloten.
 13. Goedkoper energiecontract afgesloten.
 14. Een paar abonnementen (sms, Vereniging Eigen Huis, ...) opgezegd.
 15. Korting gevraagd bij verlenging internet-abonnement.
 16. Schoonmaakster voor 50% opgezegd, en vervolgens heeft zij zelf de andere 50% opgezegd :)
 17. Zuinig met energie. Quooker uitgezet
 18. Nieuwe batterij in plaats van een nieuwe telefoon gekocht.
 19. Allergoedkoopste laptop gekocht en pas op het moment dat het echt noodzakelijk was.
 20. De design-radiator die we al heel lang wilden via marktplaats gekocht in plaats van nieuw. (We hadden een extra radiator nodig.)
 21. Een kinderboekenkastje gemaakt van afvalhout in plaats van nieuw materiaal.
 22. Zegeltjes gespaard.
 23. Extra inkomsten gegenereerd met Euroclix* (in februari niets ingewisseld). 
 24. Extra inkomsten gegenereerd met Klezzer*. (uitleg) (in februari nog geen uitbetaling; mogelijk haal ik het net voor eind februari).
 25. Advertenties op mijn blog gezet, die nog steeds weinig tot niets opleveren, maar er komen wel meer bezoekers en dat vind ik eigenlijk ook wel leuk.
Wat ik niet gedaan heb, en waarschijnlijk ook niet ga doen, maar wat wel zou helpen:
 • Verhuizen naar een goedkoper huis.
 • Meer werken.
 • Loterij opzeggen.
*Voor aanmeldingen bij Euroclix of Klezzer via deze links krijg ik een bonus.

9 opmerkingen:

 1. Ik ben benieuwd hoe jij je bespaarcentage berekent. Ik wil het zelf ook gaan berekenen, maar vind verschillende methodes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe je je bespaarcentage moet berekenen, hangt af van waarvoor je het wil gebruiken.
   Ik gebruik het om een inschatting te kunnen maken van wanneer ik kan leven van het rendement op mijn vermogen. Ik heb daar een blogje over geschreven. Samen met de reacties geeft het een goed beeld volgens mij.
   http://mevrouwmoneywenkbrauw.blogspot.nl/2015/11/bespaarcentage-een-stukje-theorie.html

   Verwijderen
 2. Waarom lotterij niet opzeggen? Hoe reëel denk je daar geld te verdienen? Dat zou ik doen. Wij hebben binnen 2 wkn ons huis in de verkoop met doel om kleiner te wonen en dus ook grote slag te maken in financiele vrijheid. Wat is de reden voor jullie het niet te doen?

  Wel mooi je overzicht met doelen en realisaties. Dat alleen al geeft resultaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Meneer en Mevrouw. Soort van vakantie. :) Ik kom erop terug.

  @Rose. Goede vraag. Geld verdienen met de loterij is volstrekt irreëel. We hebben een grote droom die veel geld kost. En dit is één van de manieren waarop we dat proberen te bereiken. Het is de allerslechtste, ben ik helemaal met je eens. Maar het is één van de 'zonden' die ik nog niet op kan geven.
  Waarom we niet verhuizen? We genieten enorm van ons huis. Het is onderdeel van onze droom. Zie http://mevrouwmoneywenkbrauw.blogspot.nl/2015/08/dingen-mogelijk-maken_22.html
  Ik vind jullie stap overigens heel gaaf en stoer, en ik wens jullie dat hij heel goed uitpakt (vast wel want jullie hebben er volgens mij goed over nagedacht).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou die zondes zijn geen zondes als je er ook genot in beleeft! Het gaat er uiteindelijk om hoe je het beleeft, dus avondje casino met verlies is niet erg als het je een leuke avond heeft bezorgd. Uitgaan en 3 biertjes drinken is duurder dan thuis drinken, maar de beleving is wat je dan gekocht hebt.

   Lijkt dan dan legitiem om lekker in je huis te blijven! Dus ook al kan je kleiner. Ik heb dat bij ons ook overwogen, waarom niet blijven met groter en later meer kapitaal aan huis voor verkoop. Toch woog het naar mijn gevoel niet uit met de kansen die we nu hebben. Door de rente en kleiner zo'n grote slag maken. Maar jullie overweging of als je huis al een betaalbare droom is is uiteraard meer dan goed.
   Leuk zo van elkaar en lezen. Er is niet 1 juiste weg. Althans die uit zich vaak in diverse type wegen.

   Verwijderen
 4. Veel acties heb je al gedaan. Ga zo door, ik wou dat wij zoveel konden sparen, maar daarvoor zal echt de woonlast eerst omlaag moeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mag ik vragen waar je voor 2% weg zet met deposito? Is dat dan een looptijd van 10 jaar? groetjes Sonja

  BeantwoordenVerwijderen