16 september 2017

Anoniem

Een beetje speurneus kan volgens mij behoorlijk veel persoonlijke informatie over Mevrouw Money Wenkbrauw vinden. Het is een kwestie van linkjes leggen (of volgen). Toch heb ik tot nu toe hier altijd anoniem geblogd en nooit rechtstreeks mijn identiteit onthuld.

Zeker in het begin heb ik ook mijn best gedaan om het eventuele speurneuzen moeilijk te maken. Dat hielp me om vrijuit over bepaalde dingen te schrijven. Over mijn inkomen en mijn vermogen bijvoorbeeld, over hoe (niet) leuk ik het vond op mijn werk, en over besparingsacties die ik zelf misschien wel een beetje gek vond en vind (zie label ‘weirdo’).

De laatste tijd laat ik wat meer los, maar nog niet helemaal. Ik merk dat het me af en toe belemmert. Ik vraag me tegelijkertijd af of het nog wel zinvol is. Ik heb geen inkomen meer om geheimzinnig over te doen (en dat heb ik toch al nooit zo zinvol gevonden). Ik ben zelf steeds meer gewend aan besparingsacties die ik eerst nog raar vond. Bovendien is de kans dat de informatie die ik nu nog probeer achter te houden al lang ergens te vinden is, best groot.

Dus ik denk erover om binnenkort over onderwerpen te gaan schrijven waardoor duidelijk wordt wat mijn identiteit is. Ik ben er nog niet helemaal uit. Zo merk ik bij mezelf nog aarzeling om een voorbeeld te geven, waarover ik dan zou gaan schrijven. Ik aarzel omdat de link dan meteen gelegd kan worden.

Ik had trouwens het idee dat ik hier al eens eerder over geschreven had. Maar ik kan het blogje niet terugvinden. Goed verstopt, erg anoniem dus (of nooit geschreven).

Ik ben wel benieuwd hoe jullie hierover denken.

7 opmerkingen:

 1. Lastig hoor. Als je er goed bij voelt moet je het doen. Maar als je twijfelt, niet doen. Of je gaat een boek schrijven onder eigen naam, dan is het handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik herken je aarzeling en denk er nu, na 10 jaar bloggen ook over om wat meer van mijn identiteit prijs te geven En net als jij, denk ik dat tussen de regels door al van alles te achterhalen is.
  Wat mij weerhoudt, is dat ik soms ook over mijn kinderen en kleinkinderen schrijf en ik hun anonimiteit wil waarborgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is lastig. Ik heb er ook lang over getwijfeld en heb besloten dat ik a.s. maandag mezelf ga 'voorstellen' op mijn blog, inclusief een foto. Als mensen iets van je willen weten dan komen ze er door te zoeken toch wel achter. Voor de lezer van je blog is het denk ik wel fijn om te weten wie er achter zit. Wordt het toch nog wat persoonlijker van. Je mag zelf de keus maken en je moet er wel helemaal achter staan anders krijg je er misschien spijt van en dan kan je niet meer terug. Doe wat voor jezelf goed voelt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geïnspireerd door Lonneke, Martine, Christel, Rose, Janine, Gerlinde, Martin, Michiel, Sjoukje, Gerard en Adine heb ik besloten om het niet te doen. Het is veel eenvoudiger om niet volledig anoniem te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Herkenbaar dilemma. Bij mij staat er bij mijn reacties op wordpress een fotootje... Iets wat eigenlijk niet de bedoeling was, maar wat ik toen maar zo heb gelaten (da's ook een keuze ;-) - al is het dan misschien deels uit luiheid )

  Helpt het om een lijstje voors en tegens te maken? Misschien nu nog een tijdje anoniem en bij stukjes bedenken of je ze ook zo zou schrijven als je niet meer (helemaal) anoniem zou zijn?

  Succes met beslissen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waarom zou je dat willen doen? Als er duidelijk voordelen zijn is het de overweging waard. Nadeel is dan dat de reacties wel anoniem blijven, dat lijkt me minder prettig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Succes met je keuze! Ik heb nooit anoniem geschreven en deel dus bepaalde dingen gewoon niet. Nadeel is dat heel Mn omgeving reageert, bijv dat Mn recept van pizza, milkshake enz lekker was of dat ze een mening hebben over Mn manier van leven, ach tsja het zij zo... voordeel is dat ik niet Mn best hoef te doen om anoniem te blijven;)...

  BeantwoordenVerwijderen