18 september 2017

Deposito's

Negentien deposito's heb ik. Ze hebben allemaal verschillende einddata en verschillende doelen. Ik beheer ze handmatig. Dat is best wel wat gedoe. Ik ben enigszins benieuwd hoeveel me dat nou oplevert. Maar ik vind het eerlijk gezegd wat veel werkt om dat precies uit te rekenen. Daarom heb ik uitgerekend wat de deposito's die deze maand afliepen me hebben opgeleverd.

Deposito versus gewone spaarrekening
In totaal gaat het om 13.175 euro in deposito's van één jaar (op één na: een deposito van 1.000 euro van zes maanden). De deposito's leverden €114,25 aan rente op. Als ik het geld op een gewone spaarrekening had laten staan had met dat ongeveer €73,- opgeleverd. Een verschil van ruim veertig euro dus. Misschien niet heel veel, zeker niet als je het afzet tegen ruim dertienduizend euro, maar het valt me toch niet tegen. Omdat de rentes zo laag zijn, had ik gedacht dat het minder zou schelen.

Het geld in mijn deposito's heeft zoals gezegd allerlei doelen. Het is dus geld waarmee ik niet wil beleggen. 

"Puur hypothetisch heb ik daar toch ook even naar gekeken." 

Beleggen
Als ik het bedrag op 1 september 2016 bij mijn beleggingen had gezet, had het me zo'n 487 euro opgeleverd.

Bitcoins
En, gewoon omdat het kan, omdat Meneer toch een heel ingewikkelde excel-sheet heeft gemaakt om de bitcoinkoers te analyseren, heb ik hem gevraagd wat het ons had opgeleverd als we een jaar geleden voor 13.175 euro aan bitcoins hadden gekocht. Het had ons bijna 74.000 euro opgeleverd. Puur hypothetisch dus, want met dit geld zou ik nooit beleggen, laat staan bitcoins kopen. Er zijn ook tijdsframes anders dan deze toevallig gekozen periode die verlies hadden opgeleverd.

Ik was ook helemaal niet van plan om dat uit te rekenen, maar toen ik toch lekker bezig was en Meneer wel even wilde helpen, rolde het uit mijn toetsenbord voor ik het wist. Ik ga een andere keer wel nadenken over of en hoe ik wat meer structuur aan kan brengen in mijn deposito's, en of ik dat überhaupt zou moeten willen.

4 opmerkingen:

 1. Het houd je van de straat, al dat gereken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben blij dat je 'beleggen' en 'bitcoins' niet onder hetzelfde kopje zet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb er nog eentje lopen; de rente is nu steeds zo laag, dat ik eigenlijk niet geld te lang wil vastzetten. Die ene die ik heb lopen was er eentje van een jaar ofzo en die loopt tot november. Daarna denk ik dat ik dat geld weer een jaar of een half jaar vastzet, afhankelijk van het aanbod. Dit is toch 'pensioengeld', dus daar hoef ik niet acuut bij te kunnen.

  Bitcoins vind ik wel fascinerend, maar dat durf ik toch niet aan.. Beleggen ben ik inmiddels wel mee begonnen, maar uiteraard niet met al mijn geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gevalletjes als en hadden, ik doe er niet aan mee. Het hele leven bestaat uit als en hadden. Je hebt nu lekker kunnen slapen en niet wakker hoeven liggen van die koersen.
  Ik heb deposito's voor 0,95 twee jaar bij Yapi Kredi zakelijk, nog wat rentes bij Leaseplanbank. Verder heb ik wat crowdfunding

  BeantwoordenVerwijderen