6 september 2017

Hoeveel je moet fietsen voor een nieuwe band

Ik wist al lang dat ik een nieuw bandje op mijn achterwiel moest leggen. Maar ja, speciale maat hè? Dus je haalt er niet even snel een bij Hema. En zoveel andere (meest leuke) dingen te doen dat bestellen (en vooral uitzoeken welke band ik wilde) er steeds overschoot. Ik heb dus, eh optimaal gebruik gemaakt van het oude bandje zullen we maar zeggen. Nou ja, optimaal was het niet toen ik op weg naar huis vanuit Den Haag in Delft strandde. Ver van het station. Ik belde Meneer, die in Delft werkt, om te checken of hij toevallig van plan was vroeg naar huis te gaan. Eigenlijk niet, maar hij maakte het plan ter plekke. Lief toch?!

Nieuwe buitenband en binnenband kostten samen €30,75,  en vrij veel moeite om erop te leggen; ik heb hulp van drie mannen in moeten roepen om de buitenband erop te knijpen. Dat was vorige week dinsdagavond. Ik ben wel benieuwd hoe lang het duurt voor ik het bandje heb terugverdiend. Tot nu toe:

 • woensdag 30 aug, fiets in plaats van bus van Eindhoven naar Veldhoven: 1,96
 • vrijdag 1 sept, fiets in plaats van trein Rotterdam-Schiedam: 0,30 (NB1 tijdens dit ritje sneuvelden twee eieren, die ik gratis had gekregen, maar het is toch de vraag of dit nog een besparing was. NB2 een enkeltje Rotterdam-Schiedam is duurder, maar dit was onderdeel van een langere reis. Ik ben gewoon gaan fietsen in plaats van over te stappen, voor het geld hoef je dat niet te doen zoals je ziet, maar het is een lekker ritje na een relatief lange zit uit Eindhoven.)
 • woensdag 6 sept, fiets in plaats van trein Schiedam-Gouda: 2,80 (wederom was de totale reis langer waardoor dit minder is dan een enkeltje over dit traject).

Nog een paar ritjes te gaan dus. Geeft niet. Zoals de vaste lezers weten: ik houd van fietsen.4 opmerkingen:

 1. Oei herkenbaar, mijn bandje begint ook erg dun te worden, maar een klapband lijkt me niet handig. Ik kan alleen geen achterband vervangen dus de fietsenhandel zal nog wel wat duurder zijn.. bedankt voor de waarschuwing!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kon het ook niet alleen. Om het wiel eruit te halen had ik de instructies van een youtube-filmpje dus dat ging nog net. Maar de buitenband erom leggen vroeg veel kracht en techniek (vanwege formaat en soort band) en dat lukte echt niet.
   Ik hoop dat je niet alsnog verrast wordt tussen nu en de fietsenmaker.

   Verwijderen
 2. Ach ik was na 10 jaar intensief gebruik van mijn fiets toe aan een nieuwe band. Voor, achter en door de fietsenmaker: hij is er beter in dan ik en tegen de tijd dat ik het echt niet meer kan zou het fijn zijn als er nog fietsenmakers zijn! Ik waardeer de lokale kleine middenstand heel erg en hoop dat velen met mij dat blijven doen zodat ze ook kunnen blijven.

  Ik was € 80 euro kwijt, omgerekend zo'n € 8 per jaar fietsplezier, dat noem ik een koopje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik gun de lokale middenstand ook wat, maar wil graag zelf mijn fiets kunnen repareren en heb bovendien twee slechte ervaringen met de fietsenmaker om de hoek:
  1. Toen ik hem had gevraagd mijn band te plakken legde hij er zonder overleg een nieuwe binnenband in ('plakken doe ik niet meer' zei hij achteraf dus het was niet omdat de band versleten was). Die nieuwe band had bovendien een ander ventiel dan de het origineel en de andere band dus had ik ineens twee pompen nodig voor mijn fietsje. (Hij had mijn telefoonnummerer om te kunnen overleggen.)
  2. Toen ik hem onlangs vroeg om het doortrappen te repareren deed hij daar vier dagen over in plaats van de toegezegde twee, en was het euvel niet verholpen toen hij zei dat het gemaakt was. Toen ik hem dat liet zien zei hij: 'Ik heb alleen maar even wat meer spanning op de schakelkabel gezet. Dat was dus blijkbaar niet het euvel.' En hij bood niet aan om te onderzoeken wat het dan wel was. Ik kreeg ook mijn geld niet terug (het was niet veel, maar toch). We hebben het uiteindelijk zelf gerepareerd en die fietsenmaker ziet mij voorlopig niet terug.

  BeantwoordenVerwijderen