8 oktober 2018

De eerste maand huurders

Meneer heeft nu een maand huurders. Hoe ging dat tot nu toe? Er waren twee incidenten en geen rechtsbijstandsverzekering.

1. De schotel

Al heel snel begon het. Na een week kreeg Meneer een berichtje van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dat er een schotel was geplaatst en dat dat niet mocht, of die per ommegaande weggehaald kon worden.

Het stond niet in de regels maar was ooit besloten in een VvE-vergadering. Meneer kreeg desgevraagd (of eigenlijk desgezeurd maar eerlijk is eerlijk: hij had ze ook zelf kunnen opzoeken via inloggen op een site) een kopie van de notulen van die vergadering, zodat hij precies kon zien wat er besloten was. Dat kwam neer op: Schotels die al hangen mogen blijven. Er mogen geen nieuwe aan de gevel worden gemonteerd. Op zich een begrijpelijke afspraak als je de uitstraling van je flatgebouw een beetje netjes wil houden.

Dus stuurde Meneer een berichtje aan de huurders met het verzoek de schotel van de gevel te halen, en de suggestie hem op het balkon te zetten. Er kwam direct een berichtje terug: "Sorry we wisten niet dat het niet mocht. Omdat er ook andere schotels hangen dachten we dat het mocht." (Maar dan in het Engels). Dat heeft Meneer even uitgelegd en ze hebben hem direct op het balkon gezet, zo veel mogelijk uit het zicht.

Er kwam nog een bericht van de VvE. Dat de schotel nog niet weg was. Toen heeft Meneer geantwoord dat hij niet meer aan de gevel hangt en uit het zicht geplaatst is, en dat dat niet te verbieden is. Daarop heeft hij niets meer gehoord.
Al met al snel en zonder al te veel moeite opgelost, naar we hopen ook tot tevredenheid van de buren.

We hebben nog wel even gecheckt of er nog andere besluiten uit de VvE zijn met dergelijke consequenties. Dat lijkt niet zo te zijn. Een kleine les voor een volgende flat: even vragen hoe besluiten van de VvE verwerkt worden: komen die in de regels terecht of is er een besluitenlijst (dat bleek hier uiteindelijk het geval).

2. De huur

Op 1 oktober stond de huur niet op zijn rekening, terwijl in het contract staat dat de huur voor het begin van de maand betaald moet zijn. 2 Oktober stond de huur niet op zijn rekening. 3 Oktober stond de huur niet op zijn rekening. 4 Oktober eind van de ochtend stond de huur niet op zijn rekening.

O jee. De nachtmerrie van de niet-betalende huurders zou toch geen werkelijkheid worden? Meneer stuurde een berichtje. Er volgde direct excuus en een uur later werd de huur bijgeschreven op zijn rekening. Nou ja, de huur min een tientje. Raar. Ook dat werd snel gecorrigeerd met excuses. Meneer heeft wel even benadrukt dat de huur volgende keer vóór de eerste van de maand betaald moet zijn, en graag in één keer het goede bedrag. Hij heeft ze aangeraden een automatische overschrijving te nemen.

Op zich werd alles snel gecorrigeerd. We denken zelfs dat het eerste bedrag al onderweg was voordat Meneer ernaar vroeg. Maar toch. Ik moet nog even zien of het volgende keer goed gaat. Want als je elke keer om de huur moet vragen is dat niet relaxed. Voorlopig heeft Meneer er alle vertrouwen in dat ze het vanaf nu goed doen.

Rechtsbijstandverzekering

In de reacties bij een eerder blog werd gevraagd of Meneer hiervoor een rechtsbijstandverzekering heeft. Goede vraag (dank LeLe). Die heeft Meneer niet. Is dat een bewuste keuze? Ja en Nee (oeps). Ja, omdat we heel bewust zo min mogelijk verzekeringen hebben. We verzekeren ons alleen voor dingen die noodzakelijk zijn en die we niet zelf kunnen betalen. Nee, omdat we toen Meneer ging investeren niet expliciet hebben heroverwogen of dit nodig was.

Dat hebben we nu wel gedaan. Het is niet nodig. We hebben in onze omgeving een paar juristen die ons in ieder geval van een eerste advies kunnen voorzien. De eerste stappen zoals een betalingsherinnering en zelfs een ingebrekestelling hebben we al eerder voor andere zaken succesvol doorlopen. Dat kunnen we zonder betaalde juridische bijstand. Verder heeft Meneer behoorlijk wat reserves om goede rechtsbijstand te kunnen betalen. En ja, we weten wat dat ongeveer kost. Het zal een flink gat slaan, maar hij kan het risico nemen.

10 opmerkingen:

 1. Ja...VvE en besluiten...dat moet goed verwerkt worden. Zodat er duidelijkheid is, liefst SMART, niet alleen voor de VvE maar ook voor de leden.Ik loop nu tegen zo'n regeltje aan, is ooit wel iets over gezegd, nooit genotuleerd, niet in de regels terechtgekomen. Dus iedereen op hoge poten, want iedereen herinnert het zich anders of bedoelt wat anders. Pfff. het is niet eens dat ik er stennis over maak, maar dat er zoveel gedoe ontstond toen ik er enkel naar vroeg.
  Nog een dingetje waar je bij (niet goed werkende) VvE even op moet letten is de reserve, is er genoeg reserve voor grootschalig onderhoud? (ik heb niet alle blogs teruggelezen,waarschijnlijk hebben jullie dat wel gecheckt)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is zeker een aandachtspunt. De financiële kant van de VvE heeft Meneer gecheckt voor hij kocht. Dat was in orde.

   Verwijderen
 2. Dat begint lekker, hopelijk volgende maand wel op tijd met de huur.
  Hebben de huurders een contract voor onbepaalde tijd of bv 3 jr?
  Hoorde laatst van iemand dat dat zijn redding was geweest.. wan betalende en super lastige huurders, bij een onbepaald contract was het een juridisch getouw trek geworden maar nu liep het contract af dus loste het zich zelf op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier ook een tijdelijk contract om mee te beginnen. Dat geeft geen zekerheid mbt uitzetting als dat nodig zou zijn, maar helpt wel.

   Verwijderen
 3. Dat klinkt een beetje als een valse start. Ik hoop voor je dat het hierbij blijft. Met een VVE word je afhankelijk van wat er wel en niet mag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, maar we hebben er vertrouwen in dat het goedkomt (met de huurders en deze VvE).

   Verwijderen
 4. Wel wat aanloopproblemen dus. Hopelijk zijn het kinderziektjes en loopt het hierna gewoon lekker soepel!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hmm, klinkt niet echt als een fijne start. Hopelijk blijken het alleen wat opstartproblemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Spannend hoor, ik zou er dus klotsende oksels van krijgen! Niets voor mij dus, ik zou echt benauwd zijn dat ik straks een uitgeleefde flat weer terugkrijg en een rechtszaak niets zou uithalen. Poeh. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat lopen....

  BeantwoordenVerwijderen