26 oktober 2019

Hoeveel passief inkomen levert een verhuurhuis op?

In mijn post van 20 oktober concludeerde ik dat een verhuurhuis na een wat actievere opstartfase wel degelijk passief inkomen oplevert. Fijn!
Maar hoeveel passief inkomen levert zo'n verhuurhuis nou op? En wat kost het? Best wel wat (2x).
Ik geef je de cijfers van ons verhuurhuis.


Opbrengsten en verdeling

We verhuren het huis voor 999 euro per maand. Daarvan gaat 139 euro naar de spaarrekening die reservering JV-straat heet. Van de 860 euro die overblijft, gaat 344 euro naar de bankrekening van Mevrouw Money Wenkbrauw en de rest naar de bankrekening van Meneer Money Wenkbrauw.
De reservering is bedoeld voor jaarlijks terugkerende kosten zoals OZB en voor onderhoud.

Rendement

Om dit passieve inkomen te genereren investeerden we ongeveer 145.000 euro (Meneer 60% daarvan en Mevrouw 40%). Per jaar is de netto-huuropbrengst (dat is na aftrek van de reservering) 10.320 euro. Het rendement is dus ruim 7%. Daarbij neem ik de waardeontwikkeling van het verhuurhuis niet mee en ook de vermogensbelasting niet (omdat ik die ook betaal als het geld op mijn bankrekening niks staat te doen).
Zeven procent is een mooi rendement, vind ik.

6 opmerkingen:

 1. Helaas betaal je ook belasting in box 3, dus je zal nog 1,2% van je rendement af moeten trekken (of in ieder geval voor het verschil tussen hypotheek en WOZ waarde). In 2022 wordt dit nog hoger, 1,76%.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk. 'Onder de streep' maakt het niet zo veel uit, want eerder betaalde ik die belasting omdat het geld op mijn spaarrekening stond. Maar het klopt niet om het dan netto-rendement te noemen.
   Ik heb de tekst aangepast.

   Verwijderen
 2. Ik vind 999 euro huur per maand veel geld voor een eenvoudige woning. Waarde 145.000.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben die woning heel zorgvuldig uitgezocht en op laten knappen / opgeknapt. Ik durf de stelling wel aan dat de waarde van de woning hoog is ten opzichte van de prijs die we betaald hebben.
   Tegelijk vragen we inderdaad een commerciële prijs. Niet de topprijs overigens. In dezelfde wijk vind je genoeg hogere huurprijzen per vierkante meter.

   Verwijderen
 3. Waarom 999, ik moest erom glimlachen. Pschologische grens?

  BeantwoordenVerwijderen