13 december 2019

"U heeft makkelijk praten, ..."

Ik las het in een oud interview. De geïnterviewde had net gezegd dat hij geld niet zo belangrijk vindt.

"U heeft makkelijk praten. U bent financieel onafhankelijk."


Ik vind dat - deels - een rare opmerking. Dat komt doordat het als een verwijt klinkt. Deze man heeft zichzelf financieel onafhankelijk gemaakt. Daar heeft hij hard voor gewerkt, risico's voor genomen en zijn kop voor boven het maaiveld uitgestoken (vandaar dat interview).

Meneer steekt ook graag zijn kop boven het maaiveld uit;
dat was hier nog niet zo makkelijk.

Ik had het logisch gevonden als de interviewer vervolgens iets had gevraagd als: "Is dat altijd zo geweest, heeft u geld nooit belangrijk gevonden?" Daar was ik wel benieuwd naar. Deze man was bezeten van een idee waarmee hij dacht de wereld een beetje beter te maken. Daar heeft hij een bedrijf omheen gebouwd en daar heeft hij veel geld mee verdiend. 

Je kunt je afvragen: "Als hij geld nooit belangrijk heeft gevonden, waarom heeft hij er dan zoveel geld mee verdiend? Waarom heeft hij het niet zo ingericht dat hij er maar een beetje mee verdiende?"
Misschien wel ómdat hij geld niet belangrijk vindt en daar dus niet zo over nagedacht heeft. 

Of misschien was het antwoord dat je als ondernemer, zeker in het begin, je winst (als je al winst maakt) wil optimaliseren. Dan kun je namelijk investeren in je bedrijf en het laten groeien om je goede idee nog breder te verspreiden of nog beter uit te voeren.

Maar die vraag werd niet gesteld en nu zal ik dus nooit weten of deze man financieel onafhankelijk is geworden als toevallige bijkomstigheid van zijn passie of dat hij eraan gewerkt heeft omdat hij zich niet druk wilde maken om geld. Dat laatste is iets anders dan 'geld niet belangrijk vinden', maar wordt er wel vaak mee verward.

1 opmerking:

  1. Jammer dat zo'n interviewer inderdaad niet doorvraagt zijn eigen perceptie zit in de weg helaas. Ik had precies hetzelfde willen weten wat jij je afvraagt.

    BeantwoordenVerwijderen