6 juni 2020

Beleggingsfonds degiro verkocht

Eind mei stond een van mijn beleggingsfondsen op een mooie winst: ruim 15%. Volgens mijn exitstrategie, die bestaat uit één exitregel, zou ik dan moeten liquideren oftewel verkopen. Dat leek me ook een goed idee, want ik dacht dat de prijs wel snel zou gaan dalen.

Transactiekosten

Maar ik heb ook een algemene regel die ik belangrijker vind: geen transactiekosten maken. Omdat ik begin mei volgens mijn reguliere schema had gekocht, kon ik nu volgens de fairusepolicy van degiro niet gratis verkopen. Ik vond het een beetje lastig, maar ik hield me aan de regel.

Daling

En ja hoor: op 27 mei daalde de prijs en daarmee mijn winstpercentage tot onder de 15%. Ik baalde een beetje, maar ook weer niet heel erg, want, zo dacht ik, 'ooit komt ie er weer boven'. Dat klopte, ik had alleen niet verwacht dat het zo snel zou zijn. Op 1 juni stond hij alweer op 17% en gaf ik de verkooporder. 

Investeringsbedrag omhoog

Omdat er twee dagen tussen order en uitvoering zaten en de koers ondertussen vrolijk doorsteeg, verkocht ik uiteindelijk met 18,6% winst. Jippie! Dit geld blijft bedoeld voor beleggen en ga ik de komende periode herinvesteren. Dat betekent dat mijn maandelijkse investeringsbedrag met ongeveer 21 euro omhoog is gegaan. (Het zijn nog geen wereldbedragen, maar het voelt goed.)

Laten staan is beter

In februari deed ik ook al zoiets. Een snelle blik op de grafiek met daarin het koersverloop van het fonds, leert dat dat een prima moment was, maar dat ik meer had verdiend als ik toen alles had laten staan. Meer 'time in the market' is sowieso beter volgens veel theorieën. Toch ben ik voorlopig blij met mijn strategie. 

Beleggingsfonds degiro

Exitstrategie

Ik heb die exitstrategie niet om mijn winst tot het uiterste te maximaliseren. Ik heb die strategie zodat ik in goede tijden een goede winst neem (15% maakt me echt blij) en in slechte tijden niet wakker hoef te liggen, omdat ik een goede winst heb laten liggen. Misschien dat ik me ooit nog comfortabel genoeg voel om het te laten staan tot ik het wil gebruiken, maar voorlopig werkt dit voor mij. 

Leerpunt 1: alles verkopen

Allebei de keren heb ik niet alles verkocht, maar het bedrag laten staan dat ik maandelijks investeer. Ik investeer maandelijks ongeveer 140 euro per fonds; ik heb dus 140 euro laten staan. Dat ga ik anders doen: gewoon helemaal verkopen. Een bedrag laten staan is niet consequent. Het is alsof je verkoopt en koopt tegelijk. Dat was ook mijn idee: vasthouden aan dat maandelijks inleggen, maar de beslissing om te verkopen is juist een bewuste afwijking. En bovendien is een deel laten staan heel onhandig voor de boekhouding en mijn inzicht in hoe het allemaal verloopt.

Leerpunt 2: halverwege de maand

Ik voer mijn standaardorders voortaan halverwege de maand uit. Dan hoef ik maximaal een halve maand te wachten als ik na een koersstijging weer eens wil verkopen. Ook al hoefde ik nu maar een paar dagen te wachten en pakte het goed uit, halverwege de maand is gewoon een logischere keuze. Dat begin van de maand afgelopen keer goed uitpakte, is toeval.

3 opmerkingen:

 1. Ik begrijp de strategie niet. Als je verkoopt met 15% winst Stel je koopt voor 100, verkoopt voor 115. Dan ga je dat herinvesteren. Als de beurs dan op 120 staat loop je dat mis. Als de beurs op 105 staat heb je winst. Je kan het dan toch net zo goed laten staan?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat anoniem zegt inderdaad. Ik snap ook niet dat je twee dagen moet wachten voordat de order doorgezet wordt. Voor hetzelfde staat het aandeel dan al weer op verlies en verkoop je met verlies. Het lijkt dan meer op gokken dan op beleggen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. inderdaad. Gelukkig doe je het met kleine bedragen en is de schade beperkt. Wel goed dat je met beleggen bezig bent. Nu alleen nog een lange termijn horizon proberen te vinden.

  succes!

  BeantwoordenVerwijderen