1 juni 2020

Fiets kopen of uit de gracht vissen?

Hoe we op een bijna saaie zondagavond een gratis fiets regelden. 


Fiets kopen

Onze buurvrouw dacht eraan een fiets te kopen. Gewoon eentje om in de buurt van a naar b te komen. Niet zo eentje om snelle of verre tochten op te maken. Het had niet echt haast, het zat in haar achterhoofd.

Kabbelende pinksterdag

Lokaal, zonder internet of tv aan te zetten, was het een kabbelende pinksterdag. Alle terrassen waren voorbereid, maar nog wel dicht. We hadden geblogd (ik tenminste), gelezen, gewandeld en het was tijd voor een drankje. De buren zaten al aan het water en vroegen ons erbij.

Magneetvissers

We keuvelden wat, zoals dat gaat op een kabbelende pinksterdag. Tot ik begon over de schattige kleine jongetjes die gisteren hun magneetvisgerei achter hadden moeten laten, omdat ze de magneet niet meer uit het water kregen. Voor mijn ogen veranderden mijn buurmannen in jongens. "Waar?"

Magneet boven water

Binnen no-time lagen de buurjongens (inclusief Jongetje MW) op hun buik met hun armen tot de oksels in het water. Er moest uiteindelijk een koevoet aan te pas komen, maar toen ging het snel. Triomfantelijk kwamen ze teruglopen met de magneet.

Grijpmachines op de kermis

Ze hadden ook meteen een doel: de fiets die ze een tijdje geleden in de gracht hadden zien liggen. Het bleek nog niet zo eenvoudig die met een magneet uit de modder te trekken. Af en toe lukte het om de fiets een stukje omhoog te krijgen: "Jaaaa ...," maar dan viel hij weer de diepte in. Het was alsof we op de kermis bij de grijpmachines stonden.

Lucht in de banden

Ondertussen knoopte Jongetje Money Wenkbrauw een touw aan een lijmklem: tadaa een extra haak. Met de magneet werd het het wiel zo ver omhooggehaald dat de haak er makkelijk in kon grijpen. Met vereende krachten trokken ze vervolgens de fiets op de kade. Er zaten al een paar kleine mosseltjes op, maar er zat nog lucht in de banden!

Eerste rondje

De ketting lag eraf en de standaard blokkeerde de trapper, maar precies acht minuten nadat het eerste wiel boven water was gekomen, fietste Jongetje Money Wenkbrauw een eerste rondje. Dat was voordat ze de fiets met de hogedrukreiniger hadden afgespoten, én het moment dat ze erachter kwamen dat het zadel lek is, dus er is misschien een korte broek verloren gegaan aan deze gratis fiets; dat mag de pret niet drukken, maar bleh wat stinkt dat.

Zo goed als nieuwe fiets

Na het testrondje werd de fiets zoals gezegd schoongespoten (nou ja schoon, laten we het op 'schoner' houden), verzorgd met wat WD40 en liefdevol vastgeketend aan de brug. We moeten even zien hoe de fiets zich houdt, maar het lijkt erop dat de buurvrouw geen fiets hoeft te kopen. Als ze maar niet vergeet een plastic zak over het zadel te doen.
Fiets kopen of vissen
Klein voorbehoud: we zetten de fiets nog wel even op social media om te zien of degene van wie de fiets is geweest opduikt. Net als de magneet.
2 opmerkingen:

  1. Je kan hier: https://fdr.rdw.nl/ controleren of de fiets als gestolen staat geregistreerd. Dan heb je een stukje extra zekerheid of de fiets niet van iemand anders is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een avontuur! En geweldig dat de fiets er nog zo goed uitziet.

    BeantwoordenVerwijderen