14 juni 2020

Staycation - moneythema: eurobruggen

"Maar het heeft ook voordelen"

Dit jaar blijven veel mensen in eigen land tijdens de vakantie. Niet allemaal helemaal uit vrije wil en daarom putten veel bloggers, buren en Nederlandse ondernemers zich uit in het noemen van voordelen. Ik doe daar lekker een schepje bovenop, maar dan wel in thema!

Eurobruggen

Als je enthousiast bent over geld, mag je dit uitje niet missen: de eurobruggen in - wait for it: Spijkenisse. Spijkenisse, ook wel liefkozend Spikecity genoemd, ligt op het eiland Putten en kent een lange historie. Omdat je af en toe iets geks moet doen om historie te blijven schrijven, hebben ze de eurobruggen gebouwd.

Nergens

De wat? Inderdaad de eurobruggen! Heb je je wel eens afgevraagd waar de bouwwerken die op de eurobiljetten zijn afgebeeld, te bewonderen zijn? 
Tot 2011 was het antwoord: nergens. 

Bruggetjes (flauwe woordgrappen)

Bruggen genoeg, maar het idee was om geen enkel euroland voor het hoofd te stoten. Fransozen zouden het een brug te ver vinden om met een Ponte-Vecchiobriefje te betalen en Italianen wilden geen briefje met daarop de Pont d'Avignon. Nederlanders zagen de bui al hangen met een biljet met de Geierlay hangbrug en Duitsers konden een Erasmusbrugbiljet niet waarderen. (Dacht men.)

Nieuwe wijk

Daarom ontwierp Robert Kalina niet-bestaande bruggen, bedoeld om te shinen op de bankbiljetten, en nergens anders. Oud-Spijkenisser en ontwerper Robin Stam zag echter zijn kans schoon toen er in Spikecity een nieuwe wijk werd gebouwd. Hij zorgde ervoor dat deze wijk ontsloten werd door de bruggen van de biljetten.

Vandaag ging ik er met Meneer Money Wenkbrauw langs en maakte er de foto's die je daar moet maken: 

eurobrug

eurobrug

eurobrug

eurobrug

eurobrug

eurobrug

Popart

Ik denk dat Kalina wat weidsere waterwegen in zijn hoofd had dan uit de kluiten gewassen sloten toen hij de bruggen ontwierp. De bruggen hangen in het Hollandse landschap als een herenjas over nog te smalle jongensschouders. Maar omdat de kleuren van de biljetten zijn gehandhaafd, krijgt het geheel bijna iets popart-achtigs. Kortom: zeker leuk om een keer te bekijken.

Afrojack en Duncan

Is er dan verder nog iets te doen in Spijkenisse? Er is een oude dorpskerk met scheefgezakte toren, die echt de moeite van het bekijken waard is. Afrojack en Duncan komen er vandaan. Én er zijn sporen gevonden van heel vroege bewoning. Voor de echte geschiedenisfans lijkt me dat interessant. Je moet er wel voor naar de andere kant van Spijkenisse: Archeologisch Monument Jagerskreek.

Fietsen

Je kunt in de omgeving mooi fietsen. Als je bijvoorbeeld de fietsroute op Putten van fietsnetwerk neemt, kom je zo goed als langs de bruggen. Tussen knooppunt 23 en 21 bij de Elementenweg even oversteken naar de Gerard Fonkertsingel. Daar de bruggen bewonderen en dan door de wijk naar de Pieter Speelmansingel. Vervolgens kom je via de Oude Maasweg weer op de route. Vergeet niet om briefgeld mee te nemen om te kunnen vergelijken.
En als je van vissen houdt, neem dan je visgerei mee. Er werd volop gevist bij, en vanaf de bruggen.

Het mooie is dat deze route ook vlakbij het archeologisch monument komt (tussen 13 en 14 even naar binnen steken). 

Wat: Uitje in eigen land: Eurobruggen
Waar: Spijkenisse, Gerard Fonkertsingel en Pieter Speelmansingel, goed bereikbaar met het OV en onderdeel van verschillende fietsroutes.
Kosten: 0 (behalve dan eventueel het vervoer ernaartoe).

Dat moet ik natuurlijk ook nog even zeggen: het is gratis!

Nu nog op zoek naar de poorten van de voorkanten van de briefjes!

Edit: de 100 eurobrug!

Nou ja, een stukje dan, met uitzicht op de 20 eurobrug.
eurobrug 100 euro


5 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend leuk, nooit geweten dat die bruggen niet echt bestonden(en nu wel)
  Ik heb standaard putdeksels als thema. Ik ga zomaar even naar Groningen om de bijzondere Martinitorenputdeksel te fotograferen, en veel andere plaatsen hebben ook een speciale putdeksel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er mist nog een bruggetje. Heb ze zelf allemaal bewonderd dit voorjaar

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas geen foto hier

   Verwijderen
  2. Klopt. We hebben geen goede foto van de 100 eurobrug gemaakt. Wel een foto met een stukje van de groene 100 eurobrug erop met uitzicht op de blauwe 20 eurobrug. Ik zal hem erbij zetten.

   Verwijderen
 3. Ik snap niet dat mensen het zo erg vinden dat ze niet op vakantie kunnen moet ik bekennen. Ik ga nooit op vakantie, en vind dat heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen