19 juli 2020

Een bod onder de vraagprijs

Geen uitzondering

Nadine moest lachen toen ik vorige week schreef dat we op een huis hadden geboden en dat ons bod onder de vraagprijs lag. Ik snap die reactie wel. Er gaan bijna geen huizen weg onder de vraagprijs, zeker niet in de randstad. Deze huizen bleken daarop geen uitzondering te zijn.

Koopcontract getekend

Toch heeft Meneer Money Wenkbrauw inmiddels het koopcontract voor één van de twee huizen getekend en wachten we nu met smart op de datum van de overdracht bij de notaris. Dat ging zo:

(Z)onder voorbehoud van financiering

Op dinsdagmiddag werd Meneer gebeld door de verkopend makelaar. Dat er een hoger bod lag, maar dat de verkoper ook erg geïnteresseerd was in het bod van Meneer omdat hij geen voorbehoud van financiering had gemaakt. Degene met het hogere bod had dat wel gedaan. De verkoper wilde daarom liever met Meneer in onderhandeling.

Businesscase

Dankzij het bod zonder voorbehoud kregen we informatie over het hoogste bod. We hebben vervolgens opnieuw naar de cijfers gekeken, want het zou wel fijn zijn als we het huis konden kopen, maar de businesscase van de verhuur moest wel blijven kloppen. Ook met een iets hoger bod dan Meneer oorspronkelijk gedaan had, was (en is!) het verwachte rendement nog heel goed (en het risico acceptabel).

Businesscase
Businesscase


Net boven de vraagprijs

De prijs die ze uiteindelijk overeengekomen zijn, is wat hoger dan de vraagprijs en iets lager dan het hoogste bod. Zo hebben we in deze tijd, dankzij een bod onder de vraagprijs, toch vrij snel een huis kunnen kopen, tegen een prijs die weliswaar boven de vraagprijs ligt, maar wel scherp is.

Verhuurinkomsten

Het scheelde dus heel veel dat we geen voorbehoud van financiering hoefden te maken. Natuurlijk hadden we door kunnen zoeken naar het huis met het perfecte rendement, maar elke maand dat we aan het zoeken zijn, kunnen we niet verhuren en 'missen' we dus verhuurinkomsten. Omdat de huizen met een goede prijs-kwaliteitverhouding als warme broodjes over de toonbank gaan, hebben we besloten niet verder te zoeken.

Dus nu hopen we dat de notaris snel tijd maakt voor de overdracht.

PS Wie koopt dat huis nou?

Ik goochel hierboven een beetje met Meneer en 'wij', dat zit zo:
Meneer betaalt dit verhuurhuis. De huuropbrengsten zijn straks ook voor hem. Maar het proces van bezichtigen en kopen doen we samen. Met z'n tweeën weet en zie je nou eenmaal meer, en bovendien vinden we het ook gewoon leuk om samen te doen. Omdat we naar rato van inkomen bijdragen aan onze gezamenlijke rekening, heb ik indirect ook profijt van deze inkomensstijging van Meneer.

8 opmerkingen:

  1. Nederland wordt echt een natie van huisjesmelkers dankzij Rutte's neoliberaal woonbeleid en nu ook natuurlijk de corona-crisis. Daar passen jullie mooi in.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oei, ik merk n.a.v. de eerste opmerking dat ook ik bedenkingen heb over het ethisch aspect. Een passief inkomen verwerven is fijn, ongetwijfeld. En ook ik ben daar mee bezig. Maar aan de andere kant is de woningmarkt een lastige op dit moment. Hoe graag had een jong stel dit huis ook willen hebben voor om een goed leven op te bouwen en niet afhankelijk zijn van onderverhuur.
    Ga je voor jezelf of voor een ieder in deze maatschappij? Voorlopig voor mij geen investering in verhuurhuizen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat was ook gelijk wat ik dacht: een enorm huizentekort waar niemand meer tussenkomt, zeker niet de starter. Maar wel kopen om te verhuren.
    Een huis kopen wordt moeilijker en moeilijker.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een prima en ethisch verantwoorden manier van investeren, mits je de woning niet verhuurt aan expats. Uiteraard staat het iedereen vrij een andere mening te hebben, maar dit bestempelen als iets wat in deze tijd niet zou kunnen is een typisch antwoord van de tegenwoordige deugmensch welke overal wel wat over te klagen heeft. Gelijk kijken of het mogelijk is zonnepanelen te plaatsen en deze met een opslag van 5% in verhuur prijs verwerken, hierdoor bespaart de verhuurder geld en zorg je het milieu!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Opmerkingen zijn wel heel zwart-wit, vandaag. Als je een huis koopt om te verhuren, verdwijnt dat huis niet, he?

    Het probleem met de krapte is een te kort aan huizen, niet of die huizen verkocht of verhuurd worden. En minder dan 10% van de huizenmarkt is particuliere verhuur en nu ineens zijn de particuliere verhuurders het probleem? Dat klinkt niet logisch.

    Misschien kan je, als je later wat meer te besteden hebt, huizen bouwen en die verhuren? Of fabrieken ombouwen tot woningen. Dan los je een echt probleem op en maak je een fijn rendement.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In het Engelse woonprogramma met Kirsty en Phil 'winnen' sommige kopers soms ook omdat ze in een betere positie zitten. Bijvoorbeeld omdat ze zelf geen huis hoeven te verkopen, of het geld contant hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het is wel een dilemma voor mij hoor. We onttrekken geen woning aan de woningvoorraad, maar we doen wel mee aan de prijzengekte.
    Het is een bijzonder fenomeen dat arm zijn duur is en dat je steeds makkelijker geld kunt verdienen als je eenmaal geld hebt. Ik probeer daar geen misbruik van te maken, maar wel gebruik.
    Ons streven is een goede huurbaas te zijn, commercieel en fair.
    (Zonnepanelen gaat hier niet lukken, maar misschien wel op ons andere verhuurhuis. Dat staat zeker op mijn lijstje om uit te zoeken.)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heel fijn dat het gelukt is. Ik heb absoluut geen probleem met mensen die een huis kopen om te verhuren. Dat je een goede huurbaas wil zijn is natuurlijk wel heel fijn!

    BeantwoordenVerwijderen